داپکده  |  سامانه هوشمند خدمات حقوقی و معرفی وکیل در سراسر کشور

صیغه 99 ساله چیست و چه آثاری دارد؟

صیغه ۹۹ ساله چیست و چه آثاری دارد؟

بروزرسانی در:  5 آذر 1402
دسته بندی: مقالات  خانواده

هنگامی که در نکاح مدت تعیین شود، آن نکاح موقت محسوب می شود. فلذا صیغه ۹۹ ساله همان صیغه موقت می باشد و نباید آن را با عقد دائم به دلیل آنکه مدت آن طولانی است، اشتباه در نظر گرفت. در صیغه ۹۹ ساله به زن نفقه یا ارث تعلق نمی گیرد، مگر آنکه در ضمن عقد چنین شرطی شده باشد. فلذا در ادامه مطلب به توضیحات بیشتر در این خصوص می پردازیم.

صیغه ۹۹ ساله چیست؟

هنگامی که زن و مردی بخواهند با یکدیگر ازدواج نمایند، به دو صورت می توانند ازدواج کنند یا دائم یا موقت. فلذا اصولا در عقد موقت زوجین تمایلی به رابطه طولانی مدت ندارند و می خواهند بدون آنکه تشریفات عقد دائم همانند طلاق انجام شود، بتوانند به راحتی و با اتمام مدت به نکاح خود پایان دهند.

شایان ذکر است در صیغه موقت هنگامی که مدت عقد به اتمام می رسد، دیگر رابطه زوجیت یا همان محرمیت برقرار نمی باشد و زن و مرد نسبت به یکدیگر نامحرم تلقی می شوند. پس به عبارت دیگر در صیغه موقت زن و مرد به صورت موقت (برای مدتی مشخص) با یکدیگر ازدواج می کنند و تا مادامی که مدت صیغه به اتمام نرسیده است زن و شوهر محسوب می شود و پس از انقضاء مدت دیگر با یکدیگر محرم نمی باشند.

حال براساس مطالبی که پیش تر گفته شد و مطابق قانون نکاح زمانی موقت محسوب می شود، که برای مدت معینی واقع شده باشد و باید زمان آغاز و اتمام ازدواج موقت کاملا مشخص شده باشد. مانند صیغه ۹۹ ساله، یک روز یا سک ساعته. شایان ذکر است در قانون حرفی از ممنوعیت صیغه ۹۹ ساله به میان نیامده است، فلذا انعقاد چنین نکاح موقتی صحیح می باشد، مشروط بر آنکه مدت تعیین و میزان مهر زوجه مشخص شده باشد.

آثار صیغه ۹۹ چیست؟

هنگامی که صیغه موقت یا ۹۹ ساله قرائت می شود و زن و مرد به زوجیت یکدیگر در می آیند باید حتما مدت صیغه موقت مشخص شود، در غیر اینصورت صیغه موقت باطل می باشد. همچنین علاوه بر مشخص بودن مدت، باید در صیغه ۹۹ ساله یا موقت میزان مهریه مشخص شده باشد و اگر تعیین نشده باشد، صیغه ۹۹ ساله باطل محسوب می شود.

صیغه ۹۹ ساله از چه تاریخی شروع می شود؟

هنگامی که صیغه محرمیت به مدت ۹۹سال بین زن و مرد خوانده می شود، زمان آغاز این صیغه، از زمان تاریخ خواندن صیغه محرمیت شروع می شود و به انقضاء این مدت، صیغه موقت به پایان راه خود می رسد. لکن اگر زمان آغاز صیغه ۹۹ ساله معین نشده باشد، نیز در این خصوص فرقی وجود ندارد، بلکه از تاریخ قرائت صیغه محرمیت، تاریخ شروع صیغه تلقی می شود.

در صیغه ۹۹ ساله به زن نفقه یا ارث تعلق می گیرد؟

مطابق قانون هنگامی که نکاح موقت باشد، حتی با آنکه مدت آن ۹۹ ساله باشد، بازهم به زن نفقه یا ارث تعلق نمی گیرد، لکن اگر در هنگام اجرای صیغه ۹۹ساله شرط شود که به زن نفقه یا ارث تعلق می گیرد، مانعیتی وجود ندارد. و در صورت اعمال این شرط، زن می تواند اقدام به مطالبه نفقه یا ارث شوهر خود کند. شایان ذکر است در ضمن صیغه ۹۹ ساله می توان شرط نمود که علاوه بر نفقه، ارث نیز به زن تعلق گیرد و در این خصوص مانعیتی وجود ندارد.

راه باطل کردن صیغه ۹۹ ساله چیست؟

هنگامی که زن و مرد به مدت ۹۹ سال به زوجین یکدیگر در می آیند، برای باطل کردن یا به اتمام رساند این نکاح راهکارهایی وجود دارد، که در ادامه به شرح این راهکارها می پردازیم.

  • اگر مرد مدت الباقی صیغه را به زن بذل نماید، با بذل مدتی که توسط مرد انجام می شود، این صیغه به اتمام راه خود می رسد و دیگر رابطه محرمیت بین زن و مرد برقرار نمی باشد.
  • در صورتیکه هر یک از زن و مرد فوت کند، صیغه ۹۹ ساله به اتمام می رسد.
  • اگر در هنگام اجرای صیغه ۹۹ ساله شرط شده باشد یا بواسطه وکالتی که از جناب مرد به ایشان اعطا شده است، حق بذل مدت صیغه را دارد. می تواند اقدام به بذل مدت نموده و خود را از قید زوجیت مرد خارج کند.
  • اگر زن احراز کند که ادامه زندگی با مرد منجر به عسر و حرج، عدم امنیت جانی وی و امثالهم می شود، می تواند از دادگاه مرد را الزام به بذل مدت در صیغه ۹۹ ساله نماید، تا این صیغه باطل شود.
  • از طریق فسخ نکاح هر یک از طرفین چه مرد یا زن بواسطه عیوب مختص زن و مرد که در قانون پیش بینی شده است یا از طریق خیار تدلیس و تخلف از شرط صفت.

پرداخت مهریه در صیغه ۹۹ ساله چگونه است؟

از صیغه ۹۹ ساله یا صیغه موقت پرداخت مهریه حتی اگر نزدیکی بین زن و مرد صورت نگرفته باشد، بر مرد واجب می باشد، لکن اگر مدتی از صیغه ۹۹ ساله باقی مانده و نزدیکی نیز صورت نگرفته است، مرد با بذل الباقی صیغه موقت تنها می بایست نصف مهریه را به زن پرداخت نماید.

آیا اجرای صیغه ۹۹ ساله توسط زن و مرد امکان پذیر است؟

بله، مطابق قانون زن و مرد با تعیین مدت و مهریه می توانند، خودشان صیغه ۹۹ ساله را اجرا کنند و برای این امر نیازی به اجرای این صیغه توسط محاضر نمی باشد، بلکه برای ثبت صیغه ۹۹ ساله باید از طریق محاضر ازدواج اقدام نمود.

حقوق فرزند حاصل از صیغه ۹۹ ساله

قانونگذار در خصوص فرزند حاصل از این رابطه نیز، حقوق فرزند ازدواج دائم را در نظر گرفته است. فلذا فرزند صیغه ۹۹ ساله از پدر و مادر خود علاوه بر ارث، نفقه نیز دریافت می کند و پدر مکلف می باشد، نفقه فرزند خود را پرداخت کند.

به این مطلب امتیاز دهید
1/5 - (1 امتیاز)
مطالب مرتبط

نحوه تعیین هزینه دادرسی در سال ۱۴۰۳ چگونه است؟

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

معافیت های سربازی در سال ۱۴۰۳

دسته بندی: مقالات  نظام وظیفه

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

ارسال دفترچه نظام وظیفه

دسته بندی: نظام وظیفه  مقالات

بروزرسانی در: 18 اردیبهشت 1403

نحوه صدور رای توسط داور در قراردادها

دسته بندی: مقالات  حقوقی

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *