داپکده  |  سامانه هوشمند خدمات حقوقی و معرفی وکیل در سراسر کشور

مقدار مرخصی سربازان در دوره آموزشی

مقدار مرخصی سربازان در دوره آموزشی

بروزرسانی در:  16 اردیبهشت 1403
دسته بندی: مقالات  نظام وظیفه

یکی از مهم ترین دغدغه های سربازانی که به تازگی دفترچه اعزام خدمت خود را ارسال نمودند، مقدار مرخصی سربازان در دوره آموزشی است، زیرا که اکثر مشمولین با توجه به اینکه از تجربه سربازی برخوردار نمی‌باشند، این نگرانی را دارند که در این دوران امکان دریافت مرخصی را نداشته باشند، با این حال بر خلاف این تفکر، باید گفت که در دوران آموزشی سربازی نیز امکان دریافت مرخصی وجود دارد، لذا ما در این مقاله قصد داریم به موضوع مقدار مرخصی سربازان در دوره آموزشی و بپردازیم.

مرخصی سربازان

طول دوره مدت سربازی چه ۲۴ ماه باشد و چه ۱۸ ماه، مدت زمانی زیادی را به خود اختصاص میدهد، و به نوبه خود چالش های زیادی را برای فرد به وجود می آورد، ولیکن به این حال سربازی یک خدمت با ارزش به کشور است و علاوه بر آن، بهره‌مندی از یک سری مزایا از قبیل استخدام سازمان ها، مسافرت های خارجی و.. نیازمند برخورداری از کارت پایان خدمت سربازی میباشد، که بدون گذراندن این مدت حاصل نمیگردد.

با این حال، وجود امتیازاتی از قبیل دریافت مرخصی و یا امریه خدمت، می‌تواند گذراندن این دوران را برای افراد تسهیل نمایند که برخورداری از این امتیازات نیز خود نیازمند اطلاع از قواعد و مقررات خاص آن میباشد، به عنوان مثال مرخصی که موضوع بحث ما نیز میباشد از مواردی است که به وسیله آن میتوان بدون ثبت غیبت، پادگان، پست یا محل خدمت خود را برای مدت زمان مشخصی ترک کرد و به فعالیت مورد نظر خود پرداخت.

مرخصی دارای انواع مختلفی از قبیل، مرخصی اول دوره، مرخصی میان دوره، مرخصی پایان دوره، مرخصی استحقاقی، مرخصی استعلاجی و.. میباشد و هر یک دارای شرایط و قواعد مختص به خود است که در ادامه به توضیح هر یک میپردازیم

دوره آموزشی سربازی

تمامی مشمولین نظام مقدس سربازی فارغ از اینکه در ارتش یا سپاه و یا سایر نهاد های نظامی و انتظامی مشمول خدمت شوند میبایست دوره آموزشی سربازی را طی نمایند، این دوره همان طور که از نام آن مشخص است، دوره ای است که تمامی آموزش های رزمی از قبیل کار با انواع تفنگ، جهت یابی، رژه و.. به فرد آموزش داده میشود و این آموزش ها به مدت ۲ ماه ادامه می بیابد و پس از آن مشمول به محل خدمت خود اعزام میشوند تا در آنجا باقی مدت خدمت خود را سپری نماید.

مقدار مرخصی سربازان در دوره آموزشی

همان طور که گفته شد مدت دوره آموزشی سربازی ۲ ماه است، و در این مدت تفاوتی ندارد که محل خدمت شخص در پادگان باشد و یا امریه باشد، به هر حال تمامی مشمولین سربازی فارغ از مدرک تحصیلی و نحوه خدمت خود میبایست ابتدا دوره آموزشی را سپری نمایند، ولیکن یکی از شرایطی که میتوان در دوره آموزشی به نفع خود از آن استفاده نمود، امکان بهره‌مندی از مرخصی های دوره آموزشی سربازی میباشد، که هر چند مقدار زیادی نیست ولیکن میتواند برای تطبیق فرد برای آمده شدن دوره سربازی موثر باشد، در ادامه به انواع مرخصی هایی که میتوانید در دوره آموزشی اخذ نمایید میپردازیم.

مرخصی اول دوره

یکی از مهمترین مرخصی هایی که در دوره آموزشی شامل تمامی سربازان میگردد مرخصی اول دوره است، این مرخصی اصولا پس از دریافت لباس ها به مدت ۳ تا ۷ روز به مشمولین داده میشود، تا در صورتی که لباس یا سایر امورات دیگری که برای آماده شدن خدمت توسط مشمول لازم است، انجام گیرد.

مرخصی میان دوره

پس از اتمام مرخصی اول دوره ای که به مشمولین تعلق میگیرد، معمولا هیچ مرخصی تا پایان ماه اول دوره آموزشی به مشمول تعلق نمیگیرد، پس از آن در پایان ماه اول مشمولین میتواند از مرخصی میان دوره ۶ روزه استفاده نمایند، که اگر این مرخصی در زمان مناسبی تقاضا شود، میتوان با در نظر گرفتن تعطیلات رسمی مدت آن را افزایش داد.

مرخصی استحقاقی

این نوع مرخصی در تمامی مدت سربازی اعم از دوران آموزشی و مابقی دوره خدمت به مشمول تعلق میگرد، میزان این مرخصی ۲ روز در ماه و یا ۳۰ روز در سال است، که با توجه به شرایط آب و هوایی و همچنین حساسیت منطقه خدمت ممکن است افزایش یابد.

مرخصی پایان دوره

این مرخصی را میتوان جزئی مرخصی استحقاقی دانست که پس از مراسم پایان دوره آموزشی تا موعد اتمام دو ماه آموزشی، سربازان میتوانند در صورت قبول درخواست خود به مدت ۱ تا ۱۰ روز از این مرخصی بهره‌مند شوند.

مرخصی پایان هفته و تعطیلات رسمی و درون شهری

این مرخصی همان طور که از نام آن مشخص است معمولا در روز های تعطیل هفته مانند پنج شنبه و جمعه و یا اعیاد و مناسبت های ملی و مذهبی قابل استفاده میباشد همچنین در صورت موافقت فرمانده میتوان از هفته دوم آموزشی از ساعت ۴ بعد از ظهر تا ۶ صبح به صورت ساعتی از مرخصی درون شهری استفاده نمود.

مرخصی استعلاجی

در بعضی مواقع ممکن است شخص به دلیل وجود عارضه یا بیماری توانایی انجام خدمت را نداشته باشد، در این صورت میتواند با مراجعه به مراکز درمانی و بهداشتی که مورد تایید نیروهای مسلح می باشند، برای بهبود بیماری خود گواهی دریافت کرد و با ارائه آن از مرخصی استعلاجی استفاده نماید.

در واقع این مرخصی در تمامی دوران سربازی حتی در طول دوره آموزشی قابل استفاده میباشد و با توجه وضعیت بیماری مشمول و نظر پزشک معالج میتواند از ۱ تا ۳۰ روز و یا حتی بیشتر در نظر گرفته شود، فلذا در صورتی که آسیب یا بیماری شخص به نحوی باشد که امکان ادامه خدمت یا طول دوره آموزشی مهیا نباشد، با نظر کمیسیون درمان و پزشکی نهاد مربوطه امکان معافیت از خدمت وجود دارد.

مرخصی تشویقی

یکی از اختیارات فرماندهان گردان یا یگان هایی که مسئول آموزش مشمولین میباشند امکان ارائه مرخصی تشویقی با صلاحدید خود میباشد، لکن چنانچه مشمولی فعالیت های ارزنده و مثبتی در دوره آموزشی داشته باشد و بتواند نظر فرمانده را به خود جلب نماید به او مرخصی تشویقی اعطا میشود، مقدار این مرخصی بر خلاف سایر مرخصی های دیگر مشخص نبوده و فرمانده مقدار و کیفیت آن را مشخص مینماید.

مشاوره تلفنی

تصمیم فرمانده!

عوامل زیادی از قبیل شرایط آب هوایی، منطقه خدمت، نوع وظیفه و.. در میزان مرخصی مشمولین تاثیر گذار است به عنوان مثال میزان مرخصی سربازی که در نقطه صفر مرزی در شرایط آب هوایی خیلی گرم و یا سرد خدمت مینماید، با شخصی که در پادگان شهر محل سکونت خود خدمت مینماید متفاوت است، با این حال تنها فرمانده است که میتواند امکان اجازه استفاده از تمامی مرخصی های مذکور به غیر از مرخصی استعلاجی را به شخص بدهد، به عبارت دیگر در صورتی که فرمانده با هر یک مرخصی های مذکور مخالفت داشته باشد میتواند مانع مرخصی مشمول شود.

آیا مرخصی جز خدمت سربازی محسوب میشود؟

بله، مرخصی که توسط فرمانده به صورت تشویقی به سرباز داده میشود و یا سایر مرخصی های دیگری که بر اساس عرف پادگان و همچنین تعطیلی های رسمی به مشمول در دوره آموزشی داده میشود، جز مدت خدمت سربازی محسوب میشود، فلذا اینگونه نیست که غیبت موجه و یا مرخصی مشمول، در مدت سربازی او به حساب نیاید.

پیامد های تخلف از مقدار مرخصی در دوره آموزشی

همان طور که گفته شد مرخصی، اجازه موقتی است که سربازان میتوانند برای مدت معینی به فعالیت های آزاد خود در خارج از پادگان بپردازند و پس از آن مجدّداً مکلف به بازگشت به پادگان و فراگیری دوره آموزشی و انجام خدمت خود میباشند، فلذا در صورتی که سربازی پس از اتمام مرخصی در موعد مقرر و بدون دلیل موجه به محل خدمت و یا آموزش خود باز نگردد، متحمل تبعات غیب در خدمت که شامل اضافه خدمت و سایر موارد انضباطی است محکوم می شود.

به این مطلب امتیاز دهید
مطالب مرتبط

مقدار پورسانت بنگاه دارها چقدر است؟

بروزرسانی در: 27 اردیبهشت 1403

فرق قرارداد جعاله با قرارداد کارگزاری

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

رضایت نامه پزشکی چیست؟

دسته بندی: حقوقی  مقالات

بروزرسانی در: 25 اردیبهشت 1403

بایدها و نبایدهای قرارداد مشارکت در ساخت

دسته بندی: قراردادها  مقالات

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *