داپکده  |  سامانه هوشمند خدمات حقوقی و معرفی وکیل در سراسر کشور

وصیت برای جنین چگونه است؟

وصیت برای جنین چگونه است؟

بروزرسانی در:  15 آبان 1402
دسته بندی: مقالات  ارث  خانواده

وصیت برای جنین تابع شرایطی است و اگر در هنگام وصیت کردن آن شرایط رعایت نشود یا آنکه جنین زنده متولد نشود، آن وصیت فاقد وجاهت قانونی می باشد. فلذا در ادامه مطلب به توضیحات بیشتر در این خصوص می پردازیم تا آگاهی و اطلاعات لازمه را در این خصوص کسب نمایید.

وصیت برای جنین چگونه است؟

در قانون منعی برای آنکه شخصی پیش از فوت خود برای جنین وصیت نماید، وجود ندارد، ولیکن در وهله اول امکان اینکه موصی بیش از یک سوم اموال خود را اقدام به تنظیم وصیت برای جنین نماید، یک محدودیتی وجود دارد آن هم مشروط بر این امر می باشد که سایر وراث مازاد بر یک سوم ترکه را تنفیذ نماید و اگر موصی تا یک سوم از اموال خود وصیت برای جنین نماید، نیازی به تنفیذ دیگر وراث نمی باشد.

ولیکن برای اینکه این جنین از متوفی ارث ببرد و آن وصیت نامه از اعتبار برخوردار شود، یک شرطی وجود دارد و آن هم این می باشد که؛ شرط وراثت زنده بودن در حین فوت مورث است و اگر حملی باشد در صورتی ارث می ‌برد که نطفه او حین ‌الموت منعقد بوده و زنده‌ هم متولد شود اگر چه فوراً پس از تولد بمیرد.

فلذا براساس این شرط هنگامی که موصی اقدام به تنظیم وصیت برای جنین می نماید، باید نطفه جنین در هنگام فوت وی تشکیل شده باشد و زنده متولد شود تا به وی سهم الارث تعلق بگیرد و اگر پس از آنکه زنده به دنیا آمد، بلافاصله نیز فوت نماید بازهم به جنین ارث تعلق می گیرد، ولیکن این سهم الارث به وراث ایشان با توجه به طبقات ارث تعلق می گیرد. برای درک این مطلب به مثال ذیل توجه نمایید.

اگر مردی قبل از فوت خود برای همسر باردار خود اقدام به تنظیم وصیت برای جنین نماید، اگر پس از آنکه مرد فوت نمود و موعد زایمان فرا رسید و آن جنین زنده به دنیا آمد، به آن جنین سهم الارثی که در وصیت تنظیم شده است، تعلق می گیرد و اگر پس از آنکه جنین پس از به دنیا آمدن، حتی ۱ ثانیه بعد از آن بمیرد، محروم از آن سهم الارث پیش بینی شده در وصیت نمی شود، بلکه آن سهم الارث به ورثه جنین تعلق می گیرد.

چه میزان سهم الارث به جنین تعلق می گیرد؟

اگر در وصیت برای جنین مقدار سهم الارثی که جهت تعلق گرفتن به آن تا میزان یک سوم اموال متوفی باشد، نیازی به تنفیذ دیگر وراث نمی باشد و اگر بیش از یک سوم اموال برای جنین وصیت شده باشد، مازاد بر یک سوم را باید دیگر وراث تنفیذ نمایند تا آن وصیت دارای اعتبار شود. همچنین علاوه بر این مقدار سهم الاثی که بواسطه وصیت به جنین تعلق می گیرد، بلکه به میزان ذیل نیز به جنین ارث تعلق می گیرد:

هر گاه در حین موت مورث حملی باشد که اگر قابل وراثت متولد شود مانع از ارث تمام یا بعضی از وراث دیگر می‌گردد تقسیم ارث به عمل نمی‌ آید تا حال او معلوم شود و اگر حمل مانع از ارث هیچ یک از سایر وراث نباشد و آن‌ ها بخواهند ترکه را تقسیم کنند باید برای حمل حصه ‌ای که‌ مساوی حصه دو پسر از همان طبقه باشد کنار گذارند و حصه هر یک از وراث مراعا است تا حال حمل معلوم شود.

مفهوم عبارت فوق الذکر چنین می باشد که؛ اگر در زمان فوت متوفی، جنینی باشد، منجر می شود تا ارث میان دیگر وراث تا زمان زنده متولد شدن آن تقسیم نشود، ولیکن اگر مانعیتی برای تقسیم ارث بین دیگر وراث وجود نداشته باشد، ارث میان سایر وراث تقسیم می شود ولیکن باید برای جنین سهمی مساوی سهم دو پسر کنار گذاشته شود تا ارث را بتوان بین دیگر وراث تقسیم نمود.

اگر در زنده متولد شدن جنین شک شود، ارث به جنین تعلق می گیرد؟

در پاسخ به این سوال باید گفت، اگر در زنده متولد شدن جنین شک شود یا آنکه علایم حیاتی آن بسیار پایین باشد که شک در زنده یا مرده متولد آن ایجاد شود، ارثی به جنین تعلق نمی گیرد.

اگر اختلاف در انعقاد نطفه باشد، وصیت ارث جنین چگونه است؟

در صورت اختلاف در زمان انعقاد نطفه امارات قانونی که برای اثبات نسب مقرر است رعایت خواهد شد.

به این مطلب امتیاز دهید
مطالب مرتبط

مقدار پورسانت بنگاه دارها چقدر است؟

بروزرسانی در: 27 اردیبهشت 1403

فرق قرارداد جعاله با قرارداد کارگزاری

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

رضایت نامه پزشکی چیست؟

دسته بندی: حقوقی  مقالات

بروزرسانی در: 25 اردیبهشت 1403

بایدها و نبایدهای قرارداد مشارکت در ساخت

دسته بندی: قراردادها  مقالات

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *