داپکده  |  سامانه هوشمند خدمات حقوقی و معرفی وکیل در سراسر کشور

وکیل ارث در مشهد (سیر تا پیاز ارث و تقسیم ترکه)

وکیل ارث در مشهد (سیر تا پیاز ارث و تقسیم ترکه)

بروزرسانی در:  25 بهمن 1402
دسته بندی: حقوقی  ارث  مقالات  وکیل

در این مطلب با شما هستم با توضیح کامل بند به بند قوانین مرتبط به بخش ارث از زبان وکیل ارث در مشهد، پس پیشنهاد میکنم تا انتهای مطلب را بخوانید و به شما این اطمینان را میدهم هیچ مطالب مرتبط به ارث از قلم نیفتد.

شما میتوانید از فهرست زیر عنوان موردنظر خود را پیدا کنید و با کلیک روی آن به همان عنوان بروید.

فهرست مطلب پنهان

چرا برای ارث و تقسیم ترکه به وکیل ارث در مشهد نیاز داریم؟!

مبحث ارث و تقسیم ترکه یکی از مباحث مهم حقوقی میباشد چه از لحاظ تعداد پروند و چه از لحاظ مهم بودن آن، زیرا تقسیم ترکه طبق قانون به شرایط مختلف بسیاری بستگی دارد که میتوان به بدهی، تقسیم دختر و پسر ، مالیات بر ارث و …. اشاره نمود.

به همین دلایل گرفتن وکیل ارث در مشهد و تقسیم ترکه در مشهد پیشنهاد میشود تا هم سرعت رسیدگی به پرونده شما اضافه گردد و هم این موضوع که تمامی وراث، درگیر مراحل اداری نشوند و تمامی آن ها به یک وکیل ارث در مشهد وکالت دهند تا کارهای اداری به اتمام برسد.

آیا بدون وکیل ارث در مشهد و تقسیم ترکه نمیتوان ارث را تقسیم کرد؟!

چرا می شود، ولی به دلیل پیچیدگی و حساسیت تقسیم دارایی باید تخصص کامل را داشته باشید تا هم روال اداری آن به عقب نیفتاد و هم بقیه وراث ناراضی نباشند و باعث طرح دعاوی مختلف علیه یک دیگر نشود.

هزینه وکیل برای ارث در مشهد و تقسیم ترکه چقدر است؟

هزینه وکیل ارث در مشهد به موارد مختلفی بستگی دارد که دارایی و تعداد وراث و ….. را میتوان بخشی از آن اعلام نمود. پس نمی توان تا وقتی که جزئیات را اعلام کنید، هزینه ای را اعلام کرد. جهت استعلام میتوانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

طبقه بندی ارث

طبقات ارث اشخاصی که به موجب نسب ارث میبرند سه طبقه اند و هر طبقه در درجه دارد. باوجود طبقه اول، طبقه دوم و باوجود درجه اول درجه دوم ارث نمی برند:

طبقه اول ارث بر ها

درجه اول: پدر و مادر و فرزندان متوفی

درجه دوم: اولاد اولاد (نوه های متوفی)

طبقه دوم ارث بر ها

درجه اول: اجداد (مادر بزرگ و پدر بزرگ) و برادر و خواهر

درجه دوم: فرزندان خواهر و برادر و پدرها و مادرهای پدربزرگ ها و مادر بزرگ ها

طبقه سوم ارث بر ها

طبقه سوم : درجه اول: اعمام (عمو و عمات (عمه) و اخوال (دایی) و خالات (خاله)

درجه دوم: اولاد آنها (فرزندان عمو و عمه و دایی و خاله) وکیل ارث و تقسیم ترکه در مشهد

نکته مهم : وارثین طبقه ى بعد وقتی ارث می برند که از وارثین طبقه ی قبل کسی وجود نداشته باشد. زن و شوهر در کنار سایر وراث، ارث میبرند و هیچ یک از وراث نمی تواند مانع ارث بردن آنها شود.

 پدر، مادر، پسر، دختر، زوج و زوجه، حاجب از ارث ندارند یعنی ممکن است سهم ارث آنها کمتر شود اما محروم از ارث نمی شوند.

سهام معینه

 سهام معینه که فرض نامیده میشود عبارت است از:

 نصف (۲/ ۱)، ربع (۱/۴)، ثُمن (۱/۸)، دو ثلث (۲/۳)،  ثلث (۱/۳)  و سُدس ترکه (۱/۶).

نحوه محاسبه ارث

به گفته وکیل ارث در مشهد سهم الارث ها به شرح ذیل هستند:

سهم ارث زوجه

اگر متوفی فرزند داشته باشد، سهم الارث زوجه یک هشتم می باشد و در صورت عدم وجود فرزند، زوجه یک چهارم ارث می برد.

سهم ارث زوج

اگر همسر مردی فوت نماید، مرد (زوج) در صورتیکه همسرش دارای فرزند بوده باشد، یک چهارم و در صورتیکه همسرش فاقد فرزند باشد، یک چهارم ارث به وی تعلق می گیرد.

سهم ارث مادر

اگر موتفی دارای فرزند باشد مادر یک ششم ارث میبرد و اگر نداشته باشد یک سوم ارث میبرد در صورتی که حاجب نداشته باشد و در صورتی که حاجب داشته باشد یک ششم ارث میبرد.

سهم ارث پدر

اگر متوفی فرزند داشته باشد، پدر یک ششم ارث میبرد.

 سهم ارث دختر (در صورتیکه متوفی پسر نداشته باشد)

۱/۲ (نصف) واحد (یک دختر) – ۲/۳ متعدد

هم از خواهر (مشترک از پدر و مادر یا مشترک از پدر، درصورتیکه برادر با اجداد پدری نباشد): ۱/۲ واحد (یک خواهر )_  ۲/۳ متعدد

سهم ارث برادر و خواهر (مشترک از مادر (کلاله مادری ) درصورتیکه متوفی اجداد مادری نداشته باشد)

 ۱/۶ واحد ۱/۳ متعدد

تصویر مشاوره تلفنی

در طبقه اول چه کسانی ارث می برند؟

اولاد و اولاد اولاد و پدر و مادر میزان سهم الارث پدر و مادر:

همانطور که ملاحظه می شود از آنجا که پدر و مادر در طبقه اول قرار دارند در صورت فوت متوفی در هر صورت سهمی از ارث به جای مانده از فرزند خود که فوت شده خواهند برد، در صورتی که برای متوفی اولاد یا اولاد اولاد از هر درجه که باشد موجود نباشد: هر یک از پدر و یا مادر در صورت انفراد تمام ارث را می برد.

اگر برای متوفی اولاد یا اولاد اولاد از هر درجه که باشد موجود نباشد: اگر پدر و مادر میت هر دو زنده باشند مادر یک ثلث و پدر دو ثلث می برد.

اگر برای متوفی اولاد یا اولاد اولاد از هر درجه که باشد موجود نباشد، اگر پدر و مادر میت هر دو زنده باشند ولی مادر حاجب ( شخصی از طبقات دیگر که میزان سهم الارث مادر را کمتر می کند ) داشته باشد، سپس از ترکه متعلق به مادر است و بقیه مال پدر است.

حاجبان مادر در این فرض که با وجود آنها مادر از بردن بیش از ترکه محروم می شود به شرح ذیل هستند: نکته بسیار مهمی که باید به ن توجه کرد این حاجبان چون در طبقات بعدی هستند به دلیل وجود مادر و پدر ارثی نمی برند.

نکته : حاجب به کسی گفته میشود که با وجود او در یک طبقه، طبقه بعد، ارث نمیبرد .

در صورت وجود چهار شرط میزان سهم الارث مادر سدس ترکه (۱/۶) خواهد بود و باقی آنچه می ماند سهم الارث پدر را تشکیل می دهد.

  • اولا: لااقل دو برادر با یک برادر با دو خواهر یا چهار خواهر باشند.
  • ثانیا: پدر أنها زنده باشد.
  • ثالثا: از ارث ممنوع نباشند مگر به سبب قتل
  • رابعا: ابوینی یا آبی تنها باشند.

هرگاه متوفی اولاد یا اولاد اولاد داشته باشد:

وکیل ارث در مشهد عنوان میکند در اینصورت ابوین میت از بردن بیش از یک ثلث محروم می شوند مگر در صورتی که پدر و مادر متوفی هر دو موجود باشند با یک دختر که فرض پدر و مادر ثلث ترکه خواهد بود و فرض دختر نصف خواهد بود و چون در صورت تقسم ترکه چیزی اضافه خواهد ماند.

مابقی بینشان به نسبت فرضشان تقسیم می شود مگر اینکه مادر حاجب ( که خواهر و برادر متوفی هستند، لا اقل دو برادر با یک برادر با دو خواهر یا چهار خواهر که از ارث محروم نباشند مگر به سبب قتل و ابوینی یا ابی تنها باشند و پدر آنها زنده بشد ) داشته باشد که در این صورت مادر از مابقی چیزی ارث نمی برد.

هر گاه متوفی اولاد یا اولاد اولاد داشته باشد:

وکیل ارث در مشهد میگوید در اینصورت هر گاه پدر یا مادر متوفی یا هر در آن دو زنده باشد با چند دختر فرض تمام دخترها دو ثلث ترکه خواهد بود که بالسویه بین آنها تقسیم می شود و فرض هر یک از پدر و مادر یک سیس و مابقی بین تمام ورثه به نسبت فرض أنها تقسیم ى شود.

مگر اینکه مادر حاجب ( که خو هر و برادر متوفی هستند، لااقل دو برادر یا یک برادر با دو خواهر یا چهار خواهرکه از ارث محروم نباشند مگر به سبب قتل و ابوینی یا آبی تنها باشند و پدر آنها زنده باشد ) داشته باشد که در اینصورت مادر از مابقی چیزی به ارث نمی برد. وکیل ارث و تقسیم ترکه در مشهد

اگر فرزند متوفی دختر باشد

اگر دختر فرزند منحصر باشد به همراه پدر و مادر متوفی، نصف ترکه را بدست می آورد و مابقی با توجه به میزان سهم الارث پدر یا مادر متوفی بین آنها تقسیم می شود.

اگر متوفی دو دختر یا بیش از دو دختر داشته باشد و فرزند پسری هم نداشته باشد دختران دو ثلث ترکه را به ارث می برند و مابقی با توجه به میزان سهم الارث هر یک در آن طبقه بینشان تقسیم می شود.

اگر وراث متوفی فقط دختر با دختران باشد بدون وجود وارثی در طبقه اول مثل پدر و مادر، تمام ترکه به دختر با دختران می رسد.

اگر فرزند متوفی پسر باشد

چنانچه پسر منحصر یا متعدد باشد به همراه پدر و متوفی چون همگی در طبق اول قرار دارند ارث می برند به اینصورت که سهم الارث پدر و مادر متوفی یک ثلث ترکه خواهد بود و مابقی به قرابت به فرزند یا فرزندان پسر می رسد که به تساوی بین خودشان تقسیم می کنند.

چنانچه وراث متوفی در طبقه یک فقط پسر با پسران او باشند و در طبقه اول وارث دیگری نداشته باشد تمام ترکه به پسر با پسران می رسد.

در صورتی که متوفی هم فرزند دختر و هم فرزند پسر به همراه پدر و مادر در طبقه اول داشته باشد، سهم الارث پدر و مادر به دلیل وجود فرزندان یک سوم ترکه خواهد بود. و مابقی بین فرزندان دختر و پسر متوفی تقسیم می شود به این صورت که فرزندان پسر وی دو برابر فرزندان دخترش ارث خواهند برد. وکیل اار رث و تقسیم ترکه در مشهد

میزان سهم الارث اولاد اولاد (نوه)

آنچه مسلم است این است که اولاد اولاد(نوه) در طبقه اول قرار دارد ولی در صورتی ارت می برد که متوفی فرزندی نداشته باشد. در این صورت اولاد اولاد قائم مقام اولاد در نظر گرفته می شود و با هر یک از ابوین که زنده باشد ارث می برد.

اولاد پسر یعنی فرزندان پسر متوفی دو برابر اولاد فرزندان دختر متوفی ارث می برند. حتی اگر اولاد اولاد متوفی پسر باشد اگر به واسطه مادر با متوفی قرابت پیدا کرده نصف نوه ای که از پدر با متوفی قرابت پیدا کرده ارث خواهد برد. اما در میان خودشان وقتی به قائم مقامی از پدر و مادر خود ارث بردند، پسران قائم مقام دو برابر دختران قائم مقام ارث می برند.

طبقه دوم کسانی که ارث میبرند

افراد این طبقه عبارتند از؛ خواهرها و بردارها و فرزندان آنها همچنین پدربزرگ و مادربزرگ.

تمام افرادی که در طبقه دوم قرار می گیرند در صورتی ارث می برند که برای متوفی در طبقه اول وارثی وجود نداشنه باشد زیرا در صورت وجود افرادی در طبقه اول ترکه بین آنها تقسیم شده و دیگر نوبت به افراد طبقه دوم نخواهد رسید.

نحوه ارث بردن پدربزرگ و مادربزرگ

 اگر پدر بزرگ و مادربزرگ تنها وراث متوفی باشند تمام ترکه را به ارث می برند.

اگر اجداد(پدربزرگها) و جدات (مادربزرگها) متعدد باشند در صوری که ابی باشند ذکور دو برابر اناث می برند و اگر همه امی باشند بین آنها مساوی تقسیم می گردد.

اگر جد یا جده ابی و جد یا جده امی باهم باشند ثلث ترکه به جد یا جده امی می رسد و در صورت تعدد اجداد امی أن ثلث بین أنها بالسویه تقسیم می شود و دوثلث دیگر به جد یا جده ابی می رسد.

در صورت تعدد، حصه ذکور از آن دو ثلث دو برابر حصه اناث خواهد بود هرگاه میت اجداد و کلاله ( خواهر و برادر ) با هم داشته باشد دو ثلث ترکه به وراثی می رسد که از طرف پدر قرابت دارند و در تقسیم أن حصه ذکور دو برابر اناث خواهد بود و یک ثلث به وراثی می رسد که از طرف مادر قرابت دارند و بین خود بالسویه تقسیم می نمایند. لیکن اگر خویش مادری فقط یک برادر با خواهر امی باشد فقط سدس ترکه (۱/۶) به او تعلق خواهد گرفت. وکیل ارث و تقسیم ترکه در مشهد

نحوه ارث بردن خواهر و برادر متوفی

اگر میت اخوه ابوینی داشته باشد اخوه ابی ارث نمی برد و در صورت نبودن اخوه ابوینی اخو ابی حصه ارث آنها را می برند. لازم به ذکر است اخوه ابوینی و اخوه ابی هیچ کدام اخوه امی را از ارث محروم نمی کنند.

اگر وراث میت چند برادر و خواهر ابوینی یا چند برادر و خواهر ابی باشند ترکه بین آنها باسویه تقسیم می شود.

اگر وراث میت چند برادر و خواهر ابوینی یا چند برادر و خواهر ابی باشندحصه نکور دو برابر اناث خواهد بود.

اگر وراث میت چند برادر امی یا چند خواهر امی یا چند برادر و خواهر امی باشند ترکه بین آنها بالسویه تقسیم می شود

هرگاه اخوه ابوینی و اخوه امی باهم باشند تقسیم به طریق ذیل می شود

اگر برادر با خواهر امی یکی باشد سدس ترکه (۱/۶) را می برد و بقیه مال اخوه ابوینی یا آبی است اگر کلاله امی متعدد باشند ثلث ترکه به آنها تعق گرفته و بین خود بالسویه تقسیم می کند و بقیه مال اخوه ابوینی یا ابی است.

خواهر ابوینی یا آبی تنها در صورتی که منحصر به فرد باشد نصف ترکه را خواهد برد دو خواهر و بیشتر ابوینی یا آبی تنها در صورت نبودن برادر دوثلث ترکه را به ارث میبرند.

نحوه ارث بردن فرزندان خواهر و برادر

اگر برای میت نه برادر باشد و نه خواهر ، اولاد اخوه قائم مقام تهت محسوب می شود و با اجداد ارث می برند. در این صورت تقسیم ارث نسبت به اولاد اخوه بر حسب نسل به عمل می آید یعنی هر نسل حصه کسی را می برد که به واسطه او به میت می رسد.

اولاد اخوه ابوینی یا ابی حصه اخوه ابوینی یا ابی تنها و اولاد کلاله امی، حصه کلاله امی را می برند.

طبقه سوم کسانی که ارث میبرند

 این طبقه عبارتنداز ؛ عموها و عمه ها و خاله ها و دایی ها و فرزندان آنها : وراث طبقه سوم در صورتی ارث می برند که در طبقات اول و دوم وارثی وجود نداشته باشد. باید توجه کرد هر یک از وراث طبقه سوم اگر تنها باشند تمام ارث را می برند.

اعمام و اخوال

اعمام یعنى عمو و عمه و اخوال یعنی خاله و دایی):

اگر میت اعمام یا اخوال ابویینی داشته باشد اعمام یا اخوال ابی ارث نمی برند و در صورت نبودن و اعمام یا اخوال ابوینی اعمام یا اخوال ابی حصه آنها را می برند.

هر گاه وراث متوفی چند نفر عمو یا چند نفر عمه باشند ترکه بین آنها بالسویه تقسیم می شود در صورتی که همه آنها ابوینی یا همه آبی یا همه امی باشند.

هر گاه عمو و عمه با هم باشند در صورتی که همه امی باشند ترکه را بالسویه تقسیم می نمایند و در صورتی که همه بوینی یا امی باشند حصه ذکور دو برابر اناث خواهد بود.

در صورتی که اعمام امی و اعمام ابوینی یا ابی باهم باشند عمو یا عمه امی اگر تنها باشند سدس ترکه به او تعلق می گیرد و اگر متعدد باشند ثلث ترکه و این ثلث را مابین خود بالسویه تقسم می کنند و باقی ترکه به اعمام ابوینی یا آبی می رسد که در تقسیم ذکور دو برابر اناث می برند.

هرگاه وراث متوفی چند نفر دایی یا چند نفر خاله یا چند نفر دایی و چند نفر خاله باهم باشند ترک بین آنها بالسویه تقسیم می شود خواه همه ابوینی خواه همه ابی و خواه همه امی باشند.

اگر وراث میت دایی و خاله ابی یا ابوینی یا دایی خاله امی باشند طرف امی اگر یکی باشد سدس ترکه را می برد و اگر متعدد باشد ثلث آن را می برند و بین خود بالسویه تقسیم می کنند . مابقی مال دایی و خاله های ابوینی یا آبی است که آنها هم بین خود بالسویه تقسیم می نمایند

اگر برای میت یک یا چند نفر اعمام یا یک یا چند نفر اخوال باشد ثلث ترکه به اخوال و دوثلث أن به اعمام تعلق می گیرد.

تقسیم ثلث بین اخوال بالسویه به عمل می آید لیکن اگر بین اخوال یک نفر امی باشد سدس حصه اخوال به او می رسد و اگر چند نفر امی باشند ثلت آن حصه به آن ها داده می شود و در صورت اخیر تقسیم بین آنها باسویه به عمل می آید.

در تقسیم دو ثلث بین اعمام حصه ذکور دو برابر اناث خواهد بود یک اگر بین اعمام یک نفر امی باشد سدس حصه اعمام به او می رسد و اگر چند نفر امی باشند ثلث آن حصه به آنها می رسد و در صورت اخیر أن ثلث را بالسویه تقسیم می کنند.

در تقسیم پنج سدس و یا دوثلث که از حصه اعمام باقی می ماند بین اعمام ابوینی یا ابی حصه ذکور دو برابر اناث خواهد بود. وکیل ارث و تقسیم ترکه در مشهد

فرزندان اعمام و اخوال

با وجود اعمام و اخوال اولاد آنها ارث نمی برند مگر در صورت انحصار وراثت به یک پسرعموی ابوینی با یک عموی آبی تنها که فقط در اینصورت پسر عمو، عمو را از ارث محروم می کند لیکن اگر با پسرعموی ابوینی خال یا خاله باشد یا اعمام متعدد باشند ولو ابی تنها، پسر عمو ارث نمی برد.

زن از همه اموال شوهر ارث میبرد

پیش از پیروزی انقلاب، زن به استناد ماده ۹۴۶ قانون مدنی فقط از اموال منقول (هر چیزی که از شوهر باقی مانده بود) ارث میبرد و در اموال غیرمنقول (ساختمان و زمین) سهمی به او نمیرسید؛ اما پس از ۷۰ سال از تصویب این قانون، مجلس شورای اسلامی بر مبنای استفتاء از رهبر معظم انقلاب، آن ماده قانونی را اصلاح کرد که براساس آن زن از قیمت اموال غیرمنقول شوهر از جمله عرصه و اعیان – ساختمان و زمین – ارث میبرد.

فرض بر ها چه کسانی هستند؟

فرض برها کسانی هستند که سهم ارث آنها در قانون مشخص و معین است. صاحبان قرابت یعنی افرادی که سهم ارث آنها میزان معین و معلومی ندارد ابتدا سهم فرض برها محاسبه میشود و مابقی به قرابت تقسیم میشوند بعضی افراد گاهی هم به فرض هم به قرابت ارث می برند از جمله پدر و دخترها. بعد از تقسیم ارث براساس فرض ممکن است ترکه کم یا زیاد بیاید یعنی وقتی ترکه را بر مجموع فرضها تقسیم میکنیم.

زیادی ترکه مطلقا به زوجه رد نمی شود حتی اگر وارث منحصر باشد، به زوج رد نمی شود مگر اینکه وارث منحصر باشد. کمبود ترکه هیچوقت بر زوج و زوجه و خویشان مادری وارد نمی شود. در طبقه اول نقص بر یک یا چند دختر وارد میشود و در طبقه دوم سهم یک یا چند خواهر ابوینی (مشترک از پدر ومادر) یا ابی ( مشترک از پدر) کم میشود.

کمبود ترکه یا زیاد آمدن آن تنها وقتی بوجود می آید که تمام وراث فرض بر باشند.

 ماده ۹۰۷ قانون مدنی درباره ارث

اگر متوفی ابوین (پدر و مادر نداشته و یک یا چند نفر اولاد داشته باشد ترکه به طریق ذیل تقسیم می شود:

اگر فرزند، منحصر به یکی باشد خواه پسر خواه دختر تمام ترکه به او میرسد.

اگر اولاد متعدد باشند ولی تمام پسر، یا تمام دختر، ترکه بین آنها بالسویه (مساوی تقسیم میشود.

اگر اولاد متعدد باشند و بعضی از آنها پسر وبعضی دختر، پسر دو برابر دختر می برد.

بعد هزینه کفن و دفن میت، اگر دینی به گردن متوفی است از ماترک باید اداء شود و بعد از آن وصیت تا یک سوم ترکه و مازاد بر آن با اجازه وراث إعمال شود و در نهایت ماترک با اجاره ورات اعمال شود و در نهایت ماتری با توجه به اصولی که گذشت محاسبه میشود.

انگشتری که میت معمولا استفاده میکرده، قران و لباس و شمشیر او، به پسر بزرگ تعلق میگیرد بدون اینکه از سهم ارث او چیزی کسر شود به شرط آنکه ترکه میت منحصر به این اموال نباشد یعنی این اقلام تنها میراث پدر نباشد. این قاعده شامل میراث مادر نمیشود.

 وصیت، یا تملیکی و یا عهدی است .وصیت تملیکی آن است که شخصی عین یا منفعتی از مال خود را رایگان برای بعد از مرگش به دیگری تملیک مینماید. (تملیک یعنی دارا کردن، مالک گردانیدن.)

وصیت تملیکی به صورت عقد معوض (متضاد رایگان، یعنی عقدی که در قبالش پرداختی صورت گیرد) نمیشود ولی شرط عوض در آن منافاتی با مجانی بودن وصیت ندارد.

 با این وجود بعضی شرط عوض را خلاف مقتضای عقد دانسته و عقد و شرط هردو را باطل میدانند.

وصیت عهدی

 وصیت عهدی عبارت است از این که فردی یک یا چند نفر را برای انجام امر یا اموری یا تصرفات دیگری مامور نماید.

معنی واژگان موصی، موصى به، موصی له و وصی

موصی: وصیت کننده. موصى له: شخصی که وصیت تملیکی به نفع او شده. ارث و تقسیم ترکه در مشهد

موصى به، مورد وصیت وصی

کسی که به موجب وصیت عهدی ولی بر مورد ثلث یا بر صغیر قرار داده شده است.

به عبارت ساده تر وصیت تملیکی، وصیتی است که منفعت مالی دارد، مثلا بگوید بعد از مرگم این خانه برای فلانی، منتها وصیت عهدی، غیر مالی است. مثال: امور کفن و دفن یا بجا آوردن حج یا نماز و روزه برای او.

 قبول

تملیک به موجب وصیت مگر با قبول موصى له (فردی که به نفع او وصیت شده) پس از فوت موصی، محقق نمی شود. قبول موصله یکی از ارکان وصیت تملیکی بوده و تا قبل از قبول او، انتقالی صورت نمی گیرد.

حال جای طرح این سئوال است که قبول در وصیت تملکی پیش و پس از مرگ و عدول از آن چه تاثیری خواهد داشت؟ قبول از جانب چه افرادی جایز است؟ در وصیت عهدی چطور؟ آیا قبول لازم است یا خیر؟

در وصیت تملیکی اگر موصی له پیش از فوت موصی ، وصیت را قبول کند بعد از فوت دیگر نیاز به قبول مجدد ندارد اما این موضوع باعث نمیشود که موصی نتواند از وصیت علول نماید حتی اگر مورد وصیت به قبض موصیله در آمده باشد نیز موصی میتواند از وصیت برگردد.

اگر موصیله قبل از فوت موصی وصیت را رد کرده باشد، بعد از فوت میتواند آن را قبول کند و اگر بعد از فوت موصی وصیت را قبول و مورد وصیت را قبض نماید دیگر نمی تواند رد کند. اگر موصی له صغیر یا مجنون باشد رد یا قبول وصیت با ولی یا قیم است.

محروم کردن از ارث

اگر فردی به موجب وصیت، یک یا چند نفر از ورثه خود را از ارث محروم کند، وصیت مزبور نافذ نیست.

ماده ۸۲۶ قانون مدنی: “قبول موصیله قبل از فوت موصی مؤثر نیست و موصی میتواند از وصیت خود رجوع کند حتی در صورتی که موصیله موصی به را قبض کرده باشد”.

 قبول در وصیت تملکی، باید از جانب فرد یا افرادی باشد که برای آنها وصیت شده مثلا برای على وصیت شده، علی نیز باید آن را رد یا قبول نماید.

اگر وصیت بر افرادی باشد که تعداد آنها بسیار زیاد است و نمیشود تک تک همه قبول را ابراز نمایند که اصطلاحا گفته میشود موصیله غیر محصور است یعنی قابل شمارش نیست، مثل وقف بر فقرا یا امور عام المنفعه، در این موارد قبول لازم نیست.

و اما در وصیت عهدی قبول شرط نیست، لیکن وصی می تواند مادام که موصی زنده است وصایت را رد کند البته مشروط بر اینکه رد به موصی ابلاغ شود اگر رد وصی ابراز و ابلاغ نشود اجرای وصایت بعد از مرگ اجباری است و اگر قبل از فوت موصی رد نکرد، بعد از آن حق رد ندارد، اگر چه جاهل بر وصایت بوده باشد.

نکته در خور توجه این است که اگر وصی به دلیل قاهر و احتراز ناپذیری، نتواند به وصایت عمل کند و عاجز باشد ضامن نیست. مثلا وصیت عهدی، این بوده که نماز و روزه موصی را غلامعلی بجا آورد حال آنکه غلامعلی به کما رفته و سن بالایی دارد به گونه ای که احتمال می رود این بیماری منجر به مرگ شود و امیدی به بهبودی نیست.

محرومیت فرزندان از ارث

 مطابق قانون محرومیت فرزند از ارث ممکن نیست. اگر فردی به موجب وصیت، یک یا چند نفر از ورثه خود را از ارث محروم کند، وصیت مزبور نافذ نیست.

انواع وصیت

 وصیت بر دو نوع است عهدی و تملیکی به وصیت عهدی وصایت نیز می گویند. اگر وصی به وصایت عمل نکند منعزل میشود (یعنی عزل میشود) و پس از آن مسئولیتی ندارد. موصی باید نسبت به مورد وصیت جایز التصرف باشد یعنی جرء دارایی او باشد.

مثلا درباره خانه خود میتواند وصیت کند نه ملک همسایه. وصیت به مالی که وثیقه طلب دیگری است صحیح است، منتها، در مقام اجرای وصیت باید حق طلبکار بر او مقدم شمرده شود. یعنی ابتدا سهم بدیهی پرداخت شود بعد وصیت از آن مال اجرا شود.

همانطور که می دانید بعد از فوت متوفی، اولین قدم برای مراحل تقسیم ارث، اخذ گواهی انحصار وراثت است و در انحصار وراثت فرزند خوانده جایگاهی ندارد چون مجز ورثه محسوب نمی شود.

 خوب است که بدانید مطابق ماده ۸۶۱ قانون مدنی و لدالزنا(فرزند نامشروع) هم – اگرچه از خون پدر و مادر طبیعی خود است. اما ارث نمی برد چه برسد به فرزند خوانده که پیوند خونی با متوفی ندارد. وکیل ارث و تقسیم ترکه در مشهد

فرزند خوانده

فرزند خوانده در شناسنامه شخصی که او را به فرزندخواندگی پذیرفته وارد شده باشد باز هم از ارث محروم است؟ جواب مثبت است مگر اینکه این موضوع کتمان شود و شخص معارض و مخالفی که ارث می برد در میان نباشد.

چه می توان کرد که بعد از فوت سرپرست، حقوق فرزند خوانده ( ارث فرزند خوانده ) تضییع نشود؟

اینکه سرپرست در زمان حیات مال یا اموالی به نام فرزند خوانده منتقل کند، در قالب صلح عمری، ملکی را به فرزند خوانده واگذار نماید تا اموال خود را برای او وصیت تملکی کند.

نکته مهم : آنچه باید دوباره متذکر شد اینکه در صورت فوت فرزند خوانده، سرپرست او هم از فرزند خوانده ارث نمی برد.

در خصوص شرایط وگذاری فرزند خوانده، بهتر است قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بی سرپرست و یا بد سرپرست مصوب ۱۳۹۲ را مطالعه بفرمایید.

موانع ارث

 برخی موارد هستند که مانع از انتقال ارث میشوند مانند: کفر، لعان، قتل، زنا و برنگی

لعان

اگر فردی منکر رابطه پدر و فرزندی شود، یعنی بگوید این فرزند من نیست و به همسرش نسبت زنا دهد در اینصورت زن و شوهر از یکدیگر و پدر و فرزند از یکدگر ارث نمیبرند. لعان موجب انحلال زوجیت و حرمت ابدی است.

اگر پدر بعدا رابطه پدر و فرزندی را بپذیرد باز هم پدر از فرزند ارث نمیبرد ولی در این صورت فرزند از پدر ارث میبرد.

العان تشریفات خاصی دارد به این صورت که مرد به حاکم مراجعه و فرزند خود را نفی میکند که امروزه متروک شده است.

کفر: کافر از مسلمان ارث نمی برد. اگر مسلمانی بمیرد که خویشان وی کافر باشند از او ارث نمی برند. اگر میت کافر باشد و یک وارث مسلمان داشته باشد، ارث او به وارثان کافر نمیرسد.

قتل” مستند ماده ۴۵۱ قانون مجارات اسلامی، در صورتی که قاتل از ورثه مقتول باشد چنانچه قتل عمدی باشد از اموال و دیه مقتول ارث نمی برد و اگر قتل خطای محض یا شبه عمدی باشد فقط از دیه ارث نمیبرد.

طفل متولد از زنا : طفل متولد از زنا، از پدر و مادر و اقوام أنان ارث نمیبرد.

 بردگی : برده بودن وارث یا مورث مانع از ارث است مگر اینکه وارث منحصر به برده باشد، یعنی ورثه تنها همان یک نفر باشد در این فرض برده از ترکه یعنی اموالی که از میت به جا مانده است، خریداری و آزاد می شود و مابقی ترکه به او داده میشود.

ارث فرزند به دنیا نیامده

ارث برای حمل فرزندی که هنوز به دنیا نیامده فقط در صورتی ارث می برد که زنده متولد شود، به عبارت دیگر ارث بری آن مشروط به زنده متولد شدن است.

وکیل ارث در مشهد و تقسیم ترکه در مشهد در این باره گفت در ماده ۸۷۸ قانون مدنی آمده است :

“هرگاه در حین موت مورث، حملی باشد که اگر قابل وراثت متولد شود مانع از ارث تمام یا بعضی از وراث دیگر میگردد تقسیم ارث به عمل نمی آید تا حال او معلوم شود و اگر حمل مانع از ارث هیچ یک از سایر وراث نباشد و آنها بخواهند ترکه را تقسیم کنند باید برای حمل حصهای (سهمی که مساوی حصه دو پسر از همان طبقه باشد کنار گذارند و حصه (سهم) هر یک از وراث مراعا است تا حال حمل معلوم شود.”

ارث بردن زن در ازدواج موقت به چه صورت است؟

در صورتی که عقد بین زوجین از نوع عقد دائم باشد، طرفین از یکدیگر ارث می برند. در ازدواج موقت ارث وجود ندارد و شرط توارث نیز باطل است.

اما زوجه علاوه بر سهم الارث خود، امکان مطالبه مهریه از ماترک متوفی را داشته و قبل از تقسیم ارث می تواند نسبت به توقیف ارثیه به منظور وصول مهریه اقدام نماید در این صورت ابتدا مهریه از ارثیه پرداخت شده و مابقی در صورت وجود بین وراث تقسیم می شود.

حال اگر پس از توقیف ارثیه بابت مهریه مشخص شد که ارثیه کفایت پرداخت مهریه را نمی نماید، تکلیفی متوجه وراث جهت پرداخت مهریه نیست.

توقیف سهم الارث بابت مهریه حالت

دوم زمانی است که به زوج ارثی از ناحیه والدین یا سایر بستگان می رسد. در این صورت نیز امکان توقیف سهم الارث زوج بابت وصول مهریه ممکن بوده و در صورت داشتن سند رسمی و یا نقد بودن ارثیه، می توان نسبت به توقیف آن اقدام نمود.

اما اگر زوج مدعی فروش ارثیه خود به دیگران باشد و یا اینکه، به دلیل بدهی به سایر وراث یا اشخاص ثالث، سهم الارث قبلا واگذار شده باشد، نینفع می تواند به عنوان معترض ثالث اجرایی وارد پرونده شود.

موضوع اعتراض ثالث اجرایی از مباحث تخصصی در وکالت است و بهتر است بدون مشاوره وکیل متخصص مهریه و وصول مطالبات نسبت به شروع پرونده اقدامی ننمایید.

 به طور کلی اگر میخواهید در خصوص معامله ملک در انحصار وراثت اطلاعاتی داشته باشید کلیک کنید.

آیا مورث می توند قبل از فوت جهت جلوگیری از توقیف ارثیه بابت مهریه اموال را منتقل نماید؟

هر شخصی در زمان حیات خود می تواند درباره اموال خود تصمیم گیری نماید. وصیت ثلث ماترک، انتقال رسمی به اشخاص ثالث و یا ورثه نیز از راههای پیشگیری از توقیف ارثیه بابت مهریه است.

در واقع با بعضی از روشهای موجود حقوقی می توان ترتیبی اتخاذ نمود که اصولا ارثیه ای برای توقیف باقی نمانده باشد.

آیا امکان توقیف اموال والدین شوهر برای مطالبه و وصول مهریه وجود دارد؟

قبل از فوت، اموال ارثیه محسوب نمی شوند تا بتوان آن را توقیف نمود و در آینده بابت مهریه مطالبه نمود. اما اگر پدر یا مادر شوهر ضامن پرداخت مهریه باشند، امکان توقیف اموال آنها بابت وصول مهریه وجود دارد. در غیر این صورت مدیون شوهر است و خانواده وی تکلیفی در پرداخت مهریه عروس ندارند.

چگونه از دستور توقیف اموال موروثی رفع اثر نماییم؟

مطابق قانون یکی از راههای رفع اثر از دستور توقیف، جلب رضایت خواهان است. اثبات ادعای مستثنیات دین بودن و همچنین اثبات حقی برای شخص ثالث از موارد رفع توقیف از اموال توقیفی بابت مهریه و یا هر دین دیگری می باشد. بهترین پیشنهاد برای رفع توقیف از ارثیه، مشاوره با وکیل متخصص وصول مطالبات است.

وصیت نامه

 وصیت نامه در واقع یک نوع توصیه و سفارش برای بازماندگان است. چنانچه این توصیه به صورت کتبی تنظیم شود، به چهار صورت امکان پذیر است:

انوع وصیت نامه

۱-وصیتنامه رسمی : این وصیتنامه در یکی از دفترخانه های اسناد رسمی نوشته شده و تابع تشریفات و مقررات اسناد رسمی است.

۲-وصیت خود نوشت : این وصیتنامه را موصی (وصیت کننده به دست خط خود نوشته و دارای تاریخ روز، ماه و سال می باشد و لازم است به امضاء وصیت کننده برسد.

۳-وصیتنامه سری :این وصیتنامه به خط وصیت کننده یا فرد دیگری نوشته و تنظیم می شود، ولی در هر صورت باید دارای امضاء وصیت کننده باشد و این وصیت نامه در اداره ثبت اسناد رسمی یا محل دیگری به امانت گذاشته میشود.

لازم به ذکر است شخصی که سواد ندارد نمیتواند مبادرت به تنظیم وصیتنامهی سری نماید و وصیت کننده در زمان حیاتش هر زمان بخواهد می تواند آن را از اداره ثبت یا مرجع دیگر که امانت گذاشته پس بگیرد (مرجع دیگر ممکن است یکی از دفاتر اسناد رسمی باشد)؛ که در این صورت وصیت نامه از حالت سری خارج و عادی محسوب میشود.

۴-وصیتنامه ای که تحت یکی از شرایط بالا تنظیم نشده باشد، وصیت نامه عادی نامیده میشود که در مراجع رسمی پذیرفته نمی شود؛ مگر اینکه طبق ماده ۲۹۱ قانون امور حسبی اشخاص ذینفع در ترکه از جمله ورثه به صحت وصیت اقرار نمایند (یعنی صحت وصیت را تأیید نمایند. وکیل ارث و تقسیم ترکه در مشهد

رای وحدت رویه مرتبط با وصیت نامه دستی

 مطابق رأی وحدت رویه شماره ۵۴ مورد ۱۳۵۱/ ۱۰ / ۱۳ ، با توجه به اینکه از ماده ۲۱۹ قانون امور حسبی که پذیرفته شدن وصیتنامه عادی را مشروط به تأیید اشخاص ذینفع در ترکه دانسته است، لزوم تأیید همهی ورثه استفاده نمیشود و عدم تأیید بعضی از ورثه مانع اعمال وصیت در سهم وراثی که آن را قبول کرده اند، نمی باشد.

همچنین وکیل ارث در مشهد در این باره میگوید علاوه بر این، ماده ۸۳۲ قانون مدنی که بیان میدارد: (موصیله میتواند وصیت را نسبت به قسمتی از موصیبه قبول کند. در این صورت وصیت نسبت به قسمتی از قبول شده صحیح و نسبت به قسمت دیگر باطل میشود)، این معنی را تأیید میکند و بر طبق مواد ۱۲۸۵ و ۱۲۸۷ قانون مدنی، تأیید هرکس نسبت به خود آن شخص معتبر است و هرکس ملزم به آن چه خودش تأیید نموده است، خواهد بود.

 اگر وصیت عادی که از دادگاه تقاضا شده آن را تنفیذ (تأیید) کند، از سوی افراد ذینفع تکذیب شود، تکلیف چیست؟

اگر وصیت عادی که از دادگاه تقاضا شده است آن را تأیید نماید، توسط افراد ذینفع تکنیب شود و به بیان دیگر، همگی صحت آن را تکذیب کنند، طبق قسمت اول ماده ۲۹۱ قانون امور حسبی، این وصیت نامه قابل پذیرش نخواهد بود.

با این حال، اگر بعضی از ورثه آن را قبول کنند و برخی دیگر تکنیب، این وصیت به لحاظ اینکه بعضی از اشخاص ذینفع صحت آن را تأیید کرده اند، طبق قسمت اول ماده ۱۲۹۱ قانون مدنی نسبت به تأییدکنندگان معتبر است.

در این رابطه طبق نظریه شماره ۲۶۳۹ مورخه ۴/۸/۶۷ فقهای شورای نگهبان، چنانچه بلیل شرعی بر صحت این وصیتنامه وجود داشته باشد، این وصیت نامه برای سایرین نیز معتبر خواهد بود. بنابر این، دادگاه میتواند به صحت آن رسیدگی کند و چنانچه صحت آن را احراز و وصیت نامه را تایید نماید، اگر زیاد بر ثلث (یکسوم) نباشد، نسبت به کلیه اشخاص ذینفع معتبر است.

تنظیم وصیت نامه در مواقع اضطراری چگونه میباشد؟

ممکن است همیشه شرایط برای تنظیم وصیتنامه به یکی از راه هایی که توضیح داده شد، امکان پذیر نباشد. به عنوان نمونه، در شرایط جنگی یا شیوع بیماری مسری، بمباران هوایی و… که حالت فوق العاده ای بر جامعه حاکم می باشد، قانونگذار پیش بینی های لازم را نموده است. در چنین حالتی شخص میتواند به طور شفاهی نزد دو شاهد وصیت کند.

آن گاه یکی از دو شاهد محتوای وصیت را با تاریخ روز، ماه و سال تنظیم کند و به امضای حاضرین برساند. چنانچه شخص وصیت کننده نظامی بوده و شرایط جنگی حکمفرما باشد، می تواند نزد یک افسر یا همردیف خود و در حضور دو شاهد وصیت کند.

وظیفه اشخاص و شهودی که وصیت در مواقع اضطراری نزد آنها تنظیم می گردد، چیست؟

 وکیل خوب ارث در مشهد میگوید اشخاصی که وصیت نامه در مواقع اضطراری نزد آنها تنظیم می گردد، باید در اولین فرصت وصیت نامه را نزد یکی از دفاتر اسناد رسمی که اداره ثبت معین میکند به امانت گذاشته و اعلام نمایند که وصیت کننده در سلامت عقل آن را نوشته است.

چنانچه وصیت نامه به صورت شفاهی نزد آنان اعلام شده باشد، باید در اولین فرصت به نزدیکترین دادگاهی که به آن دسترسی دارند مراجعه و موضوع وصیت نامه را نزد قاضی اعلام نماید تا مراتب صورت مجلس شود و به امضای قاضی و شهود برسد.

البته چنین وصیتنامهای ظرف یک ماه باید از طرف وصیت کننده تأیید و به یکی از سه طریق قانونی (سری، رسمی و خود نوشت) تنظیم گردد. در غیر این صورت بلااثر خواهد بود؛ مگر آنکه ورثه محتوای آن را تأیید و قبول نمایند.

وصیت بر حمل چیست ؟

وکیل ارث در مشهد در این باره میگوید گاهی ممکن است برای کسی وصیت کنیم که هنوز متولد نشده باشد (جنینی که در داخل رحم مادر است. شرط اجرای این وصیت آن است که جنین زنده متولد شود و چنانچه سقط شود، این حق به ورثه او خواهد رسید. البته این در صورتی است که ورثه موجبات سقط وی را فراهم نکرده باشند.

صغیر و مجنون هم می توانند موضوع وصیتنامه باشند. در این صورت در مورد صغیر، ولی و در مورد مجنون، قیم باید قبولی خود را بر پذیرش وصیتنامه اعلام نمایند. در مورد شخص بالغ و رشید، قبولی خودش شرط میباشد و ملاک آن نیز قبولی او پس از فوت متوفی (وصیت کننده میباشد.

باید توجه داشت که اگر شخصی پس از فوت موصی (وصیت کننده) وصیت را قبول نماید، دیگر حق رد آن را ندارد.

مطابق بند ز ماده ۲۶ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب ۱۳۹۶ این مبلغ جزء مستثنیات دین است و قابل توقیف نیست، مگر اینکه قاضی تشخیص بدهد محکوم علیه بدهکار) بدون پول پیش دچار عسرت نخواهد شد که در اینصورت، قابل توقیف خواهد بود .

البته در رویه برخی شعب دادگاه ها مشهد به خصوص دادگاه های خانواده در خصوص مهریه ملاحظه میشود که اگر مبلغ ودیعه نسبتا قابل توجه باشد، نصف آن را جزء مستثنیات دین حساب میکنند و نصف دیگر را توقیف میکنند .

به عبارت دیگر هر گونه اعتراض نسبت به عدم رعایت مقررات مربوط به مستثنیات دین، از سوی هر یک از طرفین، در برگه “عادی ” و بدون هزینه دادرسی تقدیم دادگاه اجرا کننده حکم خواهد شد.

رسیدگی به اعتراض مذکور و متعاقب تصمیم دادگاه مشهد هر آنچه که باشد در این خصوص، قطعی خواهد بود.

آیا کسی میتواند تمام دارایی خود را در وصیت نامه ببخشد ؟

خیر؛ طبق قانون هر فرد میتواند یک سوم از دارایی خود را وصیت نماید و برای الباقی طبق قانون تقسیم میشود ولی راه هایی برای انتقال در زمان زنده بودن فرد موتفی میباشد.

مشاوره با وکیل ارث در مشهد

برای اخذ وکیل برای ارث در مشهد توجه کنید که داپکده با توجه به حساسیت این موضوع و فوری بودن آن با توجه به نیاز شما میتواند آن مشاوره حقوقی در مشهد را در کوتاه ترین زمان به شما بدهد . که میتون به مشاوره تلفنی ، آنلاین ، حضوری و در محل شما اشاره نمود .جهت رزرو وقت مشاوره با وکیل ارث در مشهد اینجا کلیک کنید.

کلام آخر وکیل ارث در مشهد

در آخر باید خاطر نشان کرد که داپکده در کل کشور خدمات خود را ارائه می نماید و شما می توانید در صورت داشتن مشکلی در زمینه ارث در ابتدا به صورت تلفنی مشاوره رایگان داشته باشید و بعد از آن در صورت نیاز به دفتر وکیل خوب ارث در شهرتان مراجعه کنید و پس از مشاوره با وکیل ارث در مشهد یا محل سکونت خود در صورت رضایت قرارداد ببندید تا وکیل تقسیم ترکه در مشهد و… پرونده شما را پیگیری نماید.

خوب به پایان مطلب رسیدیم ، امیدوارم از این توضیحات که توسط وکیل ارث در مشهد و تقسیم ترکه داده شد استفاده کرده باشید و بتوانید پاسخ سوالات خود را پیدا کنید اما با این حال اگر همچنان سوالی در ذهن خود دارید میتوانید با داپکده تماس بگیرید.

به این مطلب امتیاز دهید
مطالب مرتبط

نحوه دفاع در پرونده سرقت

دسته بندی: مقالات  کیفری

بروزرسانی در: 4 بهمن 1402

تعدیل ملاقات فرزند

دسته بندی: حقوقی  خانواده  مقالات

بروزرسانی در: 24 دی 1402

در نوشتن لایحه به چه چیزهایی توجه کنیم؟

دسته بندی: مقالات  حقوقی

بروزرسانی در: 23 دی 1402

نمونه قرارداد کار – بررسی قرارداد استخدامی

دسته بندی: مقالات  قراردادها

بروزرسانی در: 29 فروردین 1403

4 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *