داپکده  |  سامانه هوشمند خدمات حقوقی و معرفی وکیل در سراسر کشور

دلایل موجه عدم حضور وکیل در دادگاه چیست؟

دلایل موجه عدم حضور وکیل در دادگاه چیست؟

بروزرسانی در:  11 بهمن 1402
دسته بندی: مقالات  وکیل

دلایل موجه عدم حضور وکیل در دادگاه این امکان را برای وکلا ایجاد می کند که در جلسه دادگاه بدون آنکه برای وی تخلف انتظامی محسوب شود، حاظر نشود. البته فقط تحت مصادیقی که در قانون ذکر شده است وکیل می تواند در دادگاه حاضر نشود. فلذا در ادامه به توضیحات بیشتر در این خصوص می پردازیم.

دلایل موجه عدم حضور وکیل در دادگاه

وکلا براساس وظیفه قانونی که بر عهده دارند، باید در جهت دفاع از حقوق موکل خود در محکمه حضور یابند و در صورتیکه در جلسه دادگاه شرکت نکنند، در زمره تخلفات انتظامی وکلا محسوب شده و قاضی پرونده تخلف وکیل را به کانون وکلا اطلاع می دهد. البته گاهی اوقات به دلیل مسائل و مشکلاتی ایجاد می شود که وکیل قادر به حضور در جلسه دادگاه نیست، لکن باید مراتب عدم حضور خود را طی ارسال لایحه ای به دادگاه اعلام می کند تا دادگاه از علت عدم حضور ایشان مطلع شود. فلذا در ادامه به دلایل موجه عدم حضور وکیل در دادگاه می پردازیم تا بدانید که وکلا در چه صورتی مجاز به حضور در جلسه دادگاه نمی باشند.

فوت یکی از بستگان نسبی یا سببی تا درجه اول از طبقه دوم

اگر اشخاصی که بواسطه پیوند خونی (نسبی) با وکیل رابطه خویشاوندی داشته یا اشخاصی که از طریق پیوند زناشویی (سببی) با وکیل خویشاوند شده اند، از بستگان درجه یک از قبیل؛ پدر، مادر، فرزند و نوه ها و درجه دوم از قبیل؛ پدر بزرگ، مادر بزرگ، خواهر، بردار و بچه های آنان یا زن وکیل باشد، از دلایل موجه عدم حضور وکیل در دادگاه تلقی می شود، که وکیل باید این واقعه را در خصوص عدم حضور خود در جلسه دادگاه را طی ارسال لایحه ای اعلام نماید.

بیمار شدن وکیل

به استناد بند ۲ ماده ۴۱ قانون آیین دادرسی مدنی، ابتلاء به مرضی که مانع از حرکت بوده یا حرکت مضر تشخیص داده شود. از دیگر دلایل موجه عدم حضور وکیل در دادگاه است. فلذا صرف اینکه وکیل بیمار باشد، به معنای موجه بودن عذر وی برای حضور در جلسه دادگاه نیست، بلکه باید بیماری وکیل به حدی باشد که امکان حرکت برای وی وجود نداشته باشد یا حرکت وکیل با توجه به نظر پزشک مضر تشخیص داده شود.

به عنوان مثال فرض کنید، وکیل در اثر سانحه تصادفی ضربه به مهرهای کمر وی وارد شده است که اگر حرکت کند، مانع قطع نخاع وی می شود. فلذا بایستی مدتی را بدون حرکت در بستر سپری نماید. فلذا این یکی از مصادیق بیماری موجه وکیل برای عدم حضور وی در جلسه دادگاه می باشد.

حوادث قهری

حوادث قهری به حوادثی گفته می شود که خارج از اختیار انسان بوده و انسان نمی تواند در جلوگیری یا بروز آن نقشی داشته باشد. فلذا یکی دیگر از دلایل موجه وکیل برای عدم حضور در جلسه دادگاه بروز حوادث قهری است، به نحوی که امکان حضور وکیل در دادگاه را منتفی می سازد.

شایان ذکر است در بند ۳ ماده ۴۱ قانون آیین دادرسی مدنی، حوادث قهری تنها به سیل و زلزله اشاره شده است، در حالی که هر نوع حادثه قهری که بدون آنکه انسان در وقوع آن نقشی داشته باشد، حادث گردد و این مانعیت را ایجاد کند که وکیل قادر به حضور در جلسه دادگاه نباشد، در زمره مصادیق دلایل موجه عدم حضور وکیل در دادگاه به شمار می رود.

وقوع حوادث خرج از اختیار وکیل

از دیگر دلایل موجه عدم حضور وکیل در دادگاه می توان به وقایع خارج از اختیار وکیل که مانع از حضور وی در دادگاه می شود، نام برد. به عنوان مثال اگر جاده به علت تعمیرات بسته شده باشد که وکیل نتواند در جلسه دادگاه حضور پیدا کند، این حالت از موارد موجه عدم حضور وکیل در دادگاه تلقی می شود.

اگر وکیل قادر به حضور در دادگاه نباشد، چه اقدامی باید انجام دهد؟

در صورت حدوث هر یک از حالات فوق، وکیل باید عذر خود را به طور کتبی با دلایل آن برای جلسه محاکمه به دادگاه ارسال دارد. دادگاه در صورتی به آن ترتیب اثر می دهد که عذر او را موجه بداند، در غیر این صورت جریان محاکمه را ادامه داده و مراتب را به مرجع صلاحیتدار برای تعقیب انتظامی وکیل اطلاع خواهد داد. در صورتی که جلسه دادگاه به علت عذر وکیل تجدید شود، دادگاه باید علت آن و وقت رسیدگی بعدی را به موکل اطلاع دهد. در این صورت، جلسه بعدی دادگاه به علت عدم حضور وکیل تجدید نخواهد شد.

اگر وکیل به دو جلسه دعوت شده باشد، تکلیف چیست؟

در صورتی که وکیل همزمان در دو یا چند دادگاه دعوت شود و جمع بین آن ‌ها ممکن نباشد، لازم است در دادگاهی که حضور او برابر قانون آیین دادرسی کیفری یا سایر قوانین الزامی است حاضر شود و به دادگاه‌ های دیگر لایحه بفرستد و یا در صورت داشتن حق توکیل، وکیل دیگری معرفی نماید.

به این مطلب امتیاز دهید
5/5 - (1 امتیاز)
مطالب مرتبط

نحوه تعیین هزینه دادرسی در سال ۱۴۰۳ چگونه است؟

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

معافیت های سربازی در سال ۱۴۰۳

دسته بندی: مقالات  نظام وظیفه

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

ارسال دفترچه نظام وظیفه

دسته بندی: نظام وظیفه  مقالات

بروزرسانی در: 18 اردیبهشت 1403

نحوه صدور رای توسط داور در قراردادها

دسته بندی: مقالات  حقوقی

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *