داپکده  |  سامانه هوشمند خدمات حقوقی و معرفی وکیل در سراسر کشور

مهلت گرفتن شناسنامه برای نوزادان

مهلت گرفتن شناسنامه برای نوزادان

بروزرسانی در:  24 اسفند 1402
دسته بندی: مقالات  خانواده

مهلت گرفتن شناسنامه برای نوزادان ۱۵ روز از تاریخ ولادت می باشد که باید پدر یا جد پدری یا مادر در صورت غیبت پدر و در اولین موقعی که قادر به انجام این وظیفه باشد، به ثبت احوال مراجعه نماید و اقدام به اعلام ولایت و گرفتن شناسنامه برای نوزاد نماید و درصورتیکه تاخیر در انجام این کار داشته باشد، شخص متخلف به جریمه نقدی محکوم خواهد شد. فلذا در ادامه به توضیحات بیشتر در این خصوص می پردازیم.

ثبت ولادت طفل

هنگامی که نوزادی متولد می شود، پدر و مادر وی باید امورات قانونی و اداری نوزاد را در بازه زمانی که اداره ثبت پیش بینی کرده است، انجام دهند. زیرا که براساس بند اول ماده ۹۹۳ قانون مدنی، ولادت هر طفل در ظرف مدت و به طریقی که به موجب قوانین یا نظامات مخصوصه مقرر است باید به یکی اداره های ثبت اطلاع رسانی شود تا اداره ثبت پس از انجام فرایند ثبت تاریخ ولادت و بررسی دیگر شرایط شناسنامه نوزاد تازه متولد شده را صادر نماید.

شایان ذکر است، در وهله اول شخصی که مسئول اعلام ولادت نوزاد به اداره ثبت احوال می باشد، پدر نوزاد است و در صورت نبود پدر، جد پدری باید اقدام نماید و اگر جد پدری نیز موجود نباشد، اعلام ولادت نوزاد به اداره ثبت احوال به ترتیب به عهده اشخاص زیر خواهد بود.

  • مادر در صورت غیبت پدر و در اولین موقعی که قادر به انجام این وظیفه باشد.
  • وصی یا قیّم یا امین.
  • اشخاصی که قانوناً عهده ‌دار نگهداری طفل می ‌باشند.
  • متصدی یا نماینده موسسه‌ ای که طفل به آنجا سپرده شده است.
  • صاحب واقعه که سن او از ۱۸ سال تمام به بالا باشد.

شایان ذکر است، در صورتی که ازدواج پدر و مادر طفل به ثبت نرسیده باشد اعلام ولادت و امضاء اسناد متفقا به عهده پدر و مادر خواهد بود و هر گاه اتفاق پدر و مادر در اعلام ولادت میسر نباشد سند طفل با اعلام یکی از ابوین که مراجعه می ‌کند با قید نام کوچک طرف غائب تنظیم خواهد شد. اگر مادر اعلام ‌کننده باشد نام خانوادگی مادر به طفل داده می ‌شود.

مهلت گرفتن شناسنامه برای نوزادان

در قانون ثبت احوال مهلت گرفتن شناسنامه برای نوزادان پیش بینی شده است و قانونگذار در تبصره ماده ۱۵ این قانون مقرر می دارد؛ براساس قانون ثبت احوال مهلت اعلام ولادت نوزاد پانزده روز از تاریخ ولادت طفل است روز ولادت و تعطیل رسمی بعد از آخرین روز مهلت به حساب نمی ‌آید و در صورتی که ولادت در اثناء سفر زمینی یا هوائی یا دریائی رخ دهد مهلت اعلام آن از تاریخ رسیدن به مقصد محسوب می ‌شود.

بنابراین مهلت گرفتن شناسنامه برای نوزادان ۱۵ روز از تاریخ ولادت یا همان به دنیا آمدن نوزاد می باشد، اما اگر نوزاد در سفر دریایی، هوایی یا زمینی به دنیا آید، ۱۵ روز از تاریخ رسیدن به مقصد خواهد بود. فلذا مسئول اعلام ولادت تنها ۱۵ روز پس از رسیدن به مقصد فرصت دارد که به اداره ثبت احوال مراجعه نماید و اقدام به ثبت ولادت و اخذ شناسنامه برای نوزاد نماید در غیر اینصورت مکلف به پرداخت جریمه خواهد شد.

ضمانت اجرای تاخیر در گرفتن شناسنامه برای نوزاد

با توجه به مطالبی که پیش تر گفته شد، مسئول اعلام ولادت تنها ۱۵ روز فرصت دارد، تا اعلام ولادت نوزاد را در جهت گرفتن شناسنامه به اداره ثبت احوال اعلام نماید. فلذا در صورتیکه شخص مسئول از انجام تکلیف قانونی خود سرباز زند، به موجب ماده ۳ قانون تخلفات، جرائم و مجازات ‌های مربوط به اسناد سجلی و شناسنامه، علاوه بر الزام به انجام تکالیف قانونی، به پرداخت جزای نقدی از ۵۰/۰۰۰ ریال تا ۳۰۰/۰۰۰ ریال محکوم می‌ شود و در صورت تکرار به حداکثر مجازات مذکور در این ماده محکوم خواهند شد.

آیا برای اعلام ولادت نوزاد مدارک خاصی نیاز به ارائه است؟

هنگامی که مسئول اعلام ولادت می خواهد، زمان به دنیا آمدن نوزاد را به اداره ثبت احوال اعلام نماید، باید گواهی ثبت ولادت مستند به تصدیق پزشک یا مامای رسمی یا موسسه ‌ای که طفل در آنجا متولد گردیده است باشد، در غیر این صورت واقعه ولادت نوزاد به تصدیق دو نفر شاهد ثبت می ‌شود.

به این مطلب امتیاز دهید
5/5 - (1 امتیاز)
مطالب مرتبط

نحوه تعیین هزینه دادرسی در سال ۱۴۰۳ چگونه است؟

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

معافیت های سربازی در سال ۱۴۰۳

دسته بندی: مقالات  نظام وظیفه

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

ارسال دفترچه نظام وظیفه

دسته بندی: نظام وظیفه  مقالات

بروزرسانی در: 18 اردیبهشت 1403

نحوه صدور رای توسط داور در قراردادها

دسته بندی: مقالات  حقوقی

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *