داپکده  |  سامانه هوشمند خدمات حقوقی و معرفی وکیل در سراسر کشور

اعلام عفو رهبری به مناسبت عید فطر 1403

اعلام عفو رهبری به مناسبت عید فطر ۱۴۰۳

بروزرسانی در:  18 فروردین 1403
دسته بندی: اخبار  قوانین

عفو عید فطر ۱۴۰۳

به مناسبت سال نو و عید سعید فطر، رهبر معظم انقلاب اسلامی با در خواست رئیس قوه قضائیه برای عفو، تخفیف و تبدیل مجازات بیش از دو هزار نفر از محکومان محاکم موافقت کردند.

با اعلام عفو رهبری به مناسبت عید فطر ۱۴۰۳ تعدادی از محکومان محاکم عمومی انقلاب، سازمان قضایی نیرو های مصلح و سازمان تعزیرات حکومتی آزاد میشوند و میتوانند بدون گذراندن مابقی محکومیت خود به آن خاتمه دهند، فلذا اگر شما از جمله کسانی هستید که در دوران محکومیت به سر میبرید و یا قصد بهرهمندی از عفو رهبری به مناسبت عید فطر ۱۴۰۳ را دارید با ما در ادامه این مطالب همراه باشید.

عفو چیست؟

عفو در لغت به معنای اغماض، بخشایش، گذشت کردن و چشم پوشی کردن میباشد، و از موضوعاتی است که در دین اسلام و همچنین بسیاری از ادیان الهی به انجام آن توصیه شده است و همواره بخشیدن و گذشت یکی از اعمال نیک و شایسته بوده است، لذا از نظر شرعی و همچنین عقلانی کار صحیح این است که افراد تا حد امکان از خطای یکدیگر گذشت نمایند تا موجبات کینه ها و دشمنی های دیگری به وجود نیاید، هر چند گذشت از دیگری یک حق است و تنها برای کسی ایجاد میشود که قوانین و حقوق او توسط دیگری تضییع شده است و قاعدتا تنها شخصی هم که میتواند این حق را اعمال نماید صاحب آن است.

اختیارات رهبر معظم انقلاب جهت عفو و تخفیف مجازات محکومان

تمامی مجازات ها به طور کلی به دو دسته مجازات های قابل گذشت و غیر قابل گذشت تقسیم میشوند، جرایم قابل گذشت جرایمی هستند که با بخشیدن و گذشت شاکی خصوصی آنها جنبه تنبیهی آن نیز پایان مییابد، اما جرایم غیر قابل گذشت جرایمی هستند که به دلیل آسیب زا بودن آن برای جامعه، حتی با گذشت شاکی خصوصی نیز از بین نمیرود و همچنان مطابق قانون، مجازات آن ادامه میابد.

همان طور که گفته شد گذشت از خطای دیگری یک حق است و صاحب این حق میتواند شخص خطا کار را مطابق قانون مجازات نماید، و یا اینکه او را ببخشد، لکن در جرایمی که مجازات آن ها قابل گذشت هستند تمامی شاکیان میتوانند با گذشت و بخشش متهم مانع از اجرای مجازات او شوند، ولیکن در جرایم غیر قابل گذشت با گذشت شاکی خصوصی این جرم خاتمه پیدا نمیکند مگر تنها با اجازه شخصی که شرعاً و قانوناً صاحب این حق است .

به موجب بند ۱۱ اصل ۱۱۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، یکی از وظایف و اختیارات رهبری، عفو و تخفیف محکومیت محکومان است، که این امکان را با به رهبر معظم میدهد تا با مشورت با رئیس قوه قضاییه تعدادی کثیری از محکومان دارای شرایط را مشمول عفو و مرحمت اسلامی قرارداد دهد، لکن از این جهت بسیاری از محکومان و زندانیان در عیادی بخصوص منتظر اعلام عفو رهبری میمانند.

اعلام عفو رهبری به مناسبت عید فطر ۱۴۰۳

هر ساله رهبر معظم انقلاب در مناسبت ها مختلف از قبیل ۲۲ بهمن، عید نوروز، عید مبعث و همچنین عید سعید فطر، عفو و بخشودگی مجازات محکومان دارای شرایط خاص و یا تعداد مشخصی از محکومان را اعلام میکند، فلذا سرانجام عفو عید فطر ۱۴۰۳ اعلام گردید و رهبر انقلاب در روز ۱۸ فروردین ماه سال ۱۴۰۳ به مناسبت سال نو و عید سعید فطر با عفو یا تخفیف مجازات دو هزار و یکصد و بیست و هفت (۲۱۲۷) نفر از محکومان محاکم عمومی و انقلاب، سازمان تعزیرات حکومتی و سازمان قضایی نیروهای مسلح موافقت نمودند.

اعلام عفو رهبری به مناسبت عید فطر 1403

انواع عفو

همان طور که پیش تر بیان شد یکی از اختیاراتی که به موجب قانون اساسی برای رهبر معظم انقلاب در نظر گرفته شده است امکان عفو و بخشش مجرمینی است که مجازات آنها جز جرایم غیر قابل گذشت بوده و با گذشت شاکی نیز خاتمه نمیبابد، اما این عفو شامل تمامی محکومین نمیشود و صرفا تنها شامل محکومین که دارای شرایط خاص بوده و یا تعداد مشخصی از افراد واجد شرایط است، که بر این اساس میتوان به طور کلی عفو رهبری را به دو دسته عفو عمومی و عفو موردی تقسیم بندی کرد.

عفو عمومی

در هنگامی که رهبر معظم انقلاب با مشورت با رئیس قوه قضاییه، بدون استثنا مجرمین جرایم مشخص، و یا دارای شرایط خاصی، را مورد عفو قرارمیدهد این عفو، عفو عمومی گفته میشود، دلیل ذکر نام عمومی این نوع عفو، این است که در آن تعداد مشخصی وجود ندارد و تمامی مشمولین شرایط، شامل عفو میشوند و میتوانند از آن بهرهمند شوند.

عفو موردی

این عفو، با بررسی و پیشنهاد تعداد مشخصی از محکومان توسط رئیس قوه قضاییه به رهبر انقلاب و موافقت ایشان انجام میشود، همان طور که از نام این عفو مشخص است، تنها تعداد مشخصی مشمول این عفو میشوند که پس از اعلام این عفو لیست اسامی مشمولین عفو مشخص شده و میتوانند از آن بهرمند شوند.

مشاوره تلفنی

چه کسانی مشمول عفو نمی شوند؟

به طور کلی بر اساس سال های پیشین و قواعد و مقررات قانونی، جرایمی از قبیل قصاص، دیات، حدود هستند، امکان عفو و بخشودگی آنها وجود ندارد، فلذا هیچ یک از محکومینی که مجازات آنها شامل موارد مذکور میباشند، شامل هیچکدام از عفو های موردی یا عمومی در هنگام اعلام عفو رهبری به مناسبت عید فطر ۱۴۰۳ نمیشوند.

شرایط در یافت عفو رهبری

اگر در یکی از استان های تهران، خراسان رضوی و گلستان مشغول گذراندن دوران محکومیت خود در حبس میباشد میتوانید با مراجعه به سامانه ثنا به آدرس adliran.ir در خواست عفو خود را ثبت کنید و در صورتی که در سایر استانها میباشید میتوانید در خواست عفو خود را از طریق مددکار زندان ارائه نمایید تا در صورت وجود شرایط لازم با عفو شما موافقت شود.

لایحه در خواست عفو موردی

اگر تا به حال هیچ یک از عفو های اعلامی توسط رهبری شامل حال شما تاکنون نشده است، میتوانید با تنظیم لایحه در خواست عفو و ارائه آن به مرجع قضایی تقاضای خود را برای بررسی شرایط و اوضاع خود اعلام نمایید، بدین منظور شما میتوانید با تهیه لایحه آماده در خواست عفو که توسط وکلا خبره و مجرب ما نگارش شده است درخواست خود را به جهت دریافت عفو اعلام نمایید، همچنین علاوه بر دریافت لایحه آماده میتوانید این لایحه را به صورت اختصاصی توسط وکلای ما با توجه به شرایط خود تنظیم کنید.

لایحه درخواست عفو

به این مطلب امتیاز دهید
مطالب مرتبط

نحوه دفاع در پرونده سرقت

دسته بندی: مقالات  کیفری

بروزرسانی در: 4 بهمن 1402

تعدیل ملاقات فرزند

دسته بندی: حقوقی  خانواده  مقالات

بروزرسانی در: 24 دی 1402

در نوشتن لایحه به چه چیزهایی توجه کنیم؟

دسته بندی: مقالات  حقوقی

بروزرسانی در: 23 دی 1402

نمونه قرارداد کار – بررسی قرارداد استخدامی

دسته بندی: مقالات  قراردادها

بروزرسانی در: 29 فروردین 1403

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *