داپکده  |  سامانه هوشمند خدمات حقوقی و معرفی وکیل در سراسر کشور

تصرف عدوانی

تصرف عدوانی

بروزرسانی در:  7 خرداد 1401
دسته بندی: ملکی

همان‌طور که می‌دانید پیچیده‌ترین و سخت‌ترین پرونده‌های قضایی که در دستگاه‌های قضا مطرح است مربوط به ملک و املاک می‌باشد که مربوط به قوانین مالکیت و املاک می‌باشد ازهمین‌رو یکی از پرونده‌های حقوقی و ملکی که در دادگاه‌ها به تعدد مشاهده می‌کنیم پرونده دعوی تصرف عدوانی هستش که شاید شما نیز این عبارت را شنیده باشید به‌طورکلی هر کسی که ملک دیگری را با زور و غلبه و بدون رضایت مالک تصرف کند و یا در اون دخلی داشته باشد تصرف عدوانی می‌گویند.

در این مطلب نیز می‌خواهیم در رابطه به این موضوع بیشتر به توضیح بپردازیم تا به سوالات شما نیز پاسخ داده شود اما اگر بازهم نیاز به مشاوره تخصصی‌تر با وکیل ملکی در رابطه با ملک داشتید می‌توانید با کارشناسان ما در سامانه هوشمند خدمات حقوقی داپکده تماس بگیرید.

تصرف عدوانی

همان‌طور که گفته شد تصرف عنوانی یعنی زمانی‌که کسی ملک دیگری را بدون رضایت مالک و با زور  و غلبه متصرف شود ، درواقع تصرفی است که مالک مال غیرمنقول ، رضایت به این تصرف ندارد و این تصرف از طرف کسی غیر از مالک صورت بگیرد ، در معنای عام تصرف عدوانی یعنی خارج شدن مال از تصرف مالک آن بدون رضایت، فرض بفرمایید یک زمین یا یک آپارتمان به مالکیت فردی باشد و آن فرد ملک را به شما به اجاره دهد و شما صرفاً مستأجر باشید اما بعد از مدتی شخصی دیگری این ملک را از تصرف شما خارج کند در این حالت اصطلاحاً گفته می‌شود تصرف عدوانی رخ داده‌است .

جالب است بدانید برای دادگاه تفاوتی در این‌که شما مالک باشید یا مستأجر وجود ندارد و تنها تصرف سابق شما را مدنظر قرار می‌دهد و مهم‌تر از آن این است که باید توجه کنید تصرف عدوانی تنها در رابطه با اموال غیرمنقول مانند زمین یا خانه صدق می‌کند.

دعوی رفع تصرف عدوانی

برای این‌که بخواهیم دعوای رفع تصرف را مطرح کنیم بایستی به نکاتی توجه کرد و مطابق با این نکات می‌توان دعوا را مطرح کرد در غیر این صورت قرار رد دعوی از سوی دادگاه در رابطه با دعوی مطرح‌شده صادر خواهد شد.

در وهله اول باید ثابت شود که ملک سابقاً در تصرف شاکی بوده همچنین باید ثابت شود که درحال‌حاضر ملک در تصرف متصرف می‌باشد ضمنا باید تصرف فعلی خوانده بدون رضایت و حکم مرجع صالح باشد.

 اگر موارد گفته‌شده را رعایت نمایید می‌توانید دعوای را مطرح کنید علاوه‌بر آن توجه کنید که اگر دعوای تصرف عدوانی پس‌از دعوای راجع‌به اصل مالکیت و یا اثبات مالکیت طرح گردد قرار عدم استماع برای دعوی تصرف عدوانی مطرح می‌شود چراکه ابتدائاً بایستی مالکیت شاکی اثبات گردد و در صورت اثبات می‌تواند دعوی جداگانه‌ای مبنی‌بر رفع تصرف عدوانی مطرح کند.

انواع تصرف عدوانی

همان‌طور که می‌دانید تصرف عدوانی به دو دسته کیفری و حقوقی تقسیم می‌شوند که هر یک شرایط خاص خود را دارند و ذیلاً به آنها خواهیم پرداخت؛

تصرف عدوانی کیفری

در این‌مورد زمانی‌که ملک متعلق به شخص دیگری است با اطلاع از این‌که مال متعلق به شخص دیگری قرار دارد فردی این مال را مورد تصرف خود قرار دارد در این‌جا به لحاظ قانونی تصرف عدوانی کیفری جرم است و در صورت اثبات جرم و مجازات حبس را برای محکوم در پی دارد، و توجه کنید که در تصرف عدوانی کیفری شخص باید مالکیت مال غیرمنقول را اثبات کند.

تصرف عدوانی حقوقی

قاعدتاً تصرف حقوقی بسیار شبیه تصرف عدوانی کیفری است اما تفاوت‌های جزئی و مهمی دارد که این دو را از یکدیگر متمایز می‌کند که با بیان این تفاوت‌ها فرق دعوی تصرف عدوانی را با کیفری خواهیم دانست.

تفاوت اول این است که در دعوای تصرف حقوقی عدوانی نیاز به احراز مالکیت سابق نیست اما در تصرف کیفری حتما باید احراز مالکیت صورت بگیرد تفاوت دوم این است که رکن روانی ازجمله مواردی است که در تصرف تأثیرگذار است یعنی باید برای دادگاه مشخص شود که آیا متصرف علم به تعلق مال به‌غیر بوده‌است یا خیر و این یکی از تفاوت‌های مهم این دو نوع تصرف است.

تفاوت دیگر این است که تصرف حقوقی با تقدیم دادخواست قابل‌طرح است ولی برای طرح دعوی تصرف کیفری نیاز به تقدیم دادخواست حقوقی نیست و با شکایت کیفری مجرم و یا متهم مورد تعقیب قضایی قرار می‌گیرد و صدور حکم رفع تصرف می‌شود.

دعوی خلع‌ید و تصرف عدوانی

دوتا از دعاوی که در خیلی از موارد با یکدیگر مورد اشتباه قرار می‌گیرند همین دعوای خلع‌ید با دعوی عدوانی است در ظاهر این دو شباهت‌های زیادی به‌هم دارند اما در دادگاه‌ها میان این دو دعوا  تفکیک قائل میشوند و به‌هنگام ارائه‌ی هرگونه دادخواست حقوقی باید از عبارت درست آن استفاده شود چراکه در غیر این صورت دعوی رد خواهد شد.

 

قبل از مطرح نمودن دعوی حتما با وکلای دادگستری در مورد پرونده های خود مشاوره بگیرید تا از پرداخت هزینه های زیاد جلوگیری نمائید.

به این مطلب امتیاز دهید
مطالب مرتبط

مقدار پورسانت بنگاه دارها چقدر است؟

بروزرسانی در: 27 اردیبهشت 1403

فرق قرارداد جعاله با قرارداد کارگزاری

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

رضایت نامه پزشکی چیست؟

دسته بندی: حقوقی  مقالات

بروزرسانی در: 25 اردیبهشت 1403

بایدها و نبایدهای قرارداد مشارکت در ساخت

دسته بندی: قراردادها  مقالات

بروزرسانی در: 12 اردیبهشت 1403

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *