داپکده  |  سامانه هوشمند خدمات حقوقی و معرفی وکیل در سراسر کشور

انواع توهین

انواع توهین

بروزرسانی در:  16 مرداد 1402
دسته بندی: کیفری

قاعدتاً تمام انسان‌ها فارغ از هرگونه امتیاز خاص اجتماعی، حقوقی منزلتی را دارند که باید از جانب سایر همنوعان محترم شمرده شوند و درصورتی‌که این حقوق رعایت نشود و مورد تعرض قرار گیرد فردی که  این حقوق را نقض کرده است مورد مجازات قرار خواهد گرفت.

آنچه که مورد بحث ما در این مقاله است موضوع جرم انواع توهین هست که همان‌طور که می‌دانید توهین یعنی هر رفتاری که موجب شود حیثیت یک فرد در نظر افراد متعارف و معمولی خدشه‌دار شده و لطمه ببیند از طرفی این جرم برای تحقق همانند سایر جرایم عناصر خود را دارد.

اگر باز هم نیاز به اطلاعات بیشتر در مورد انواع توهین داشتید می توانید با کارشناسان ما در سامانه هوشمند خدمات حقوقی داپکده تماس بگیرید تا وکیل کیفری را به شما معرفی نمایند و مشورت لازم را با وی داشته باشید.

شرایط تحقق جرم توهین

به طور کلی زمانی رفتار مرتکب توهین آمیز تلقی می گردد که غالباً به شکل گفتار اعم از شفاهی یا مکتوب باشد اما توجه داشته باشید که گاهی با فعل نیز محقق می شود مثل ( انداختن آب دهان روی شخص دیگر یا در آوردن شکلک )

مخاطب توهین باید فرد معین باشد و توهین به جمع در صورتی که توهین به تک تک افراد آن جمع صدق کند توهین تلقی می شود وگرنه مصداق توهین نیست.

نکته قابل توجه دیگر این است که مخاطب توهین باید زنده باشد و صرفاً در صورت قذف است که زنده بودن مخاطب شرط نیست.

جالب است بدانید که توهین باید صریح باشد و با تفسیر از نگارش و کلام یک فرد نمیشود توهین را استخراج کرد.

اقسام جرم توهین و مجازات آن ها

انواع توهین به صورت کلی به دو قسم تقسیم بندی می شود، یا حدی است و یا تعزیری که ذیلا به آن پرداخته ایم.

توهین حدی

مجازات این توهین در شرع مشخص شده است و بر خلاف جرائم تعزیری مجازات آن ثابت است و تنها مصداق این جرم در ماده ۲۶۲ قانون مجازات اسلامی می باشد که موضوع آن دشنام دادن به پیامبر اسلام است.

ماده ۲۶۲ قانون مجازات اسلامی

« هر کس پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله وسلم و یا هریک از انبیاء عظام الهی را دشنام دهد یا قذف کند ساب النبی است و به اعدام محکوم می شود.
تبصره- قذف هر یک از ائمه معصومین علیهم السلام و یا حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها یا دشنام به ایشان در حکم سب نبی است.»

توهین تعزیری

این توهین خود به دو دسته ساده و مشدد تقسیم بندی می شوند.

توهین ساده

که مطابق با قانون جدید موضوع ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی است عنوان میکند که « توهین به افراد از قبیل فحاشی و استعمال الفاظ رکیک، چنانچه موجب حد قذف نباشد مجازات آن جزای نقدی درجه ۶ یعنی ۶ میلیون تومان تا ۲۴ میلیون تومان خواهد بود.

توهین مشدد

زمانی که مخاطب توهین مقام یا جنسیت خاصی داشته باشد مجازات سنگین تری برای مرتکب آن دارد مانند؛

الف ) توهین به مقدسات اسلام

ب ) توهین به امام خمینی و مقام رهبری

ج ) توهین به مقامات سیاسی داخلی یا کارکنان موسسات و شرکتهای دولتی و شهرداری در حین انجام وظیفه

د ) توهین به شأن و حیثیت بانوان و اطفال

ماده ۶۰۹ قانون مجازات اسلامی

« هر کس با توجه به سمت، یکی از روسای سه قوه یا معاونان رئیس جمهوری یا وزرا یا یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی یا‌ نمایندگان مجلس خبرگان یا اعضای شورای نگهبان یا قضات یا اعضای دیوان محاسبات یا کارکنان وزارتخانه‌ها و موسسات و شرکتهای دولتی و شهرداری‌ها در حال انجام وظیفه یا به سبب آن توهین نماید به ۴۵ روز تا ۳ ماه حبس و یا تا ۷۴ ضربه شلاق و یا ۲ میلیون تومان تا ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان جزای نقدی محکوم میشود.»

آیا نسبت دادن فاحشگی  به شخص دیگر توهین محسوب میشود؟

هرچند که در مقاله جداگانه در مورد موضوع جرم قذف مفصلا به توضیح پرداخته ایم اما به طور کلی مطابق با ماده ۲۴۵ قانون مجازات اسلامی فصل چهارم کتاب دوم «حدود» قذف یعنی نسبت دادن زنا یا لواط به شخص دیگر هرچند مرده باشد.

با توجه به این تعریف زمانی که ما به شخص دیگری عنوان فاحشه را نسبت میدهیم از مصادیق توهین خارج است و در واقع توهین نیست بلکه عنوان مجرمانه دیگری دارد که به آن قذف می گویند و مجازات آن هم حد می باشد که ۸۰ ضربه شلاق حدی است.

آنچه که موضوع این مطلب بود بحث انواع توهین بود که در مورد آن به توضیح پرداختیم اما جالب است بدانید که قبل طرح هر دعوی به خصوص دعاوی کیفری بهتر است ابتداً با یک وکیل کیفری مشورت کنید و مدارک و ادله خود را جهت بررسی به وی ارائه دهید تا بهترین نسخه را همچون پزشک برای بهبود این مشکل بپیچد، حال اگر نیاز به مشاوره و مشورت در مورد موضوع کیفری مطروحه دارید می توانید با کارشناسان ما در سامانه هوشمند خدمات حقوقی داپکده تماس بگیرید.

به این مطلب امتیاز دهید
مطالب مرتبط

فروشگاه وکلا – نیازمندی های وکیل

بروزرسانی در: 10 اردیبهشت 1403

دادگاه صلح چیست؟

بروزرسانی در: 7 بهمن 1402

نحوه دفاع در پرونده سرقت

دسته بندی: مقالات  کیفری

بروزرسانی در: 4 بهمن 1402

تعدیل ملاقات فرزند

دسته بندی: حقوقی  خانواده  مقالات

بروزرسانی در: 24 دی 1402

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *