داپکده  |  سامانه هوشمند خدمات حقوقی و معرفی وکیل در سراسر کشور

تنظیم و اعطای قرارداد الکترونیکی وکالت

تنظیم و اعطای قرارداد الکترونیکی وکالت

بروزرسانی در:  26 مهر 1402
دسته بندی: مقالات  حقوقی  کیفری

اعطای قرارداد الکترونیکی وکالت همانطور که در نام آن پیداست، به صورت الکترونیکی و از طریق کارتابل وکلا که متصل به سامانه عدل ایران می باشد، انجام می شود. به موجب الکترونیکی شدن قراردادهای وکالت دیگر برخلاف گذشته نیازی به برگه های فیزیکی وکالت نمی باشد و همه چیز تماما از طریق کارتابل وکلا انجام می شود. فلذا در ادامه به توضیحات بیشتر این مطلب می پردازیم.

قرارداد الکترونیکی وکالت

قرارداد الکترونیکی وکالت، وکالتنامه ای است که به شکل الکترونیکی از طریق کارتابل وکیل تحت بستر سامانه عدل ایران ثبت شده و در آن مشخصات اصحاب دعوی، موضوع وکالت، حق الوکاله و حدود اختیارات وکیل دادگستری مشخص شده و در نهایت پس از آنکه وکیل امضاء خود را در قرارداد درج کند می بایست امضاء موکل را اخذ نماید و فرایند اخذ کردن امضاء موکل از طریق ارسال لینک تایید یا کد اعطای قرارداد الکترونیکی انجام می شود که پس از آنکه موکل کد را در اختیار وکیل قرارداد دهید، وکیل می تواند قرارداد وکالت را ثبت نماید.

باید گفت، علت به کار گیری قرارداد الکترونیکی وکالت بر می گردد، به سال ۹۹ که دولت قوه قضاییه را مکلف کرد تا ظرف مدت یک ماه، سامانه قرارداد الکترونیک تنظیم قرارداد الکترونیکی بین وکیل و موکل را راه اندازی کند. در نهایت این سامانه در آذر ماه سال ۹۹ راه اندازی شد و وکلا مجبور به ثبت قراردادهای الکترونیکی وکالت خود در این سامانه شدند.

شایان ذکر است، علاوه بر وکلا، تمام افراد فعال اعم از مشاوران، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده و کانون های وکلای دادگستری موظفند قراردادهای مالی خود با موکل را در این سامانه ثبت و تنظیم نمایند. شناسه (کد) یکتای صادر شده برای هر قرارداد توسط سامانه قرارداد الکترونیک، مبنای شناسایی وکیل در سامانه خدمات قضایی به منظور استخراج اطلاعات مالی مندرج در قرارداد و ابطال تمبر مالیاتی خواهد بود. حال در ادامه مطلب به نحو اعطای قرارداد الکترونیکی وکالت می پردازیم.

نحوه اعطای قرارداد الکترونیکی وکالت

پیش از آنکه وکیل بخواهد اقدام به تنظیم قرارداد الکترونیکی وکالت با موکل خود بنماید، موکل بدوا می بایست موضوع دعوی خود را با وکیل مطرح نماید و پس از آنکه وکیل در خصوص دعوی وی اطلاعاتی کسب نمود و درصد موفقیت حصول رای را به شخص اعلام نمود و مورد پذیرش شخص بود می بایست در خصوص حق الوکاله و نحوه پرداخت آن با یکدیگر به توافق برسند و پس از سپری کردن این مراحل اقدام به تنظیم قرارداد نماید.

حال برای تنظیم قرارداد الکترونیکی وکالت در وهله اول وکیل می بایست بواسطه رایانه یا لپ تاپ خود وارد سامانه عدل ایران به نشانی adliran.ir شود. پس از آنکه تصویر ذیل نمایش داده شد، شما (وکیل) می بایست بروی سامانه وکلا و کارشناسان کلیک نماید.

نحوه اعطای قرارداد الکترونیکی وکالت1

سپس در صفحه جدید بروی سامانه وکلا کلیک نمایید. در نهایت وکیل می بایست در این وهله کد ملی و رمز عبور خود را وارد کرده و سپس بروی مرحله بعد کلیک نمایید.

نحوه اعطای قرارداد الکترونیکی وکالت2

حال کد موقت جهت وارد شدن به کارتابل وکلا برای شما ارسال می شود که می بایست این کد موقت را وارد نمایید. حال اگر کد را به درستی وارد کرده باشید و وارد حساب کاربری خود می شوید و می توانید قرارداد الکترونیکی موکل خود را تنظیم نمایید. جهت چگونگی و نحوه تنظیم قرارداد وکالت الکترونیکی با موکل خود با ما همراه باشید.

نحوه اعطای قرارداد الکترونیکی وکالت

اگر رمز موقت ارسال شده به خطر خود را به درستی وارد کرده باشید، شما با موفقیت وارد کارتابل خود شده اید و با تصویری همانند شکل ذیل مواجه می شوید. سپس باید بروی عبارت «قرارداد الکترونیک وکالت» در سمت راست تصویر کلیک نمایید.

نحوه اعطای قرارداد الکترونیکی وکالت4

 

سپس در بخش تنظیم قرارداد الکترونیکی وکالت باید بروی عبارت سبز رنگ در کادر تصویر که حاوی عبارت ثبت قرارداد وکالت است، کلیک نمایید تا مراحل تنظیم قرارداد الکترونیکی وکالت برای شما توسط سامانه نمایش داده شود.

نحوه اعطای قرارداد الکترونیکی وکالت5

در این وهله شما می بایست نوع وکالت خود را اعم از عادی، تسخیری و معاضدتی انتخاب نمایید. اصولا در این مرحله کد ملی وکیل و تاریخ تولید وی درج شده است اما در صورتیکه درج نشده بود، می بایست این اطلاعات را به صورت دستی وارد نمایید. حال اگر می خواهید یکی دیگر از همکارانتان نیز با شما در پرونده حضور داشته باشد، می بایست نحوه مداخله را مجتمعاً انتخاب نمایید و اگر هم تنها قبول وکالت کردید، گزینه منفرداً را انتخاب نمایید. اکنون می توانید پس از آنکه قدر السهم خود را انتخاب نمودید، بروی عبارت مرحله بعد در پایین تصویر کلیک نمایید تا وارد مرحله اطلاعات موکل شوید.

نحوه اعطای قرارداد الکترونیکی وکالت6

حالدر وهله بعدی باید اطلاعات موکل خود را در قرارداد الکترونیکی وکالت اضافه نمایید. برای انجام این کار باید بروی عبارت سبز رنگ «افزودن» کلیک نمایید. سپس باید کد ملی و تاریخ تولید موکل خود را وارد کرده و بروی کادر زرد رنگ در سمت چپ تصویر (شکل دو جهت در حال گردش) کلیک نمایید تا فرایند استعلام موکل از ثبت احوال انجام شود. در نهایت اگر اطلاعات موکل شما به درستی نمایش داده شد، بروی تیک سبز رنگ کلیک نمایید.

نحوه اعطای قرارداد الکترونیکی وکالت7

شایان ذکر است، اگر موکلین شما بیش از یک نفر می باشد، همین مرحله را می بایست مجددا طی کنید و اطلاعات دیگر موکلین خود را وارد نمایید. پس از ثبت اطلاعات موکل بروی مرحله بعدی کلیک نمایید. اکنون وارد قسمت نماینده قانونی می شوید، فلذا اگر موکل شما زیر سن قانونی می باشد، می بایست اطلاعات نماینده وی را وارد نمایید و در صورت کبیر بودن شخص دیگر نیازی به وارد کردن اطلاعات نماینده نمی باشد و می بایست بروی مرحله بعدی کلیک نمایید.

نحوه اعطای قرارداد الکترونیکی وکالت8

حال در وهله بعدی هم می توانید اطلاعات اصحاب دعوی را وارد نمایید که در این صورت باید گزینه یک یا چند طرف دعوای مشخص را انتخاب نمایید و در صورتیکه اطلاعات اصحاب دعوی مشخص نمی باشد، بروی عبارت هر شخص حقیقی یا حقوقی کلیک نمایید و پس از انتخاب هریک از این گزینه برای تنظیم قرارداد الکترونیکی وکالت باید بروی عبارت مرحله بعدی کلیک نمایید.

نحوه اعطای قرارداد الکترونیکی وکالت9

حال باید موضوع قرارداد وکالت خود را انتخاب نمایید. در این مرحله موضوع قرارداد وکالت به صورت خودکار درج شده است ولیکن در صورتیکه موضوع وکالت شما هر یک از موارد نشان داده شده نمی باشد، می توانید عبارت مربوطه را حذف نمایید، به عنوان مثال اگر موضوع وکالت شما طرح دعوا و ارائه شکوائیه و  دفاع از حقوق موکل در دادگاه ویژه روحانیت نمی باشید، می توانید این فیلد را حذف کنید. سپس بروی مرحله بعدی در انتهای صفحه کلیک نمایید.

 

نحوه اعطای قرارداد الکترونیکی وکالت10

 

حال در این قسمت اختیارات پیش فروش وکیل ۲۹ مورد درج شده است و صرفا تنها ردیف هایی از قابلیت ویرایش برخوردار هستند که دارای کادر آبی رنگ هستند و سایر بندها از قابلیت ویرایش برخوردار نمی باشند، همچنین تمامی موارد اختیارتی که در سمت چپ فیلد مربوطه دارای تصویر قرمز رنگ (سطل آشغال) هستند، می توان آن ها را حذف نمود. در نهایت باید بروی مرحله بعد کلیک نمایید.

نحوه اعطای قرارداد الکترونیکی وکالت11

اکنون وارد بخش شرایط قرارداد می شوید که شامل ۳۱ مورد می باشد و در این قسمت نیز ردیف هایی که در کادر ابی قرار دارند، علاوه بر قابلیت ویرایش، قابلیت حذف را نیز دارند و ردیف هایی که سفید رنگ هستند امکان ویرایش یا حذف آن ها وجود ندارد. همچنین اگر بندی را حذف کردید و پشیمان شدید می توانید بروی گزینه افزودن کلیک نمایید و از لیست نمایش داده شده، مجددا آن را انتخاب نماید و در نهایت بروی مرحله بعدی کلیک نمایید.

نحوه اعطای قرارداد الکترونیکی وکالت12

اکنون در این مرحله باید میزان حق الوکاله خود را وارد کرده و نحوه پرداخت آن توسط موکل را نیز مشخص نمایید. پس از تعیین این موارد بروی عبارت سبز رنگ «ثبت موقت» کلیک نمایید.

نحوه اعطای قرارداد الکترونیکی وکالت13

سپس با تصویری همانند شکل ذیل مواجه می گردید، که نشان می دهد، قرارداد الکترونیکی وکالت شما با موفقیت ثبت گردید. اما این به منزله اتمام کار و تنظیم قرارداد الکترونیکی وکالت نمی باشد، فلذا مستلزم سپری کردن مراحلی که در ادامه مطلب گفته می شود، می باشد.

نحوه اعطای قرارداد الکترونیکی وکالت14

اکنون برای طی کردن مراحل تنظیم قرارداد الکترونیکی وکالت می بایست بروی عبارت بستن کلیک نمایید. سپس بروی اخذ امضاء الکترونیک کلیک نمایید تا در بخش نمایش داده شد، امضاء خود و موکلتان را درج نمایید. جهت انجام این کار برای درج امضاء خودتان (وکیل) بروی عبارت آبی رنگ درج امضاء کلیک نمایید و برای موکلتان نیز همین کار را انجام دهید و نوع اخذ امضاء را ارسال لینک یا کد پیامکی انتخاب نمایید.

نحوه اعطای قرارداد الکترونیکی وکالت15

حال اگر اخذ امضاء را به صورت کد پیامکی انتخاب کردید، به خط موکل شما کدی ارسال می شود که می بایست آن کد را دراختیار شما قرارداد دهد، تا امضاء ایشان در قرارداد الکترونیکی وکالت درج گردد. شایان ذکر است اگر موکل شما ثنا نداشته باشد، باید پیش از این کار ایشان در سامانه ثنا ثبت نام کرده باشند. حال پس از آنکه امضاء موکل خود را اخذ کردید، بروی عبارت بازگشت به فهرست در سمت چت تصویر کلیک نمایید.

اکنون به قسمت محاسبه هزینه قرارداد وکالت رفته و همانند تصویر ذیل یکی از درگاه های فوق را انتخاب کرده و مبلغ مذکور را پرداخت نمایید. پس از پرداخت هزینه قرارداد مجددا بروی عبارت بازگشت به فهرست در سمت چت تصویر کلیک نمایید.

نحوه اعطای قرارداد الکترونیکی وکالت16

در وهله آخر به قسمت تایید نهایی قرارداد وکالت رفته و پس از آنکه محتوای قرارداد الکترونیکی وکالت برای شما نمایش داده شد و آن محتوای مورد تایید شما بود، بروی گزینه تایید نهایی کلیک نمایید تا قرارداد الکترونیکی وکالت شما در سیستم ثبت شود. شایان ذکر است پس از ثبت تایید نهایی دیگر امکان ویرایش قرارداد الکترونیکی وکالت مذکور وجود ندارد، فلذا در هنگام تنظیم قرارداد الکترونیکی وکالت با موکل خود این موارد را با دقت انتخاب نمایید.

نحوه اعطای قرارداد الکترونیکی وکالت17

حال اگر می خواهید به دفاع از حقوق موکل خود بپردازید، باید قرارداد مذکور را چاپ کرده و تمبر مالیاتی آن را با مراجعه به دادگاه یا کانون مربوطه خود باطل نمایید و قبل از حضور در جلسه دادرسی لایحه اعلام وکالت خود را به انضمام قرارداد الکترونیکی وکالت که ابطال تمبر مالیاتی آن انجام شده است، را پیوست لایحه خود نمایید و برای شعبه رسیدگی کننده مربوطه ارسال نمایید تا بتوانید قادر به حضور در جلسه دادرسی و دفاع از موکل خود در محکمه باشید.

به این مطلب امتیاز دهید
مطالب مرتبط

مقدار پورسانت بنگاه دارها چقدر است؟

بروزرسانی در: 27 اردیبهشت 1403

فرق قرارداد جعاله با قرارداد کارگزاری

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

رضایت نامه پزشکی چیست؟

دسته بندی: حقوقی  مقالات

بروزرسانی در: 25 اردیبهشت 1403

بایدها و نبایدهای قرارداد مشارکت در ساخت

دسته بندی: قراردادها  مقالات

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *