داپکده  |  سامانه هوشمند خدمات حقوقی و معرفی وکیل در سراسر کشور

وقت احتیاطی یا وقت نظارت چیست؟

وقت احتیاطی یا وقت نظارت چیست؟

بروزرسانی در:  28 آبان 1402
دسته بندی: مقالات  قوانین

وقت احتیاطی یا دیگر وقت ها از قبیل وقت رسیدگی، وقت فوق العاده، وقت نظارت و … جهت رسیدگی و صدور حکم مقتضی برای هر پرونده ای در تمامی دادگاه های حقوقی، کیفری و شورای حل اختلاف به دستور قاضی و توسط مدیر دفتر ایشان تعیین می شود. فلذا در ادامه مطلب به توضیحات بیشتر در این خصوص می پردازیم.

وقت احتیاطی یا وقت نظارت چیست؟

وقت احتیاطی یا وقت نظارت به معنای برگزاری جلسه ای برای رسیدگی به پرونده بدون حضور طرفین دعوا می باشد یا در زمانیکه قاضی رسیدگی کننده برای اینکه پرونده از دور خارج نگردد به عبارت دیگر پرونده تا جلسه رسیدگی بعدی مسکوت مانده و اقدامی درباره آن صورت نمی گیرد، ولیکن همواره تحت نظارت قاضی بوده تا ایشان از آخرین وضعیت گردش کار پرونده مطلع باشد، وقت احتیاطی یا وقت نظارت در دفتر تعیین اوقات دادگاه ثبت می شود و اگر پرونده آماده صدور رای باشد، قاضی در وقت فوق العاده رای قاطع صادر می نماید.

وقت احتیاطی در چه زمانی تعیین می شود؟

وقت احتیاطی پس از صدور قرار تحقیق و معاینه محلی، قرارهای ارجاع به کارشناسی، مطالبه اسناد و اطلاعات از ادارات دولتی و … توسط قاضی تعیین و در دفتر اوقات دادگاه توسط مدیر دفتر قاضی ثبت می شود. به عبارت دیگر وقت نظارت یا وقت احتیاطی به دلیل کمبود یا عدم وقت رسیدگی برای نتیجه استعلام یا انجام امری توسط طرفین دعوا یا یکی از آنان تعیین می شود.

وقت عادی چیست؟

هنگامی که شما به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کرده و اقدام به ثبت دادخواست خود می نمایید در چند روز آینده برای شما ابلاغی در سامانه ثنا درج می شود که حاوی تاریخ جلسه رسیدگی است. این وقت رسیدگی عادی به هر یک از اصحاب دعوی یا وکلا آن ها ابلاغ شده و در موعد مقرر برای رسیدگی به پرونده در شرایط عادی و بدون فوریت با حضور طرفین یا وکلا آنان یا عدم حضور آنان تشکیل می شود.

البته شایان ذکر است، گاهی اوقات ممکن است در ابلاغیه ای که پس از ثبت دادخواست در سامانه ثنا برای شما ابلاغ می شود یا به وکیل شما ابلاغ می شود، تاریخ جلسه رسیدگی عادی، بلکه ایرادات مربوط به دادخواست اعم از کسری تمبر و … باشد.

تفاوت وقت عادی با وقت احتیاطی یا وقت نظارت چیست؟

هنگامی که جلسه رسیدگی دادگاه با حضور اصحاب دعوی یا عدم حضور آنان یا با حضور وکلا آنان تشکیل شده و به دعوا رسیدگی می شود، وقت عادی گفته می شود، در حالیکه وقت احتیاطی بدون حضور طرفین و برای آنکه قاضی از گردش کار پرونده مطلع باشد صادر می شود.

انواع وقت دادرسی به چند دسته تقسیم می شود؟

وقت دادرسی به صورت کلی به سه دسته وقت عادی، وقت خارج از نوبت و وقت فوق العاده تقسیم می شود که قاضی با توجه به شرایط پرونده دستور مقتضی در خصوص تعیین دقت دادرسی صادر می نماید.

وقت خارج از نوبت چیست؟

گاهی اوقات برای آنکه به روند رسیدگی پرونده سرعت داده شود تا سریعتر نتیجه پرونده مشخص گردد، قانونگذار این اختیار را به قاضی پرونده داده است، تا در این خصوص وقت خارج از نوبت برای رسیدگی به آن پرونده تعیین نماید. به عنوان مثال به استناد ماده ۱۷۷ قانون آیین دادرسی مدنی به دعاوی تصرف عدوانی، ممانعت و مزاحمت از حق بدون رعایت تشریفات قانونی یعنی خارج از نوبت رسیدگی عادی، رسیدگی می شود.

همچنین در تصفیه امور ورشکسته رسیدگی به پرونده خارج از نوبت قانونی انجام می شود، علاوه بر این مطالبی که پیش تر گفته شد، هر گاه تجدید نظر خواه یا فرجام خواه، مدعی اعسار از پرداخت هزینه دادرسی دعوای ضرر و زیان ناشی از جرم شود، دادگاه صادر کننده رای نخستین به این ادعاء خارج از نوبت رسیدگی می ‌کند.

به این مطلب امتیاز دهید
مطالب مرتبط

نحوه تعیین هزینه دادرسی در سال ۱۴۰۳ چگونه است؟

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

معافیت های سربازی در سال ۱۴۰۳

دسته بندی: مقالات  نظام وظیفه

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

ارسال دفترچه نظام وظیفه

دسته بندی: نظام وظیفه  مقالات

بروزرسانی در: 18 اردیبهشت 1403

نحوه صدور رای توسط داور در قراردادها

دسته بندی: مقالات  حقوقی

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *