داپکده  |  سامانه هوشمند خدمات حقوقی و معرفی وکیل در سراسر کشور

میزان هزینه دادرسی استرداد جهیزیه چقدر است؟

میزان هزینه دادرسی استرداد جهیزیه چقدر است؟

بروزرسانی در:  24 اسفند 1402
دسته بندی: مقالات  خانواده

میزان هزینه دادرسی استرداد جهیزیه بستگی به میزان خواسته شما دارد، اگر میزان خواسته شما در خصوص استرداد جهیزیه تا ۲۰ میلیون تومان باشد، هزینه دادرسی استرداد جهیزیه دو نیم درصد و اگر خواسته شما بیشتر از ۲۰ میلیون تومان باشد، هزینه دادرسی استرداد جهیزیه سه و نیم درصد می باشد. فلذا در ادامه مطلب به توضیحات بیشتر در این خصوص می پردازیم.

میزان هزینه دادرسی استرداد جهیزیه چقدر است؟

گاهی اوقات هنگامی که زوجین با یکدیگر با اختلافی مواجه شده یا طلاق می گیرند و می خواهند وسایلی که در بدو ازدواج در راستای تشکیل زندگی زناشویی خود خریداری نموده اند، اقدام به باز پس گیری آن نمایند یا هنگامی که خانم منزل زندگی مشترک خود را ترک می کند و آقا برای اینکه ایشان خانم مجددا به سر زندگی خود بازگردد اقدام به طرح دعوی تمکین نموده و خانم نیز برای آنکه تمکین نکند، اقدام به طرح دعوی استرداد جهیزیه می نماید.

در مثال فوق الذکر هنگامی که خانمی بخواهد اقدام به اقامه دعوی استرداد جهیزیه نماید، ابتدا باید در سامانه ثنا ثبت نام نموده و سپس به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کرده و اقدام به تنظیم دادخواست استرداد جهیزیه نماید و تعرفه دفاتر خدمات قضایی و میزان هزینه دادرسی استرداد جهیزیه را پرداخت نماید تا دادخواست ایشان ثبت و ارسال گردد.

حال هنگامی که شما بخواهید این دعوی از طریق دفاتر خدمات قضایی یا وکیل خود ثبت نمایید، باید در صورتیکه میزان خواسته شما تا ۲۰ میلیون تومان هزینه دادرسی استرداد جهیزیه دو نیم درصد و در صورتیکه خواسته شما مازاد بر ۲۰ میلیون تومان باشد، هزینه دادرسی سه و نیم درصد است و اگر رای دادگاه بدوی مورد انتظار شما نبود و خواستار تجدیدنظر هستید، باید چهار و نیم درصد ارزش محکوم به توسط تجدیدنظر خواه پرداخت گردد.

به عنوان مثال اگر خانمی اقدام به طرح دعوی استرداد جهیزیه خود نماید و ارزش جهیزیه وی ۱۰۰ میلیون تومان باشد، هزینه مبنای محاسبه هزینه دادرسی سه و نیم درصد معادل ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان هزینه دادرسی استرداد جهیزیه توسط خانم می شود.

پرداخت هزینه دادرسی استرداد جهیزیه با کیست؟

پرداخت هزینه استرداد جهیزیه برعهده خواهان دعوی است، فلذا اگر مرد اقدام به استرداد جهیزیه کرده باشد، پرداخت این هزینه برعهده وی بوده و اگر خانم اقدام نماید، پرداخت هزینه استرداد جهیزیه بر عهده ایشان می باشد. زیرا مطابق قانون هنگامی که دعوایی مطرح می شود، شخصی که دعوایی را دادگاه مطرح کرده است باید هزینه های مرتبط با آن پرداخت نماید. ولیکن پس از محکومیت می تواند هزینه های دادرسی را از طرف مقابل مطالبه نماید.

نحوه پرداخت هزینه دادرسی استرداد جهیزیه

همانطور که پیش تر گفته شد، پرداخت هزینه های دادرسی استرداد جهیزیه به صورت آنلاین پرداخت می شود و اگر شما وکیل گرفته باشید، این هزینه توسط کارتابل وکیل شما قابل پرداخت است و اگر وکیل ندارید برای پرداخت هزینه های دادرسی استرداد جهیزیه باید به دفاتر خدمات قضایی محل سکونت خود مراجعه نمایید تا این دفاتر خواسته شما را انجام دهند.

اعسار از هزینه دادرسی استرداد جهیزیه

برای آنکه دادگاه به دعوی شما رسیدگی نماید، باید در وهله اول هزینه های دادرسی را پرداخت نمایید و در صورتیکه پرداخت نکنید دادگاه به دعوی شما رسیدگی نمی کند. لکن اگر شما تمکن مالی برای پرداخت هزینه دادرسی استرداد جهیزیه را ندارید، باید ضمن دادخواست اصلی، درخواست اعسار را ثبت کرده و اطلاعات مالی خود را ارائه و شهود را به دادگاه جهت احراز این واقعه معرفی نمایید.

در نهایت در صورتیکه دادگاه شما را معسر تشخیص دهد، از پرداخت هزینه دادرسی استرداد جهیزیه معاف هستید. همچنین در این خصوص در ماده ۵ قانون حمایت از خانواده مقرر شده, در صورت عدم تمکن مالی هریک از اصحاب دعوی دادگاه می ‌تواند پس از احراز مراتب و با توجه به اوضاع و احوال، وی را از پرداخت هزینه دادرسی، حق ‌الزحمه کارشناسی، حق ‌الزحمه داوری و سایر هزینه‌ ها معاف یا پرداخت آنها را به زمان اجرای حکم موکول کند.

شایان ذکر است، افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و مددجویان سازمان بهزیستی کشور از پرداخت هزینه دادرسی معاف می ‌باشند. فلذا اگر شخصی که تحت پوشش کمیته امداد است دعوی استرداد جهیزیه اقامه نماید، معاف از پرداخت هزینه دادرسی استرداد جهیزیه به استناد تبصره ماده فوق الذکر می باشد.

به این مطلب امتیاز دهید
مطالب مرتبط

نحوه تعیین هزینه دادرسی در سال ۱۴۰۳ چگونه است؟

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

معافیت های سربازی در سال ۱۴۰۳

دسته بندی: مقالات  نظام وظیفه

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

ارسال دفترچه نظام وظیفه

دسته بندی: نظام وظیفه  مقالات

بروزرسانی در: 18 اردیبهشت 1403

نحوه صدور رای توسط داور در قراردادها

دسته بندی: مقالات  حقوقی

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *