داپکده  |  سامانه هوشمند خدمات حقوقی و معرفی وکیل در سراسر کشور

سوالات قاضی در جلسه تمکین چه مواردی است؟

سوالات قاضی در جلسه تمکین چه مواردی است؟

بروزرسانی در:  7 آذر 1402
دسته بندی: مقالات  خانواده

سوالات قاضی در جلسه تمکین از جمله سوالاتی است که قاضی برای کشف حقیقت از مرد یا زنی که از همسر خود تمکین نمی کند، می پرسد و به واقعیت ماجرا پی می برد. از این رو شخصی که تمکین نکرده است باید به سوالات قاضی جواب داده و علت عدم تمکین خود را اعلام کند که آیا دارای عذر موجه است یا غیر موجه و در عین حال باید در جلسه دادگاه خونسردی خود را حفظ نموده و به اعصاب خود تسلط داشته باشد.

دعوی تمکین چه زمانی مطرح می شود؟

هنگامی که نکاح به صورت صحیح بین زن و مرد واقع شود روابط زوجیت بین طرفین موجود و حقوق و تکالیف زوجین در مقابل همدیگر برقرار می‌ شود. از جمله حقوقی که برای طرفین بواسطه نکاح ایجاد می شود، پرداخت نفقه و تمکین می باشد. هنگامی که صیغه نکاح خوانده می شود، زن در صورتیکه از شوهر خود تمکین نماید، مستحق دریافت نفقه است و مرد مکلف است نفقه زن را پرداخت نماید.

لکن گاهی اوقات زن منزل را ترک نموده یا آنکه بدون وجود مانع مشروع از ادای وظایف زناشویی خود از قبیل؛ تمکین عام و خاص امتناع می ورزد، این رو مرد اقدام به طرح دعوی الزام به تمکین زوجه را در دادگاه مطرح می کند و دادگاه در صورتیکه عدم تمکین زوجه را مستند و مشروع تشخیص ندهد، حکم به ناشزه بودن زوجه را صادر می کند و پس از صدور حکم دیگر زوجه مستحق دریافت نفقه نمی شود.

سوالات قاضی در جلسه تمکین از زن چه مواردی است؟

هنگامی که جلسه دادگاه برگزار می شود، قاضی اقدام به بررسی عدم تمکین زوجه با مستنداتی که مرد تقدیم دادگاه کرده است، می پردازد و برای آنکه علت عدم تمکین زوجه را احراز کند، از وی سوالاتی از قبیل ذیل پرسیده می شود.

  • آیا شما منزل را به اختیار ترک کرده اید؟ یا آنکه شوهرتان شما را از منزل بیرون انداخته است؟
  • آیا ادعای شوهر شما مبنی بر عدم تمکین صحت دارد؟
  • آیا شما از همسر خود تمکین می کنید؟
  • آیا آقا بنا به دلایلی زمینه عدم تمکین شما را فراهم نموده است؟
  • علت شما برای عدم تمکین از شوهرتان چیست؟
  • آیا همسرتان قفل درب را تعویض کرده و شما را به منزل راه نمی دهد؟
  • همسرتان به شما فحاشی کرده یا شما را مورد ضرب و شتم قرار داده؟
  • همسرتان از شما خواسته نامعقولی دارد؟

حال در زمانیکه زوجه سوالات قاضی در جلسه تمکین را پاسخ می دهد، اگر بگوید من باکره هستم و به دلیل اعمال حق حبس خود تمکین نمی کنم، اگر مرد دوشیزه بودن زوجه را قبول نماید یا خواستار ارجاع زوجه به پزشکی قانونی شود و باکره بودن زوجه تایید شود، دادگاه رد دعوی تمکین مرد را صادر می کند. یا اگر زن در پاسخ به سوالات قاضی در جلسه تمکین علت تمکین خود را مانع مشروع از قبیل، در مدت عادت ماهیانه، بیماری مقاربتی، مبتلا بودن شوهر به امراض جنسی و مقاربتی و .. اعلام کند.

دادگاه تا رفع مانع زوجه را الزام به تمکین نمی کند و زوجه را مستحق دریافت نفقه می داند، اما اگر زوجه دارای حق حبس نباشد و بدون آنکه مانع مشروعی داشته باشد از زوج تمکین نکند دادگاه حکم ناشزه بودن وی را صادر می کند.

البته شایان ذکر است اگر زوجه در پاسخ به سوالات قاضی در جلسه تمکین اعلام کند که مسکن و اثاث البیت جهت تمکین ایشان فراهم نیست یا آنکه در شان ایشان نمی باشد، دادگاه موضوع را بررسی کرده و در صورت احراز ادعای زوجه، حکم ناشزه بودن وی را صادر نمی کند و تا مادامی که مرد مسکن و اثاث البیت در شان زوجه فراهم کند، زوجه می تواند دادخواست مطالبه نفقه خود را تقدیم محکمه نماید.

سوالات قاضی در جلسه تمکین از مرد چه مواردی است؟

هنگامی که مرد دادخواست الزام به تمکین زوجه را تقدیم دادگاه می نماید و جلسات دادگاه برگزار می شود، سوالات قاضی از جلسه تمکین از مرد از قبیل ذیل می باشد.

  • منزل مسکونی مناسب با عرف به همراه اثاث البیت برای همسرتان فراهم کرده اید؟
  • آیا همسر خود را کتک زده و ایشان به دلیل خوف جانی منزل را ترک نموده یا از شما تمکین نمی کند؟
  • نفقه همسرتان را پرداخت می کنید؟

فلذا مرد نیز باید در هنگام پاسخگویی به سوالات قاضی در جلسه تمکین و پیش از مطرح کردن الزام به تمکین زوجه، در وهله اول مقدمات تمکین زوجه را از قبیل مسکن مناسب به همراه اثاث البیت مناسب با شان زوجه فراهم کرده باشد و پس از آن دعوی خود را مطرح کند تا در صورت لزوم و احراز شرایط، کارشناس دادگستری از منزل مسکونی و اثاث البیتی که توسط شما فراهم شده است، بازدید به عمل بیاورد تا گزارش خود را به قاضی پرونده اعلام نماید.

در نهایت اگر نظر کارشناس تایید منزل و اثاث البیت باشد، دادگاه زوجه را الزام به تمکین کرده و در صورتیکه کارشناس رد کند، مرد مکلف به اصلاح موارد فوق می باشد یا اگر مرد در هنگام پاسخ به سوالات قاضی در جلسه تمکین اعلام کند که بله همسر خود را می زند، دادگاه زوجه را الزام به تمکین نمی کند، مگر آنکه مرد تعهد دهد که دیگر این فعل را انجام ندهد. فلذا در هنگامی که سوالات قاضی در جلسه تمکین از شما پرسیده می شود باید با دقت و خونسردی کامل به این سوالات پاسخ داد.

نحوه پاسخگویی به سوالات قاضی در جلسه تمکین

هنگامی که قاضی در خصوص تمکین از شما سوال می پرسد، سعی کنید دامنه پاسخگویی به سوالات خود را محدود کرده از بیان دیگر مسائل که مرتبط به جواب سوال نمی باشد، پرهیز کنید تا منجر به ایجاد مسئله و طرح سوالات دیگری توسط قاضی نشود. همچنین سعی کنید نکات ذیل را در هنگام پاسخگویی رعایت کنید.

  • در کمال حفظ خونسری و آرامش به سوالات پاسخ داده و پاسخ های نسنجیده اجتناب ورزید تا به ضرر شما تمام نشود.
  • تحت هیچ عنوانی در جلسه تمکین خشونت خود را بروز ندهید. به عنوان مثال در جلسه تمکین با حالت خشمگینانه به زن خود نگویید به منزل باز گردد. زیرا بواسطه این امر خشونت شما برای قاضی احراز می شود.
  • اگر شما از شوهر خود تمکین نکرده نباید اقرار به تمکین کنید بلکه باید خود را مشتاق زندگی نشان دهید. مخصوصا در زمانیکه عذر موجهی برای عدم تمکین ندارید.
  • از پاسخ به سوالات قاضی در جلسه تمکین با جواب هایی از جمله دلم نمی خواهد، دوست ندارم، خانواده ایشان تو زندگیم دخالت می کنه و امثالهم اجتناب ورزید.
به این مطلب امتیاز دهید
5/5 - (1 امتیاز)
مطالب مرتبط

نحوه تعیین هزینه دادرسی در سال ۱۴۰۳ چگونه است؟

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

معافیت های سربازی در سال ۱۴۰۳

دسته بندی: مقالات  نظام وظیفه

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

ارسال دفترچه نظام وظیفه

دسته بندی: نظام وظیفه  مقالات

بروزرسانی در: 18 اردیبهشت 1403

نحوه صدور رای توسط داور در قراردادها

دسته بندی: مقالات  حقوقی

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *