داپکده  |  سامانه هوشمند خدمات حقوقی و معرفی وکیل در سراسر کشور

شرایط سلب حضانت از پدر به دلیل اعتیاد

شرایط سلب حضانت از پدر به دلیل اعتیاد

بروزرسانی در:  24 اسفند 1402
دسته بندی: مقالات  خانواده

سلب حضانت از پدر به دلیل اعتیاد به دلیل آنکه مصلحت فرزند در خطر می افتد می توان از وی سلب حضانت کرد، زیرا اعتیاد پدر یکی از مواردی است که منجر به سلب حضانت وی می شود. فلذا در ادامه مطلب به توضیحات بیشتر در این خصوص می پردازیم.

حضانت فرزند توسط پدر

حضانت فرزند تکلیفی است، بر عهده پدر و مادر طفل و هیچ کدامیک از والدین نمی توانند از انجام تکلیف قانونی خود شانه خالی نمایند. فلذا هنگامی که زوجین از یکدیگر طلاق می گیرند، حضانت فرزند با توجه به سن فرزند در زمان طلاق به یکی از والدین محول می شود و وی قبول می نماید که حضانت فرزند خود را بر عهده داشته باشد. حال بعضا والدی که فرزند تحت حضانت وی می باشد، فاقد شرایط حضانت بوده و مصلحت فرزند در خطر می افتد. از این رو دیگر دارای شرایط نگهداری از طفل نمی باشد.

موارد سلب حضانت از پدر در قانون

هر گاه در اثر عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست، صحت جسمانی و یا تربیت اخلاقی طفل در معرض خطر باشد، محکمه می ‌تواند به تقاضای اقربای طفل یا به تقاضای قیم او یا به تقاضای رئیس حوزه قضایی، هر تصمیمی را که برای حضانت طفل مقتضی بداند، اتخاذ کند.

موارد ذیل از مصادیق عدم مواظبت و یا انحطاط اخلاقی هر یک از والدین است:

  • اعتیاد زیان آور به الکل، مواد مخدر و قمار.
  • اشتهار به فساد اخلاق و فحشاء.
  • ابتلا به بیماری‌ های روانی با تشخیص پزشکی قانونی.
  • سوء استفاده از طفل یا اجبار او به ورود در مشاغل ضد اخلاقی مانند فساد و فحشاء، تکدی ‌گری و قاچاق.
  • تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف.

فلذا دادگاه در صورت احراز هر یک شرایط فوق در خصوص حضانت کودک تصمیم مقتضی را گرفته و مثلا با سلب حضانت از پدر، آن را به مادر کودک یا شخص ذی صلاح دیگری واگذار می نماید برای دریافت حضانت مجددا ارائه گواهی عدم اعتیاد الزامی می باشد.

شرایط سلب حضانت از پدر به دلیل اعتیاد

مطابق قانون یکی از مصادیق سلب حضانت از پدر به دلیل اعتیاد می باشد، زیرا اگر پدر اعتیاد به مواد مخدر، قمار یا الکل داشته باشد با توجه به آنکه مصلحت فرزند به خطر می افتد، می توان پدر را سلب حضانت کرد. البته برای احراز این امر به عنوان مثال مادر فرزند باید از طریق دادگاه با ارائه مدارک خود و ارجاع پدر به پزشکی قانونی جهت اخذ آزمایش خواستار احراز این امر شود که پدر معتاد است.

در این هنگام دادگاه پس از احراز اعتیاد پدر حکم به سلب حضانت مادر یا شخص که خواهان حضانت فرزند می باشد، صادر می نماید، لکن اگر پدر پس از مراجعه به آزمایشگاه و انجام آزمایش اعتیاد، نتیجه آزمایش وی منفی باشد، نشان از عدم اعتیاد پدر بوده و امکان سلب حضانت از پدر به دلیل اعتیاد میسر نمی باشد.

شایان ذکر است البته به صرف این اعتیاد دادگاه حکم به سلب حضانت پدر نمی دهد، زیرا که این اعتیاد باید زیان آور باشد و تشخیص این امر به عهده دادگاه می باشد، فلذا اگر دادگاه تشخیص ندهد که اعتیاد پدر زیان آور است، حکم به سلب حضانت از پدر به دلیل اعتیاد صادر نخواهد کرد، اما اگر اعتیاد پدر در محکمه احراز شود و دادگاه تشخیص دهد، اعتیاد وی زیان آور است و منجر به در خطر افتادن مصلحت فرزندان شود، دادگاه نسبت به صدور حکم سلب حضانت از پدر به دلیل اعتیاد می نماید.

نحوه لغو حضانت از پدر به دلیل اعتیاد

برای انجام این امر شخص ذی نفع فرض کنید مادر قصد داشته باشد، به استناد اعتیاد پدر برای لغو حضانت فرزند اقدام نماید، باید به دفاتر خدمات قضایی مراجعه نماید تا دادخواست وی به دادگاه خانواده فرستاده شود، در نهایت دادگاه تشکیل شده و با احراز شرایط حکم به سلب حضانت پدر به دلیل اعتیاد یا عدم سلب حضانت پدر صادر خواهد نمود. شایان ذکر است اگر پدر سلب حضانت شود، بدین معنا نمی باشد که دیگر نمی تواند با فرزند خود ملاقات داشته باشد، زیرا ملاقات فرزند حق هر یک از والدین می باشد.

به این مطلب امتیاز دهید
5/5 - (1 امتیاز)
مطالب مرتبط

نحوه تعیین هزینه دادرسی در سال ۱۴۰۳ چگونه است؟

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

معافیت های سربازی در سال ۱۴۰۳

دسته بندی: مقالات  نظام وظیفه

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

ارسال دفترچه نظام وظیفه

دسته بندی: نظام وظیفه  مقالات

بروزرسانی در: 18 اردیبهشت 1403

نحوه صدور رای توسط داور در قراردادها

دسته بندی: مقالات  حقوقی

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *