داپکده  |  سامانه هوشمند خدمات حقوقی و معرفی وکیل در سراسر کشور

تفاوت وکیل مشاوران با وکیل کانون وکلا چیست؟!

تفاوت وکیل مشاوران با وکیل کانون وکلا چیست؟!

بروزرسانی در:  20 اسفند 1402
دسته بندی: مقالات  وکیل

تفاوت وکیل مشاوران با وکیل کانون وکلا چیست؟! تفاوت وکیل مشاوران با کانون وکلا چیست؟! و سوالاتی از این دست …. که شاید ذهن شما را درگیر کرده باشد؛ قبل توضیح در مورد وجه افتراق ویا همان تفاوت وکیل مشاوران با وکیل کانون وکلا باید بدانیم که دو نهاد کانون وکلای دادگستری و مرکز مشاوران قوه قضاییه هرساله آزمون‌هایی را برگزار می‌کنند و در پی آن به داوطلبین واجد شرایط، پروانه پایه یک وکالت اعطا می‌شود.

دایره کار وکلای هر دو نهاد کاملاً شبیه به هم می‌باشد، اما تفاوت هایی در اخذ پروانه وکالت، چگونگی نحوه کارآموزی و برگزاری آزمون وکالت دارد که در همین مطلب به این موارد و تفاوت وکیل مشاوران با وکیل کانون وکلا پرداخته میپردازیم.

تفاوت وکیل مشاوران با وکیل کانون وکلای دادگستری چیست؟!

اگر بخواهیم به تفاوت وکیل مشاوران با وکیل کانون وکلا بپردازیم باید بدانیم که قاعدتاً در هر دو این نهادها، داوطلبین با گذشت از مراحل قانونی و کارآموزی پروانه پایه یک می‌گیرند. اما تفاوتی که در این خصوص وجود دارد نحوه کارآموزی، مدت کارآموزی و نحوه اخذ پروانه پایه یک می باشد.

در نهاد کانون وکلای دادگستری داوطلبین بعد از قبولی در آزمون تستی و گذشته مراحل اداری به دوره کارآموزی که ۱۸ ماه می باشد وارد می شوند که در این دوره می توانند در پرونده‌های حقوقی با معیارهای مشخص فعالیت داشته باشند و کسب درآمد کنند. اما در نهاد مرکز مشاوران قوه قضاییه داوطلبین بعد از قبولی در آزمون تستی وارد مرحله مصاحبه می‌شوند و بعد از آن است که وارد مرحله کارآموزی می شوند.

لازم به ذکر است که تا قبل از سال ۹۸ داوطلبین مرکز مشاوران قوه قضاییه حق کار در دوره کارآموزی را نداشتند و صرفاً باید به کارآموزی می‌پرداختند. بعد از آن پروانه پایه دو، و بعداز گذشت ۲ سال پروانه پایه یکی اخذ می‌کردند. بعد از سال ۹۸ این روند تغییر چشم‌داشتی را به خود گرفت که در ادامه به آن می‌پردازیم. برای مطالعه بیشتر درباره تفاوت وکیل مشاوران با وکیل کانون وکلا ادامه مطلب را مطالعه نمایید.

ساز و کار کارآموزان کانون وکلای دادگستری

در رابطه با تفاوت وکیل مشاوران با وکیل کانون وکلا ، وظایف کارآموزان کانون وکلای دادگستری در دوره کارآموزی تحت نظر کانون، به شرح زیر می باشد:

۱) انجام کارهای ارجاع داده شده از طرف کانون، مانند کار در دادسرا، دادگاه، شعبه معاضدت و غیره.

۲)گذراندن دوره آموزش رایانه به تشخیص کانون و ارائه گواهی مراکز آموزشی مورد تایید کانون.

۳) مطالعه قوانین و متون حقوقی، انجام کارها و پیگیری پرونده های مرتبط با کارآموزی، تحت نظر و راهنمایی های وکیل سرپرست و تسلیم گزارش به وی. نتیجه اقدامات مذکور در کارنامه کارآموز درج و توسط وکیل سرپرست گواهی می شود.

تبصره ۱: کارآموز باید کلیه امور وکالتی را که خود قبول می کند یا توسط وکیل سرپرست ارجاع می شود، مانند تنظیم وکالت نامه، دادخواست، شکواییه، لایحه و …با نظارت وکیل سرپرست انجام دهد، به گونه ای که در هر مورد رسیدگی به امور وکالتی کارآموز به وسیله وکیل سرپرست و مقامات کانون به سهولت امکان پذیر باشد.

تبصره ۲: تاسیس هرگونه دفتر یا موسسه، منفردا یا متفقا با کارآموزان دیگر و وکلا برای کارآموز ممنوع بوده و مکلف است در دفتر وکیل سرپرست حاضر شود. تخطی از این امر تخلف انتظامی محسوب می شود.

کارآموز باید گزارش عملکرد خود را که حاوی حضور در جلسات دادگاه، سخنرانی و کارگاه آموزشی و دفتر است، در پایان هر سه ماه، به وکیل سرپرست ارائه دهد. وکیل سرپرست نیز باید پس از ملاحظه ی گزارش مذکور، حداکثر ظرف یک هفته، نظر خود را به کمیسیون اعلام کند؛ که این یکی از بزرگترین تفاوت وکیل مشاوران با وکیل کانون وکلا است. پس از پشت سر گذاشتن مرحله کارآموزی، فرد پذیرفته شده وارد آزمون دیگری به نام “اختبار” خواهد شد.

ساز و کار وکلای مرکز مشاوران قوه قضاییه

در رابطه با تفاوت وکیل مشاوران با وکیل کانون وکلا ، طبق ماده ۲۵ آیین نامه اجرایی ماده ۱۸۷، مشاوران حقوقی موضوع این آیین‌ نامه پس از اخذ پروانه به مدت ۲ سال مشاور حقوقی و وکیل پایه ۲ محسوب می‌شوند و تنها حق شرکت در محاکم کیفری که به جرایم «تعزیری مستوجب حبس کمتر از ۱۰ سال و شلاق و جزای نقدی و اقدامات تأمینی و بازدارنده» رسیدگی می‌کنند و نیز در محاکم حقوقی که به دعاوی با خواسته کمتر از پانصد میلیون ریال یا خواسته غیر مالی مگر در دعاوی مربوط به اختلاف در اصل نکاح اصل طلاق، اثبات و نفی نسب، رسیدگی می‌کنند را دارند. (به تغییرات سال ۹۸ توجه شود.)

پس از انقضای این مدت و احراز صلاحیت توسط هیأت پروانه مشاور به پایه (۱) ارتقاء می‌یابد. دارندگان پروانه پایه ۱ حق شرکت در کلیه محاکم اعم از حقوقی، کیفری و غیره را دارند. اعمال مفاد این ماده مانع از حق ارائه مشاوره حقوقی از سوی مشاور در کلیه پرونده‌ها نمی‌باشد.

 پذیرفته‌شدگان مشاوره حقوقی، وکالت و کارشناسی باید قبل از اخذ پروانه متعهد شوند که حسب ارجاع هیأت و مرکز، خدمات حقوقی و کارشناسی لازم را برای متهمان، شاکیان و اصحاب دعوایی که امکانات مالی لازم را برای استخدام وکیل و کارشناس ندارند به صورت مجانی یا با نرخ های کمتر و شرایط سهل انجام دهند.

 آن دسته از مشاوران حقوقی که دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد به بالا می‌ باشند می‌ توانند درخواست صدور پروانه تخصصی در رشته‌ای که در آن رشته، مدرک تحصیلی خود را اخذ کرده‌اند بنمایند؛ در چنین صورتی حق‌الوکاله و حق‌المشاوره آنها در پرونده‌های مرتبط با رشته تخصصی آنان ۲۵% بیش از مبالغ مذکور در ماده ۲۶ خواهد بود. پس با مطالعه این قسمت به برخی از تفاوت وکیل مشاوران با وکیل کانون وکلا پی بردیم.

 شرایط اخذ پروانه وکالت در مرکز مشاوران قوه قضاییه

– برای شرکت در آزمون نیاز به داشتن کارت پایان خدمت نیست و ارائه ی کارت پایان خدمت در زمان کارآموزی ملاک است.

– داشتن مدرک لیسانس در زمان آزمون نیازی نیست و ارائه ی مدرک لیسانس در زمان آغاز کارآموزی ملاک است.

– در زمان آزمون نیازی به تعیین حوزه ی کاری نیست و حوزه امتحانی مشخص می شود و پس از قبولی در آزمون فرد می تواند حوزه های کاری خود را انتخاب کند.

– پس از قبولی درمراحل آزمون، ۱۸ ماه دوره کارآموزی وجود دارد و پس از آن پروانه ی پایه یک اعطا میگردد.

امیدواریم در این مطلب به تفاوت وکیل مشاوران با وکیل کانون وکلا پی برده باشید، همچنین اگر سوال و یا مشکل حقوقی دارید چه در زمینه تفاوت وکیل مشاوران با وکیل کانون وکلا و چه در زمینه های دیگر میتوانید برای مشاوره حقوقی رایگان با کارشناسان داپکده از طریق فرم زیر اقدام نمایید.

به این مطلب امتیاز دهید
5/5 - (1 امتیاز)
مطالب مرتبط

مقدار پورسانت بنگاه دارها چقدر است؟

بروزرسانی در: 27 اردیبهشت 1403

فرق قرارداد جعاله با قرارداد کارگزاری

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

رضایت نامه پزشکی چیست؟

دسته بندی: حقوقی  مقالات

بروزرسانی در: 25 اردیبهشت 1403

بایدها و نبایدهای قرارداد مشارکت در ساخت

دسته بندی: قراردادها  مقالات

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

6 پاسخ

  1. با سلام خدمت شما و ممنون بابت توضیح شما
    این مقاله قبل از تبدیل اسم مرکز مشاوران بارگزاری شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *