داپکده  |  سامانه هوشمند خدمات حقوقی و معرفی وکیل در سراسر کشور

در قرارداد معاوضه به چه نکاتی دقت کنیم؟

در قرارداد معاوضه به چه نکاتی دقت کنیم؟

بروزرسانی در:  16 آبان 1402
دسته بندی: مقالات  قراردادها

شاید برای اکثر افراد این سوال پیش آمده باشد که در قرارداد معاوضه به چه نکاتی دقت کنیم تا کلاه سرمان نرود؟ در پاسخ یه این سوال باید گفت عوامل زیادی وجود دارند که رعایت آنها برای جلوگیری از ضرر و زیان در قرارداد معاوضه ضروری لازم میباشد، لذا ما در این مقاله قصد داریم به پاسخ این سوال بپردازیم که در قرارداد معاوضه به چه نکاتی دقت کنیم تا دچار ضرر و زیان نشویم.

در قرارداد معاوضه به چه نکاتی دقت کنیم؟

در گذشته معاملات تجار و افراد عادی به شیوه های مختلفی از قبیل کالا به کالا، کالا با فلزات گران بها و در بعضی از جوامع به صورت کالا با سکه انجام میگرفته است، اما به طور کلی در تمامی مراودات تجاری افراد با یکدیگر، به دلیل عدم وجود پول و اسکناسی که بتوان از آن در تمامی دنیا استفاده نمود اغلب به صورت معامله کالا به کالا انجام میگرفته است، اما امروزه اسکناس ها و ارز های داخلی و بین المللی این امکان را فراهم کرده است تا اشخاص بتوانند به سادگی به روش های مختلفی معاملات خود را انجام دهند.

امروزه نیز علی رغم وجود شبکه مالی و بانکداری همچنان روش های قدیمی مانند معامله کالا به کالا بسیار رایج است و موجب شده است تا قانون گذار به جهت حفظ نظم و امنیت در این گونه معاملات قواعد و مقرراتی را در وضع نماید که ما در قالب عقد معوض و یا به عبارتی قرارداد معاوضه به آن میپردازیم.

در شرایط اقتصادی حال حاضر که متاسفانه معاملات ملکی و خودرویی با رکود و توقف چشمگیری مواجه شده اند، بسیاری از اشخاص توانایی فروش اموال خود و تبدیل آن را به وجه نقد ندارند، لکن در این شرایط بهترین گزینه برای انجام معاملات کلان و همچنین خطر کم شدن ارزش پولی انجام معامله به صورت معاوضه میباشد، که اشخاص میتوانند به صورت مستقیم دارایی خود را با مال دیگری معاوضه نمایند، لکن برای اینکه در قرارداد معاوضه دچار ضرر و زیان نشوید در ادامه به ذکر نکاتی میپردازیم که رعایت آن در قرارداد معاوضه الزامی میباشد.

بررسی اصالت مال و صاحب مال

مهم ترین نکته که باید بدانید این است که قواعد و مقررات قانونی به جهت پیشگیری از وقوع جرایم و بی نظمی در جامعه و احقاق حقوق اشخاص میباشد و لیکن نمیتواند صحت قصد طرفین را تضمین نماید، بنابراین هر چقدر قانونگذار از شما حمایت نماید و شما قرارداد کامل و جامعی داشته باشید، در صورتی که طرف مقابل به تعهدات خود عمل ننماید در نهایت میبایست برای دریافت خسارت خود رویه قانونی را طی نمایید و این موضوع میتواند باعث از دست رفتن وقت و زیان مالی شود و در آخر شما به خواسته خود ممکن است نرسید!

بنابراین بهتر است قبل از اینکه به دنبال راه حل قانونی برای جلوگیری از اینگونه مشکلات باشید از حسن نیت و اعتبار طرف مقابل خود، با بررسی معاملات قبلی وی مطمئن شوید، تا از نگرانی های خود جهت عدم انجام تعهدات طرف مقابل بکاهید همچنین توجه داشته باشید ارزش مال مورد معاوضه را به وسیله یک کارشناس خبره و مجرب مشخص نمایید.

مشاوره تلفنی

ذکر جزئیات مال معوض

نکته بعدی بسیار مهمی که در قرارداد معاوضه حتما باید توجه داشته باشید ذکر مشخصات مال مورد معاوضه میباشد که میبایست به صورت دقیق در قرارداد درج شود تا در آینده ادعایی خلاف واقع از این بابت مطرح نشود به خصوص در اموالی مانند زمین کشاورزی، خودرو، ملک و.. که متعلقاتی از قبیل ابزار آلات، باند صدا و.. را نیز همراه خود دارد حتما باید علاوه بر ذکر دقیق مشخصات و کیفیات مال مورد معاوضه چنانچه دارای متعلقات نیز باشد باید مشخصات دقیق  آن در قرارداد پیش بینی شود.

ثبت و انتقال رسمی

یکی از مشکلات رایجی که اغلب افراد پس از خرید یا معاوضه با آن مواجه میشوند عدم ثبت و انتقال رسمی مال مورد معامله توسط طرف مقابل است که باعث به وجود آمدن دعوی الزام به ثبت یا تنظیم سند می شود، لکن برای اینکه بتوانید طرف مقابل خود را ملزم به انجام تعهدات خود نمایید حتما در قرارداد نحوه، زمان و مکان انتقال و ثبت قانونی آن را پیش بینی نمایید.

شرایط تحویل و تسلیم ملک

در بعضی از مواقع اشخاص به جهت انجام معامله شروطی را برای یکدیگر تعیین میکنند که رعایت این شروط توسط طرف مقابل مستلزم ذکر آن در قرارداد میباشد به عنوان مثال در قرارداد معاوضه طرف اول متعهد شود تا مشکل سیم کشی را ظرف مدت تعیین شده برطرف نماید در غیر این صورت برای طرف دیگر حق فسخ ایجاد میشود.

تعیین ضمانت اجرا

همان طور که گفته شد قانونگذار به جهت حمایت از توافقات اشخاص برای قرارداد هایی که مطابق قواعد و قوانین قانونی هستند ارزش و اعتبار قائل شده، و برای رعایت آنها توسط طرفین ضمانت اجرا در نظر گرفته است، اما قواعد و قوانینی که قانونگذار برای رعایت مفاد قرارداد ها پیش بینی کرده است به صورت کلی میباشد و پاسخگوی تمامی ضرر زیان ها و همچنین خسارات شما نمیشود، لکن شما میتوانید برای اینکه ارزش و اعتبار اجرایی قرارداد خود را بیشتر نمایید علاوه بر ضمانت اجرای قانونی یک ضمانت اجرای قرارداد نیز برای انجام تعهدات طرفین پیش بینی کنید.

کلام آخر

نکات زیادی وجود دارند که رعایت آنها در قرارداد معاوضه الزامی میباشند و مستلزم این موضوع است که قرارداد معاوضه شما تمامی مصادیق لازمه را به جهت جلوگیری از هرگونه ابهام و ادعایی برخوردار باشد، لکن پیشنهاد میشود که قرارداد معاوضه خود را به دست فردی متخصص بسپارید تا این کار را به نحو احسنت برای شما انجام دهد.

همچنین میتوانید از قرارداد هایی که توسط وکلای خبره و مجرب ما که به صورت آماده نگارش شده اند استفاده کنید، زیرا در قرارداد های داپکده تمامی موضوعات و نکات لازم در قرارداد پیش بینی شده است تا هیچ یکی از طرفین دچار ضرر و زیان نشوند.

برای مشاهده قراردادهای معاوضه بر روی این لینک کلیک کنید

به این مطلب امتیاز دهید
مطالب مرتبط

نحوه تعیین هزینه دادرسی در سال ۱۴۰۳ چگونه است؟

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

معافیت های سربازی در سال ۱۴۰۳

دسته بندی: مقالات  نظام وظیفه

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

ارسال دفترچه نظام وظیفه

دسته بندی: نظام وظیفه  مقالات

بروزرسانی در: 18 اردیبهشت 1403

نحوه صدور رای توسط داور در قراردادها

دسته بندی: مقالات  حقوقی

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *