داپکده  |  سامانه هوشمند خدمات حقوقی و معرفی وکیل در سراسر کشور

وضعیت حقوقی قرارداد اجاره بدون مدت

وضعیت حقوقی قرارداد اجاره بدون مدت

بروزرسانی در:  24 اسفند 1402

قرارداد اجاره بدون مدت باطل بوده و فاقد وجاهت قانونی می باشد، زیرا که مطابق قانون در قرارداد اجاره اشیاء تعیین مدت الزامی است و جمله شرایط صحت قرارداد محسوب می شود، از این رو انعقاد قرارداد اجاره بدون مدت باطل به شما می رود، فلذا در ادامه به توضیحات بیشتر در این خصوص می پردازیم.

وضعیت حقوقی قرارداد اجاره بدون مدت

امضاء قرارداد اجاره بدون مدت

قرارداد اجاره یکی از عقود معین در قانونی مدنی است که علاوه بر آنکه باید در این قرارداد، شرایط صحت قراردادها رعایت شود، بلکه باید شرایط خصوصی آن نیز رعایت شود. از جمله شرایط خصوصی که قانونگذار برای قرارداد اجاره اشیاء در نظر گرفته است، تعیین مدت می باشد. فلذا در این قرارداد اجاره حتما باید مدت ذکر شود. به نحوی که قانونگذار در ماده ۴۶۸ قانون مدنی مقرر می دارد؛ در اجاره اشیاء مدت اجاره باید معین شود والا اجاره باطل است.

شایان ذکر است با توجه به آنکه قانونگذار به صراحتا به شرح ایم مسئله پرداخته است، پس باید در قرارداد اجاره مدت قید شود، در غیر اینصورت قرارداد اجاره بدون مدت حتی با انعقاد و امضاء آن توسط طرفین باطل بوده و فاقد وجاهت قانونی می باشد. به عنوان مثال اگر شما می خواهید خودرو، ملک و … به اجاره دهید، حتما در قرارداد اجاره مدت زمان را تعیین نمایید تا قرارداد شما از وجاهت قانونی برخوردار شود. مانند این که خودرو خود را به تو اجاره دادم به مدت ۳ ماه با اجاره بها ماهیانه ۱ میلیون تومان.

شرایط صحت قرارداد اجاره چیست؟

در قرارداد اجاره علاوه بر آنکه باید مدت تعیین گردد، بلکه باید شرایط صحت نیز رعایت گردد، در غیر اینصورت اگر قرارداد اجاره ای با فرض اینکه مدت در قرارداد تعیین شده است، لکن طرفین قرارداد شرایط ذیل را رعایت نکرده اند، آن قرارداد به دلیل عدم رعایت شرایط صحت اساسی قراردادها باطل می باشد. فلذا رعایت شرایط ذیل علاوه بر قرارداد اجاره، در هر قراردادی الزامی است.

داشتن اهلیت

هر یک از طرفین قرارداد باید در زمان انجام انعقاد قرارداد اجاره اهلیت داشته باشند، یعنی آنکه موجر و مستاجر در زمان تنظیم و امضاء قرارداد بایستی عاقل، بالغ و رشید باشند در غیر این صورت چنانچه طرفین در زمان انعقاد قرارداد، فاقد اوصاف مزبور نباشد، آن قرارداد باطل است. البته در خصوص شخص مجنون در صورتیکه وی در حالت افاقه (سلامت) قرارداد اجاره را تنظیم نموده باشد، آن قرارداد دارای اعتبار است.

قصد و رضای طرفین

طرفین باید آگاهانه و عالمانه از تمامی مفاد قرارداد و بدون وجود زور و اکراه قرارداد را امضا نمایند، فلذا اگر موجر یا مستاجر در اثر اجبار حاضر به انعقاد قرارداد اجاره شده باشد، با توجه به آنکه قصد شخص مخدوش شده است آن قرارداد اجاره به دلیل فقدان قصد باطل محسوب می شود.

قراردادهای اجاره

معین بودن مورد اجاره

در قرارداد اجاره اشیاء باید به صورت دقیق مشخصات مال الاجاره (مالی که به اجاره داده می شود) به صورت صریح و کامل مشخص شده باشد و نمی توان موضوع قرارداد اجاره به صورت مبهم یا مجهول نگاشته شده باشد.

مشروعیت جهت قرارداد اجاره

انعقاد قرارداد اجاره نباید با قصد و هدف غیر شرعی یا قانونی انجام گیرد و بلکه باید جهت قرارداد اجاره مشروع و قانونی باشد. به عنوان مثال اگر ملکی در راستای سکونت برای مدت به شخصی اجاره داده شود، آن قرارداد دارای اعتبار است، لکن اگر مستاجر منزلی را در راستای ایجاد مکان فساد و فحشاء اجاره نماید و موجر با آگاهی از این موضوع اقدام به انعقاد قرارداد اجاره نماید، آن قرارداد اجاره به دلیل جهت نامشروع (غیر قانونی بودن) باطل می باشد.

ابطال یا فسخ قرارداد اجاره بدون مدت

با توجه به مطالبی که پیش تر بیان شد، با توجه به آنکه قرارداد اجاره بدون مدت باطل می باشد، فلذا حتی اگر این قرارداد منعقد شده باشد، به دلیل باطل بودن، آثاری به همراه ندارد تا طرفین بخواهند اقدام به فسخ یا ابطال چنین قراردادی نمایند.

به این مطلب امتیاز دهید
5/5 - (1 امتیاز)
مطالب مرتبط

نحوه تعیین هزینه دادرسی در سال ۱۴۰۳ چگونه است؟

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

معافیت های سربازی در سال ۱۴۰۳

دسته بندی: مقالات  نظام وظیفه

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

ارسال دفترچه نظام وظیفه

دسته بندی: نظام وظیفه  مقالات

بروزرسانی در: 18 اردیبهشت 1403

نحوه صدور رای توسط داور در قراردادها

دسته بندی: مقالات  حقوقی

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *