داپکده  |  سامانه هوشمند خدمات حقوقی و معرفی وکیل در سراسر کشور

ادغام محکومیت ها

ادغام محکومیت ها

بروزرسانی در:  26 بهمن 1402
دسته بندی: مقالات  قوانین  کیفری

در این مطلب سعی بر این شده تا کمی در مورد ادغام محکومیت ها یا ادغام پرونده ها و مسائل پیرامون آن نظیر ادغام دو پرونده یا محکومیت، ادغام پرونده کیفری، ادغام جرائم و … بپردازیم.

مشاوره حقوقی رایگان با وکیل در مشهد

در نظام قانون‌گذاری یا تعیین مجازات ها، اجرای این قوانین و مجازات ها برای مجرمان به این دلیل است که از وقوع جرم جلوگیری شود و همچنین به منظور برقراری نظم، ارعاب و عدالت است. حال این سوال مطرح می شود که در رسیدگی به اتهامات عدیده یک متهم به چه شکل است؟ به فرض مثال فردی که جرائم کلاهبرداری، سرقت، تصرف عدوانی و جعل تحت تعقیب است. آیا باید به هرکدام از این جرایم محکومیت خاصی برای متهم صادر شود یا اینکه آنها را ادغام کرد؟!

شما میتوانید از فهرست زیر بر روی عنوان مدنظر خود کلیک کنید تا به همان عنوان منتقل شوید.

ماده قانونی ادغام محکومیت ها

ماده ۵۱۰ قانون آیین دادرسی کیفری بیانگر موضوع ادغام محکومیت ها می باشد که بیان داشته؛ هرگاه پس از صدور حکم معلوم شود محکوم علیه دارای محکومیت های قطعی دیگری بوده که مشمول مقررات تعدد جرم می باشند و در میزان مجازات قابل اجرا موثر است به شرح بند الف و ب و ج اقدام می گردد. بند الف و ب و ج این ماده در واقع سخن از تعدد جرم می گوید که این تعدد در مواد ۱۳۱ و ۱۳۲ قانون مجازات اسلامی بیان شده که تعدد مادی و معنوی را شامل میشود.

تعدد معنوی و مادی جرائم

توجه بفرمایید تعدد معنوی به این منظور است که در جرائم تعزیرپذیر فعل واحد است اما دارای عناوین متعدد جرم می باشد، که در این صورت مرتکب به اشد مجازات محکوم می گردد به عنوان مثال اگر فردی با سند مجهولی شروع به کلاهبرداری کند همانطور که میدانید رفتار فرد نام برده دارای دو عنوان مجرمانه است پس در تعیین مجازات برای این فرد فقط یک مجازات آن هم مجازات بزه ای که در قانون شدید تر باشد لحاظ می گردد.

در تعدد مادی به یاد داشته باشید که میبایست جرائم ارتکابی متهم همگی از یک نوع باشند؛ دادگاه فقط یک مجازات را برای مجموع اعمال ارتکابی در نظر خواهد گرفت البته شایان ذکر است که گفته شود در این حالت قاضی میتواند مجازات مرتکب را تشدید نماید.

ادغام مجازات ها پس از صدور حکم به چه صورت است؟

فرض بفرمایید حکمی صادر شده است و سپس مشخص می شود که محکوم علیه محکومیت کیفری دیگری از همان نوع جرم می باشد که هنگام صدور رای مورد توجه قرار نگرفته در این فرض در رابطه با تعدد جرم اگر بین مجازات های تعیین شده اختلافی وجود داشته باشد، دادگاه صادرکننده، حکم اشد را صادر خواهد کرد اما اگر مجازات ها به طور مساوی باشد دادگاهی که آخرین حکم را صادر نموده باید حکم خود را تصحیح نماید.

ادغام پرونده ها در حین رسیدگی

به عنوان مثال دادگاهی در حین رسیدگی متوجه بشود که متهم قبلاً جرمی را مرتکب شده که از همان نوع است که نسبت به آن نیز حکم صادر شده است اما اجرا نشده، همچنین تاریخ ارتکاب جرم مذکور قبل از تاریخی است که تحت رسیدگی می باشد در اینجا مفاد ماده ۱۳۲ قانون مجازات اسلامی باید در حق متهم اعمال شود و با اینکه دادگاه حق فسخ حکم صادره را ندارد، باید ماده ۱۳۲ قانون مجازات اسلامی اعمال شود و یا می تواند به همان مجازات قبلی اکتفا کند.

ادغام محکومیت های دادگاه تجدید نظر

اگر به بند ب ماده ۵۱۰ قانون آیین دادرسی کیفری توجه کنید متوجه خواهید شد که یک سری موارد وجود دارد که صدور حکم واحد را از وظایف دادگاه تجدید نظر قرار داده است که از آنها میتوان به موارد زیر توجه نمود:

الف) هنگامی که حکم بدوی صادر شده است و بعد مشخص می گردد محکوم دارای محکومیت های دیگری است که دادگاه تجدید نظر آنها را انشا کرده است.

ب) زمانی است که دادگاه تجدید نظر حکم را صادر کرده و سپس مشخص می گردد مجرم دارای محکومیت های قطعی قبل است و چون اسقاط حق و تجدید نظر خواهی نشده ، در دادگاه تجدید نظر مطرح نگردیده است.

ج) به عنوان مثال زمانی که حکم توسط دادگاه بدوی صادر شده و مشخص شود متهم دارای محکومیت یا محکومیت های قابل تجدیدنظر بوده است اما هنگام طرح در دادگاه تجدید نظر حکم یا احکام محکومیت تایید شده است.

محکومیتهای دیوان عالی کشور و ادغام آن ها

اگر به بند ج ماده ۵۱۰ قانون آیین دادرسی کیفری کمی دقت کنیم متوجه این موضوع خواهیم شد که به صراحت گفته اگر یکی از احکام توسط دیوان عالی کشور تایید شده باشد مرجع صدور حکم واحد ،حق نقض هیچ یک از از احکام را ندارد ولو این که بعضی از آنها را خود او صادر کرده باشد و تا زمانی که احکام سابق توسط دیوان نقض نشود، صدور حکم واحد ممکن نخواهد بود.

آیا احکام غیابی قابل ادغام هستند؟

به عنوان مثال شخصی که به احکام غیابی متعدد در جرایم شبیه به هم، به مجازات های مختلف محکوم شده باشد به استناد متن ماده ۵۱۰ قانون آیین دادرسی کیفری تمام پرونده‌ها قانوناً به آخرین دادگاه صادر کننده حکم غیابی برای صدور حکم واحد ارجاع داده خواهد شد، رای ادغامی به واقع حکم جدیدی است که قابل تجدید نظر است.

کلام پایانی

جالب است بدانید مسئله ادغام محکومیت ها یا پرونده ها در دستگاه های قضایی از جمله مسائل پر کاربرد است که به نظر اینجانب بیشتر اوقات این ادغامات در پرونده ها و مجازات ها به نفع متهم خواهد بود. در مجموع در این مطلب سعی بر این شد که موضوع ادغام پرونده ها کمی مفهومی تر بیان شود.

اگر همچنان در این باره سوالی دارید یا نیاز به مشاوره دارید میتوانید از طریق فرم زیر اطلاعات خود را برای ما ارسال کنید تا کارشناسان داپکده با شما تماس بگیرند؛ همچنین برای مشاوره مستقیم با وکیل متخصص ادغام محکومیت ها میتوانید اینجا کلیک کنید.

به این مطلب امتیاز دهید
5/5 - (1 امتیاز)
مطالب مرتبط

نحوه تعیین هزینه دادرسی در سال ۱۴۰۳ چگونه است؟

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

معافیت های سربازی در سال ۱۴۰۳

دسته بندی: مقالات  نظام وظیفه

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

ارسال دفترچه نظام وظیفه

دسته بندی: نظام وظیفه  مقالات

بروزرسانی در: 18 اردیبهشت 1403

نحوه صدور رای توسط داور در قراردادها

دسته بندی: مقالات  حقوقی

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

2 پاسخ

  1. با سلام و عرض ادب
    بنده در سن ۱۹ سالگی به جرم حمل مواد مخدر به ۱۵ سال حبس محکوم شدم و قبلش یه پرونده به همین موضوع داشتم که محکوم نشده بودم و بعدش به ۴ سال حبس محکوم شدم
    الان ۷ سال و نیم از محکومیت ۱۵ سال رو سپری کردم و الان میتونم درخواست عفو مشروط بدم ولی حتی با قبول شدم عفو مشروطم بازم یه محکومیت ۴ ساله دارم واسه همین میخواستم بدونم اگه درخواست ادغام بدم به نفعمه یا نه؟!
    ممنون میشم راهنماییم کنید

  2. بنده ی حکم ۸سال بخاطر حمل مواد مخدر داشتم که دوباره ی حکم ۱۳ سال هم گرفتم .حال میخوام بدونم که این احکام ادغام میشه یا نه .و اگه ادغام بشه به نفعمه یا به ضررم ؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *