داپکده  |  سامانه هوشمند خدمات حقوقی و معرفی وکیل در سراسر کشور

نحوه شکایت از وکیل

نحوه شکایت از وکیل – تخلفات وکیل چه مواردی است؟

بروزرسانی در:  24 اسفند 1402
دسته بندی: مقالات  قوانین

اگر شما برای پرونده خود وکیل گرفته اید و اکنون وکیل شما مرتکب تخلفی شده است و شما قصد شکایت از وکیل خود را دارید، باید در وهله اول به کانون وکلایی که پروانه وکالت وکیل از آنجا صادر شده است، مراجعه کرده و درخواست خود را به صورت کتبی ثبت نمایید. در نهایت اگر درخواست شما موجه تشخیص داده شود، شکایت شما برای رسیدگی به دادسرای انتظامی وکلا فرستاده می شود و این دادسرا برای وکیل ضمانت اجرای مقرر را در نظر می گیرد.

نحوه شکایت از وکیل چگونه است؟

هنگامی که مردم با مشکل حقوقی یا کیفری مواجه می شوند و از راهکارهای دفاعی آن آشنا نمی باشد، برای حفظ و جلوگیری از تضییع حقوق خود به دفتر وکیل مراجعه  کرده و مشکلات پرونده خود را با او در میان می گذارند تا از مشورت های وکیل استفاده برده و در صورت لزوم انجام امورات پرونده خود به تنظیم قرارداد وکالت به آن وکیل در قبال پرداخت حق الزحمه توافق شده اعطاء نمایند.

حال هنگامی که شما پرونده خود به وکیل واگذار می کنید باید بدانید که در خصوص شغل وکالت وعده صد درصدی وجود ندارد و وکیل اصولا نمی تواند به شما تضمین حصول رای به نفع شما را بدهد، بلکه وکیل پس از بررسی مدارک و شواهد موجود در پرونده میزان احتمال برد و باخت پرونده را به موکل اعلام می نماید و موکل با این احتساب فرایند دفاع از پرونده خود را به وکیل واگذار می کند تا وکیل از حق ایشان بواسطه تمام تلاش و علم خود دفاع نماید.

شایان ذکر است، پروسه قضایی و رسیدگی به پرونده در دادگاه ها فرایندی طولانی است و تسریع کردن این فرایند از حیطه وکیل خارج است، در حالیکه بعضی از موکل از وکلا تقاضا دارند که پرونده آن سریعتر انجام شود و این امر را در زمره کوتاهی وکیل در خصوص انجام مراحل آن پرونده می دانند و اقدام به شکایت از وکیل می نمایند یا آنکه رای برخلاف خواسته موکل صادر شده و از این موکل به دلیل ناراحتی و خشم خود وکیل را مقصر دانسته و اقدام به شکایت از وکیل می نماید.

فلذا باید گفت پیش از آنکه شما بخواهید از وکیل خود شکایت نمایید، اول باید بی اندیشید و بررسی نمایید که آیا از جانب وکیل شما اهمالی یا اشتباهی در خصوص پرونده از جانب ایشان سر زده است یا خیر و بعد نسبت به شکایت از وکیل اقدام نمایید. به عنوان مثال وکیل شما در موعد مقرر پس از صدور حکم دادگاه بدوی اعتراض نکرده است و اکنون رای دادگاه بدوی قطعی شده است و دیگر امکان اعتراض به رای دادگاه وجود ندارد.

تخلفات وکیل چیست؟

تخلفاتی که احتمال بروز آن توسط وکلا امکان پذیر است و شما بواسطه رخ دادن این تخلفات قادر به شکایت از وکیل می باشد. فلذا این تخلفات وکلا از قرار ذیل می باشد:

  1. عدم حضور در جلسه دادگاه پرونده ای که وکالت آن را بر عهده داشته است.
  2. افشای اسرار موکل یا مربوط به پرونده.
  3. استعفاء وکیل از پرونده در زمانیکه شما وقت کافی برای معرفی وکیل دیگر نداشته باشید.
  4. خودداری از تحویل ارائه یک نسخه از قرارداد وکالت به موکل
  5. خیانت وکیل نسبت به موکل یا تبانی با طرف مقابل دعوی
  6. دریافت هر وجه یا مالی از موکل یا گرفتن سند رسمی یا غیررسمی از او علاوه بر میزان حق ‌الوکاله مقرر شده.
  7. وکیل نباید بعد از استعفاء از وکالت موکل خود در خصوص پرونده ای، وکالت طرف مقابل یا شخص ثالث در همان پرونده را قبول نماید.
  8. قبول پرونده خارج از حدود اختیارات. به عنوان مثال وکیل پایه دو دادگستری نمی تواند در دعاوی دیوان شرکت کند و پرونده ای را قبول کند که صلاحیت رسیدگی پرونده در دیوان عالی کشور می باشد.
  9. وکیل حق ندارد دعاوی را با پرداخت رشوه یا در ظاهر به اسم دیگری و در باطن به اسم خود انتقال دهد و وکالت آن را برعهده گیرد.
  10. وکلاء نمی‌ توانند نسبت به موضوعی که قبلا به واسطه سمت قضایی (قاضی بودن در پرونده، دادیار، کارشناس دادگستری و امثالهم) یا حکمیت در آن اظهار عقیده کتبی نموده‌ اند، قبول وکالت نمایند. به عنوان مثال اگر وکیل پیش از آنکه وکیل شود، قاضی بوده و در خصوص پرونده ای رای صادر کرده است، دیگر نمی تواند در آن پرنده به عنوان وکیل قبول وکالت نماید.
  11. وکیل باید پس از ابلاغ حکم یا قرار و یا اخطاری که مستلزم انجام امر یا دادن خرجی از طرف موکل است به اسرع اوقات به موکل یا متصدی امور او کتبا اطلاع دهند به طوری که تفویت حقی از او نشود. به عنوان مثال اگر در پرونده موکل باید جهت انجام فرایند پرونده به پزشکی قانونی مراجعه نماید و وکیل به موکل خود انجام این امر را در موعد مقرر اطلاع ندهد و منجر به از بین رفتن حق موکل شود.
  12. وکیل باید میزان احتمال پیشرفت در پرونده را پیش از قبول وکالت به موکل اعلام کند.
  13. عدم اعتراض به قرار و آرای صادره در موعد مقرر توسط وکیل
  14. سازش کردن با طرف دعوی بدون اذن موکل.

مراحل شکایت از وکیل

حال با توجه به مطالبی که پیش تر بیان شد، اگر اهمالی از وکیل شما صورت گرفته است یا آنکه وی به وظایف خود از قبیل، حفظ اسرار موکل عمل ننموده است یا آنکه با طرف دیگری دعوی اقدام به تبانی کرده است و امثالهم. شما باید در وهله اول برای شکایت از وکیل به کانون وکلایی که وکیل عضو آن جا است و پروانه وی از آن کانون صادر شده است مراجعه کرده و درخواست شکایت از وکیل را به صورت کتبی ثبت نمایید.

پس ثبت شکایت از وکیل به درخواست شما موضوع شکایت به دادسرا انتظامی وکلا فرستاده می شود و این دادسرا شکایت شما را از باب موجه بودن یا غیر موجه بودن مورد بررسی قرار می دهد و اگر دلایل و مدارک شما حکایت از تخلف وکیل باشد، دادسرا اقدام به صدور کیفرخواست می کند و پس از صدور کیفرخواست پرونده وکیل جهت رسیدگی به اتهامات وارد شده به دادگاه انتظامی وکلا رسیدگی می شود تا این مرجع وکیل را به مجازات انتظامی در صورت وارد دانستن اتهامات وارد شده محکوم نماید.

شایان ذکر است اگر دادسرا دلایل شما را موجه نداند یا آنکه تشخیص دهد قصور یا تخلفی از جانب وکیل صورت نگرفته است یا دلایل ارائه شده را کافی تشخیص ندهد، قرار منع تعقیب وکیل را صادر می کند که این قرار به منزله بی گناه بودن وکیل و رد شدن شکایت از وکیل توسط موکل می باشد.

مراحل رسیدگی به شکایت از وکیل

هنگامی که شما مراحل ثبت شکایت از وکیل را انجام می دهید و پرونده از دادسرا وکلا به دادگاه انتظامی ارجاع داده می شود، دادگاه کیفرخواست را مورد ملاحضه قرار می دهد و اگر دلایل را کافی بداند، رای مقتضی را صادر و رونوشتی از دادنامه را به وکیل ابلاغ می کند.

شایان ذکر است، اگر دادگاه انتظامی وکلا تشخیص دهد که وکیل باید از خود دفاع کند، وی را احضار کرده تا از خود دفاع کند و اگر دادگاه دلایل وی را موجه تشخیص دهد، او را بی گناه دانسته و حکم برائت وی را صادر کند. ولیکن در صورتیکه وکیل مرتکب تخلف انتظامی شده باشد، مجازات هایی که دادگاه انتظامی وکلا برای وکیل در نظر می گیرد، از قرار ذیل می باشد.

  1. توبیخ شفاهی
  2. توبیخ کتبی با درج در پرونده
  3. توبیخ با درج در مجله رسمی
  4. ممنوعیت موقت از سه ماه الی دو سال
  5. تنزل درجه
  6. محرومیت دایم از شغل وکالت.

شایان ذکر است، اگر در خصوص پرونده ای که وکیل وکالت آن را بر عهده دارد، محاکم یا دادستان مشاهده کند که وکیل ار عهده انجام وظیفه وکالتی بر نمی ‌آید، مکلفند بدون تاخیر، مراتب را به وزیر عدلیه گزارش دهند و در صورت تخلف به مجازات انتظامی تا درجه ۴ که در فوق شرح شده است، وکیل محکوم خواهد شد.

به این مطلب امتیاز دهید
5/5 - (1 امتیاز)
مطالب مرتبط

نحوه تعیین هزینه دادرسی در سال ۱۴۰۳ چگونه است؟

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

معافیت های سربازی در سال ۱۴۰۳

دسته بندی: مقالات  نظام وظیفه

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

ارسال دفترچه نظام وظیفه

دسته بندی: نظام وظیفه  مقالات

بروزرسانی در: 18 اردیبهشت 1403

نحوه صدور رای توسط داور در قراردادها

دسته بندی: مقالات  حقوقی

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *