داپکده  |  سامانه هوشمند خدمات حقوقی و معرفی وکیل در سراسر کشور

معامله ملک در انحصار وراثت

معامله ملک در انحصار وراثت

بروزرسانی در:  15 اسفند 1402
دسته بندی: ملکی  ارث

در این مطلب راجع به معامله ملک در انحصار وراثت توضیح داده ایم و به نکاتی که هنگام معامله این‌گونه املاک لازم است بدانید، اشاره شده ‌است. همان‌طور که می‌دانید هنگامی‌ که فردی فوت می‌کند اموال وی به وراث او می رسد و آن اموال به مالکیت بازماندگان آن فرد در می آید، حال ملکی را که به وراث می‌رسد، ملک ورثه‌ای می‌گویند. برای معامله این‌گونه املاک به دلیل پیچیدگی و وجود برخی نکات حقوقی در انعقاد این قراردادها باید حداقل اطلاعاتی را در مورد چگونگی معامله ملک در انحصار وراثت را داشته باشیم.

معامله ملک در انحصار وراثت

شاید شما یکی از افرادی باشید که بخواهید خانه‌ای را که در انحصار وراثت است بخرید ،ابتداً  توجه کنیم که مالکیت ورثه باید محرز شود یعنی ملک مورد معامله باید به نام متوفی باشد و مهم‌ترین مدرکی که مالکیت ورثه را احراز می‌کند گواهی انحصار وراثت است، این گواهی را شورای حل اختلاف صالح صادر می‌کند که در آن نام ورثه و میزان سهم‌الارث آنان مشخص و معین شده‌است. در رابطه با معامله ملک در انحصار وراثت اما در عین‌ حال باز هم توجه داشته باشید که شناسنامه متوفی را نیز رویت نمایید یا از اداره ثبت احوال استعلام ورثه را بگیرید تا از عدم وجود ورثه دیگر کاملاً خاطر جمع شوید.

چنانچه با تعدد وراثت روبرو شدید یعنی ورثه چند نفر بودند حتماً توجه کنید که در هنگام معامله و امضای قرارداد خرید و فروش آن ملک باید تمام وراث حضور داشته باشد و امضا نمایند و یا وکیل آن‌ها حضور داشته باشد. چه‌بسا که در هنگام تنظیم سند نیز لازم است همه وراث یا وکیل آن‌ها حضور داشته باشد و اگر ورثه یا بعضی از آن‌ها حاضر به تنظیم سند نشدند شما می‌توانید از طریق دادگاه آن‌ها را ملزم به تنظیم سند نمایید.

وراث کمتر از ۱۵ سال و محجور

شاید در هنگام معامله ملک در انحصار وراثت اتفاق بیفتد که در بین وراث یک متوفی، یکی از وراث کمتر از ۱۵ سال داشته باشد، یا محجور باشد، همان‌طور که می‌دانید افراد زیر ۱۵ سال که صغیر تلقی می گردند و محجورین  باید ولی و یا قیم آن‌ها در مورد حقوقی مالی آنان تصمیم بگیرد و خود آن‌ها ممنوع المعامله هستند، در این‌گونه موارد اگر آن افراد قیم داشته باشند، قیم رأساً نمی‌تواند اموال غیرمنقول محجور یا صغیر را بفروشد چراکه نیاز است قبل از معامله قصد خود را از فروش ملک به اداره سرپرستی قوه قضاییه اعلام کند و دادستان صلاح صغیر را بررسی نماید و بعداً اجازه فروش ملک را خواهد داشت.

بطور کلی اگر می‌خواهید ملکی در انحصار وراثت را بخرید و معامله ملک در انحصار وراثت را انجام دهید و اگر در بین وراث فردی محجور و یا صغیر بود برای صحت امر و معامله، ابتدائاً قیم نامه و سپس مجوز دادگاه سرپرستی مربوطه ی مبنی بر مجوز فروش ملک صغیر یا محجور را از آنان تقاضا نمایید.

ملک ورثه‌ای و وصیت‌نامه

یکی دیگر از نکات درباره معامله ملک وزثه ای که جالب است بدانید این است که طبق قوانین ایران اشخاص می توانند تا یک‌سوم اموال خود را وصیت نمایند که این موضوع از طریق وصیت‌نامه به صورت عادی و رسمی امکان‌پذیر است، حال نکته‌ای که مدنظر ماست این است که اگر ملک ورثه‌ای را می‌خواهید بخرید حتماً وجود و عدم وجود وصیت‌نامه از متوفی را مورد بررسی قرار دهید زیرا بسیار وجود داشته است که پس از معامله وصیت‌نامه عادی ای ارائه شده و سبب بروز مشکل و بطور کلی مشکل‌ساز گشته‌است.

چه مدارکی برای معامله ملک در انحصار وراثت لازم است؟

قاعدتاً مدارک معمول برای تنظیم سند رسمی برای این معامله نیز لازم است اما علاوه بر این مدارک به برخی مدارک دیگر نیازمندیم که آن مدارک عبارت‌اند از:

اصل سند مالکیت، گواهی انحصار وراثت، امضا و حضور تمامی وراث در هنگام معامله ( یا حضور وکیل آن‌ها )، ارائه مفاصا حساب مالیات بر ارث، احراز وجود و یا عدم وجود ورثه صغیر و محجور، ارائه قیم نامه و گواهی دادستان مبنی بر مجوز فروش ملک محجور یا صغیر، احراز وجود و یا عدم وجود وصیت‌نامه از متوفی، اگر ورثه فوت کرده بود گواهی انحصار وراثت او نیز لازم است،درج شماره و مشخصات و مدارک ابرازی و مرجع صدور آن‌ها در مبایعنامه ازجمله گواهی انحصار وراثت، وکالت‌نامه، قیم نامه، مفاصا حساب مالیات بر ارث و وصیت‌نامه ضروری است.

نتیجه گیری

با مطالعه مطالب فوق نتیجه می‌گیریم که برای معامله ملک وراثتی یا معامله ملک در انحصار وراثت نیاز داریم که نکاتی را مورد توجه قرار دهیم و رعایت کنیم تا بعد از معامله ملک دچار مشکل نشویم از طرف دیگر علاوه بر کسب اطلاعات در مورد معامله ملک در انحصار وراثت در این باره توجه و داشتن اطلاعات در مورد تقسیم ترکه و تحریر ترکه حایز اهمیت است،

که اگر میخواهید در این باره اطلاعاتی را داشته باشید میتوانید روی هر یک کلیک کرده تا مطلب مربوط به ان در همین سایت برای شما نمایان شده و مورد مطالعه قرار دهید ، اما در عین‌ حال شاید سوال دیگری در این خصوص داشته باشید که می توانید از طریق فرم زیر اطلاعات تماس خود را ارسال نمایید تا کارشناسان داپکده با شما تماس بگیرند.

به این مطلب امتیاز دهید
مطالب مرتبط

مقدار پورسانت بنگاه دارها چقدر است؟

بروزرسانی در: 27 اردیبهشت 1403

فرق قرارداد جعاله با قرارداد کارگزاری

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

رضایت نامه پزشکی چیست؟

دسته بندی: حقوقی  مقالات

بروزرسانی در: 25 اردیبهشت 1403

بایدها و نبایدهای قرارداد مشارکت در ساخت

دسته بندی: قراردادها  مقالات

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *