داپکده  |  سامانه هوشمند خدمات حقوقی و معرفی وکیل در سراسر کشور

تعیین دلار به عنوان ثمن قرارداد قانونی است؟

تعیین دلار به عنوان ثمن قرارداد قانونی است؟

بروزرسانی در:  22 آذر 1402

تعیین دلار به عنوان ثمن قرارداد دارای یک سری محدودیت هایی است که باید رعایت شود و در صورتیکه شرایطی که در ادامه مطلب بیان می شود، رعایت گردد. مانعیتی در این خصوص وجود نداشته و طرفین می توانند مبلغ قرارداد را به صورت دلار یا یورو تعیین نماید، لکن با رعایت موازین قانونی.

تعیین دلار به عنوان ثمن قرارداد

گاهی اوقات هنگامی که اشخاص قراردادی را بین خود منعقد می نمایند، قاعدتا و بر حسب عرف مبلغ قرارداد را به صورت ریالی یا تومانی تعیین می نمایند، اما گاهی اوقات طرفین قرارداد می  خواهند مبلغ قرارداد را براساس ارزهای دلار، یورو یا سایر ارزها تعیین نمایند. فلذا در قانون نیز برای اینکه ثمن معامله به صورت ارز خارجی تعیین شود، باید دستورالعمل اجرایی مربوط به تعیین میزان ارز قابل حمل، نگهداری و مبادله در داخل کشور رعایت شود. این دستور العمل مقرر می دارد؛

حمل و نگهداری ارز (اسکناس) توسط اشخاص حداکثر تا سقف مبلغ ۱۰.۰۰۰ یورو یا معادل آن به سایر ارزها بلامانع بوده و حمل و نگهداری ارز (اسکناس) برای مبالغ بیشتر از ۱۰.۰۰۰ یورو یا معادل آن به سایر ارزها توسط اشخاص، صرفاً در صورت داشتن یکی از مدارک شامل: سند موسسه اعتباری، رسید سنا و اظهارنامه گمرکی مجاز خواهد بود. فلذا اگر شما می خواهید ثمن قرارداد را به صورت ارز خارجی تعیین نماید، باید میزان آن از ۱۰ هزار یورو یا معادل آن بیشتر نباشد.

شایان ذکر است به موجب دستور العمل فوق اگر میزان ثمن قرارداد شما بیشتر از ۱۰ هزار یورو تعیین شده باشد، باید دارای یکی از شرایط ذیل باشید.

الف ‏‏‏‏‏‏‏‏- اعلامیه بانکی و یا هر سند که مبین پرداخت مبلغ مربوطه توسط بانک باشد.

ب ‏‏‏‏‏‏‏‏- فاکتور صرافی ‌های مجاز با درج در سامانه سنا.

ج ‏‏‏‏‏‏‏‏- رسید چاپی حاوی کد رهگیری که بیانگر اظهار ارز مذکور در هنگام ورود به کشور باشد.

اگر ثمن قرارداد بیشتر از ۱۰ هزار دلار باشد، تکلیف چیست؟

در صورتیکه ثمن قرارداد بیشتر از ۱۰ هزار دلار باشد، در صورتیکه دارای شرایط فوق الذکر نباشید، به مجازات حمل و یا نگهداری ارز قاچاق محکوم خواهید شد. فلذا به ماده ۱۸ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مجازات این اشخاص به شرح ذیل می باشد:

جریمه نقدی ارز ورودی، یک تا دو برابر بهای ریالی آن و جریمه نقدی ارز خروجی یا اقدام به خروج ارز، دو تا چهار برابر بهای ریالی آن و در سایر موارد ضبط ارز انجام نشده و تنها معادل بهای ریالی ارز به عنوان جریمه نقدی أخذ می ‌گردد.

معاملات ملکی با دلار اعتبار دارد؟

کلیه قراردادهایی خصوصی که بین اشخاص منعقد می شود، در صورتیکه مخالف صریح قانون نباشد دارای اعتبار است. فلذا اشخاص می توانند ثمن معامله را به صورت دلار یا سایر ارزها تعیین نمایند، لکن نباید میزان ارز تعیین شده از معادل ۱۰ هزار یورو بیشتر باشد و این محدودیت اعمال شده از سوی بانک مرکزی است که پیش تر این دستورالعمل گفته شد و در صورتیکه ارزش معامله شما بیشتر از ۱۰ هزار یورو باشد، منوط به رعایت شرایط فوق الذکر می باشد.

آیا خرید دلار از بازار آزاد جرمه؟

در پاسخ به این سوال باید گفت، بله به استناد ماده ۶ دستورالعمل مربوط به تعیین میزان ارز قابل نگهداری و مبادله در داخل کشور، هرگونه مبادله‏‏‏‏‏‏‏‏، خرید و فروش ارز، خارج از سیستم بانکی و یا صرافی مجاز، ممنوع است.‏‏‏ فلذا هر گونه مبادله اعم از فروش، خرید و غیره ارز اعم از دلار، یورو و امثالهم خارج از چهارچوب فوق یا از بازار دلار فروشان (دست فروشان) ممنوع است.

چرا تعیین دلار به عنوان ثمن قرارداد تا ۱۰ هزار یورو ممنوعیتی ندارد؟

زیرا در وهله اول به استناد ماده ۱۰ قانون مدنی اصل بر آزادی قراردادها می باشد و در صورتیکه قرارداد برخلاف قانون نباشد، مشکلی ندارد، از این رو تعیین ثمن قرارداد تا سقف ۱۰ هزار یورو یا معادل آن مشکل قانونی ندارد و آن قرارداد دارای اعتبار است.

به این مطلب امتیاز دهید
5/5 - (1 امتیاز)
مطالب مرتبط

نحوه تعیین هزینه دادرسی در سال ۱۴۰۳ چگونه است؟

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

معافیت های سربازی در سال ۱۴۰۳

دسته بندی: مقالات  نظام وظیفه

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

ارسال دفترچه نظام وظیفه

دسته بندی: نظام وظیفه  مقالات

بروزرسانی در: 18 اردیبهشت 1403

نحوه صدور رای توسط داور در قراردادها

دسته بندی: مقالات  حقوقی

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *