داپکده  |  سامانه هوشمند خدمات حقوقی و معرفی وکیل در سراسر کشور

پرداخت اجرت نگهداری از فرزند با کیست؟

پرداخت اجرت نگهداری از فرزند با کیست؟

بروزرسانی در:  5 اسفند 1402
دسته بندی: مقالات  خانواده

پرداخت اجرت نگهداری از فرزند به استناد مفاد قانونی و اینکه حضانت هم حق و هم تکلیف است. این چنین استنباط می شود که نگهداری از فرزند مستلزم پرداخت اجرتی نیست، بلکه پدر یا مادر باید به تکلیف قانونی خود یعنی حضانت از فرزند عمل کنند. البته تحت شرایطی پرداخت اجرت نگهداری از فرزند الزامی است که در ادامه به توضیحات بیشتر در این خصوص میپردازیم.

حضانت فرزند با کیست؟

حضانت در لغت به معنای پرورش دادن و بغل گرفتن کودک می باشد و در اصطلاح به معنای حمایت جسمی و عاطفی و نگهداری از کودک توسط اشخاصی است که قانون در زمره تکلیف آنان در نظر گرفته است. به موجب ماده ۱۱۶۸ قانون مدنی، نگاهداری اطفال هم حق و هم تکلیف ابوین است. فلذا پدر و مادر مکلف به نگهداری از فرزند خود می باشد.

حال اگر زن و شوهر طلاق گرفته یا جدا از یکدیگر زندگی کنند، اولویت حضانت و نگهداری از فرزند فارغ از جنسیت، تا سن ۷ سالگی با مادر می باشد و پس از ۷ سالگی در صورتیکه فرزند پسر باشد تا ۱۵ سالگی و دختر تا پایان ۹ سالگی با پدر می باشد و پس از رسیدن به سنین مزبور خود فرزند تصمیم گیری می کند که در ادامه زندگی خود را پیش پدر سپری کند یا مادر. فلذا براساس مطالبی که پیش تر گفته شد، علاوه بر آنکه حضانت حق است، بلکه یک تکلیف قانونی برای پدر و مادر می باشد که نمی توانند بواسطه آن از حضانت فرزند خود شانه خالی کنند.

پرداخت اجرت نگهداری از فرزند

مطابق قانون حضانت فرزند هم حق و هم تکلیف است، فلذا پدر و مادر باید به این تکلیفی که قانونگذار برای آنان در نظر گرفته است، عمل نمایند و با توجه به آنکه حضانت تکلیفی مجانی و تبرعی است. فلذا پدر و مادر نمی توانند بابت نگهداری فرزند خود مطالبه اجرت نمایند. به عنوان مثال هنگامی که حضانت فرزند ۲ ساله ای با مادر می باشد، مادر نمی تواند بابت نگهداری از فرزند از پدر مطالبه اجرت نگهداری خواستار شود. لکن می تواند اقدام به مطالبه نفقه فرزند خود مطابق قانون نماید.

در چه صورتی پرداخت اجرت نگهداری از فرزند الزامی است؟

پدر و مادر هیچکدام حق ندارند در مدتی که حضانت طفل به عهده آن ‌ها است از نگهداری طفل امتناع کنند. در صورت امتناع پدر یا مادر برای حضانت طفل، حاکم باید به تقاضای دیگری یا به تقاضای قیم یا یکی از اقربا و یا به تقاضای مدعی ‌العموم، نگاهداری طفل را به پدر یا مادر که حضانت به عهده او‌ است الزام کند و در صورتی که الزام ممکن یا موثر نباشد حضانت را به خرج پدر و هر گاه پدر فوت شده باشد به خرج مادر تامین کند.

فلذا هنگامی که حضانت فرزند بر عهده شخصی غیر از پدر یا مادر واگذار شده باشد، پرداخت اجرت نگهداری از فرزند و حضانت بر عهده پدر می باشد و اگر پدر در قید حیات نباشد، پرداخت اجرت نگهداری از فرزند بر عهده ی مادر است. شایان ذکر است علاوه بر پرداخت اجرت نگهداری از فرزند، شخصی که حضانت فرزند با اوست می تواند اقدام به مطالبه نفقه فرزند نیز نماید تا نفقه طفل را نیز دریافت کند.

سوالات پرتکرار

در ادامه مطلب به سوالات پرتکراری که در خصوص پرداخت اجرت نگهداری از فرزند از کارشناسان داپکده می شود، می پردازیم تا در این خصوص نیز جواب سوال شما را داده باشیم.

آیا امکان صرف ‌نظر از حق حضانت هست؟

خیر، زیرا حضانت هم حق است و هم تکلیف و والدین نمی توانند از این وظیفه قانونی خود صرف نظر کنند.

درصورتی که حضانت با مادر باشد مادر مستحق بر دریافت دستمزد است ؟

خبر، همانطور که در بالاتر اشاره شد، حضانت هم حق و هم تکلیف والدین است و اگر با پدر نیز حضانت باشد، پدر نیز حق مطالبه دریافت دستمزد را ندارد.

به این مطلب امتیاز دهید
مطالب مرتبط

نحوه تعیین هزینه دادرسی در سال ۱۴۰۳ چگونه است؟

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

معافیت های سربازی در سال ۱۴۰۳

دسته بندی: مقالات  نظام وظیفه

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

ارسال دفترچه نظام وظیفه

دسته بندی: نظام وظیفه  مقالات

بروزرسانی در: 18 اردیبهشت 1403

نحوه صدور رای توسط داور در قراردادها

دسته بندی: مقالات  حقوقی

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *